ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ανάπλι Εμπρός: Ανεξάρτητα ΑμεΑ χωρίς κηδεμόνες σε κάθε βήμα τους

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ σήμερα και η τοπική παράταξη του Ναυπλίου «Ανάπλι Εμπρός!», καταθέτει τις προτάσεις της για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στο Δήμο Ναυπλιέων αλλά και γενικότερα.

Οι προτάσεις του «Ανάπλι Εμπρός» για τα ΑμεΑ:

«Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στα ΑμεΑ.

Κατ΄αρχάς πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τους τυφλούς συμπολίτες, διότι λόγω των πενιχρών μέσων μας , ίσως να μην φτάσει η ανακοίνωσή μας και σε αυτούς. Παρακαλούμε τους ανθρώπους δίπλα τους να τους την διαβάσουν, εάν επιθυμούν να μάθουν τις σκέψεις της παράταξης “Ανάπλι εμπρός!”.

Όταν αναφερόμαστε σε ΑΜεΑ, δεν εννοούμε μόνον τα άτομα με εμφανείς αναπηρίες, αλλά και αυτά με αόρατες αναπηρίες που πολλές από αυτές προκαλούν την έκπληξη στους αρτιμελείς συνανθρώπους μας. Αναφερόμαστε και στα άτομα με αυτισμό, με ψυχικά νοσήματα και με νοητική στέρηση που η πόλη πρέπει να είναι φιλική μαζί τους.

Αυτό που μια πόλη και μια κοινωνία πρέπει να κάνει είναι, όχι δράσεις λύπησης, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της πόλης για να τους επιτρέψει να νοιώθουν ανεξάρτητοι, χωρίς να χρειάζονται πάντα έναν κηδεμόνα δίπλα τους Να μπει όλη η πόλη σε μία συνεχή προσπάθεια ώστε να παραμερίζεται κάθε εμπόδιο που βάλαμε στο διάβα τους. Έχουν την αναπηρία τους σαν κηδεμόνα ΔΕΝ χρειάζεται και άλλος κηδεμόνας στην ζωή τους…

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ειδικές δεξιότητες τις οποίες μπορούν να ασκήσουν αλλά σε πολλές περιπτώσεις η κοινωνία δεν τους το επιτρέπει.

Η πολιτεία και ο Δήμος έχουν ΧΡΕΟΣ μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζούμε να δώσουν ανεξαρτησία στους ΑΜεΑ.

Τα άτομα με αναπηρία δεν ζητούν τη λύπηση και τον οίκτο, ζητούν την ίση μεταχείριση.
Δυστυχώς, ο Δήμος μας είναι πολύ πίσω σε τέτοια θέματα, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω αδιαφορίας, και χρειάζεται πολλή δουλειά για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό… Ας μην κρίνουμε τους άλλους από την εμφάνιση τους. Δεν ξέρουμε ποτέ τι μάχη δίνουν και τι κρύβεται πίσω από την εμφάνιση τους.

Οι προτάσεις μας ως «Ανάπλι εμπρός!» για δράσεις για να αποκτήσουν τα άτομα με εμφανείς και αόρατες αναπηρίες ανεξαρτησία στην ζωή τους. Για να μην έχουν κηδεμόνες σε κάθε βήμα τους:

1. Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων με επιβολή μεγάλου προστίμου όταν γίνεται από κατάστημα κατάληψη λωρίδας για τυφλούς και σε περίπτωση δεύτερης ίδιας παράβασης αφαίρεση άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

2. Τα γεύματα στα εστιατόρια που πληρώνει ο Δήμος (μεγάλα ποσά ετησίως) να πηγαίνουν κατά προτεραιότητα σε εστιατόρια φιλικά σε ανάπηρους. Το ίδιο και για τα ξενοδοχεία.

3. Κατασκευή δημόσιων τουαλετών για αναπήρους (θα μας πείτε βεβαίως ότι στην πόλη μας δεν διαθέτουμε καθόλου δημόσιες τουαλέτες).

4. Η δημοτική αστυνομία που θα επανιδρυθεί να προμηθευτεί μικρό γερανό να σηκώνει όλα τα οχήματα που έχουν σταθμεύσει σε διαβάσεις αναπήρων ή σε θέσεις αναπήρων. Και να υπάρχει συνεχής και αυστηρός έλεγχος. Ουδεμία χάρη και σβήσιμο προστίμου που θα επιβληθεί.

5. Τα δημοτικά κτήρια να παρέχουν όλες τις ευκολίες για τα ΑμεΑ όπως για παράδειγμα αντισηπτικό στο ύψος ενός ανθρώπου που κάθεται σε καροτσάκι και όλα τα έντυπα για να τα παίρνει χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου. Τραπεζάκι να μπορεί να γράψει την αίτησή του. Τουαλέτα αναπήρων.

6. Παρακίνηση σε όλα τα καταστήματα να έχουν την ίδια ευαισθησία για τα πρακτικά αυτά θέματα.

7. Τα δημοτικά ακίνητα, τα σχολεία και οι χώροι και τα κτήρια πολιτισμού και αθλητισμού να διαθέτουν ράμπες και αναβατόρια που να είναι λειτουργικές και να μην προκαλούν ένταση και εκνευρισμό στους υπόλοιπους. Μια διακριτική είσοδος και μια ευγενική ενημέρωση εκ μέρους των ΑμεΑ συμπολιτών μας ότι θέλουν να παρακολουθήσουν την τάδε πολιτιστική εκδήλωση στο τάδε κτίριο είναι αρκετή . Δεν τους κάνει χάρη η κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προβλέψει ότι υπάρχουν ΑμεΑ φιλόμουσοι, φιλότεχνοι και φίλαθλοι Να προβλέψει ότι και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ή αθλητές μπορεί να είναι ΑμεΑ. Δεν αρκεί η πρόσβαση στους χώρους αυτούς και μετά τα ΑμεΑ να είναι σε μία άκρη με τα καροτσάκια ή μπροστά μπροστά για να επιδεικνύουμε την ευαισθησία μας. Χρειάζονται και ειδικές θέσεις μέσα στο κοινό. Ο Δήμος μας πρέπει να είναι ενεργός και παρεμβατικός για να είναι και οι κρατικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες και οι εκκλησίες μας και οι τράπεζες φιλικές με τα ΑμεΑ.

8. Δωρεάν διανομή διάφανων μασκών σε καταστήματα κατά την διάρκεια της πανδημίας για να μπορούν οι χειλαναγνώστες/ριες να καταλαβαίνουν το προσωπικό.

9. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον Δήμο Ναυπλιέων Μία σαφής ανάρτηση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων επικοινωνίας ώστε να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους χωρίς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο.

10. Ειδική υπηρεσία σε ένα σημείο στον Δήμο με εκπαιδευμένους υπαλλήλους για πληροφορίες σχετικά με τις παροχές και τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Ειδικά εκπαιδευμένος κοινωνικός λειτουργός στον ΔΟΚΟΙΠΑΝ για του ΑμεΑ.

11. Προσπάθεια καταγραφής των συμπολιτών μας με εμφανείς και αόρατες αναπηρίες που δεν θέλουν για διάφορους λόγους ,να συγχρωτίζονται με τους υπόλοιπους αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και να ζουν ανάμεσα μας και να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα.

Δεν είναι ανάγκη να είμαστε έσχατοι στα δικαιώματα.

Το Ναύπλιο μπορεί και πρέπει να γίνει μια πρότυπη πόλη φιλική στα ΑμεΑ. Ας γίνουμε και εμείς κάποτε παράδειγμα για άλλες πόλεις. Και μια πόλη πρότυπο και σε αυτόν τον τομέα έχει να κερδίσει πολλαπλώς»