Πότε η μειωμένη ζήτηση θα φέρει ενίσχυση για τα μανταρίνια
Σε παραινέσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα προχώρησε από βήματος Βουλής ο Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Άρτας, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόγκας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε πως το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιμής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του Υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θέλουν.
«Θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός: είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Σε ότι αφορά την πολυπόθητη κρατική ενίσχυση που ζητούν οι παραγωγοί ανέφερε πως αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής: «Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού» εξήγησε. Ωστόσο διευκρίνησε ότι στις περιπτώσεις που η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί με 363.442.806 ευρώ σε ενισχύσεις μόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που να μην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης απαριθμώντας τις κατηγορίες των παραγωγών που έχουν λάβει ενισχύσεις μέχρι τώρα.
«Θα ήθελα να συντονιστούμε επί των βασικών αρχών της αγροτικής πολιτικής, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι Ευρωπαϊκή πολιτική, δεσμεύεται και καθορίζεται από τις γενικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και από τους κανόνες του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Αυτές είναι πραγματικότητες που πρέπει να τις λέμε και να τις ξαναλέμε και να τις εξηγούμε στους παραγωγούς μας γιατί είναι σημαντικό όλοι να συντονιστούμε, στη μόνη βιώσιμη κατεύθυνση. Δηλαδή, η δημιουργία μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής, υψηλής ποιότητας, αυξημένης τυποποίησης, αυξημένης προστιθέμενης αξίας γεωργία. Αν δεν επιτευχθούν αυτά μην πιστεύετε ότι με τις ενισχύσεις – τις όποιες ενισχύσεις – θα λύσουμε δομικά προβλήματα της γεωργικής παραγωγής» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός.
Πόσο μειώθηκαν οι εξαγωγές στα μανταρίνια
Ορατή είναι η πιθανότητα στήριξης των μανταρινοπαραγωγών λόγω της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, αν και ακόμα δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι.
Στην Αργολίδα οι τιμές παραγωγού για την κλημεντίνη αυτή την περίοδο είναι στα 22-25 λεπτά το κιλό, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει σε ένα ποσοστό 60%. Ελάχιστα χαμηλότερες οι τιμές στη Λακωνία που αυτή τη στιγμή πουλάει με 22-24 λεπτά το κιλό.
Αισθητή μείωση έχουμε και στις εξαγωγές μανταρινιών λόγω των προβλημάτων της πανδημίας στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι την εβδομάδα 21 – 27 Νοεμβρίου, εξήχθηκαν 22.679 τόνοι μανταρίνια. Οι αντίστοιχες ποσότητες πέρσι ήταν 28.057 τόνοι.