ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Πού και πώς θα γίνει το εμβόλιο στην Πελοπόννησο – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Αν και ακόμα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα έρθει το εμβόλιο, οι διεργασίες για την προετοιμασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να είναι έτοιμο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με βάση τo ελληνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και εν συνεχεία οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας και το προσωπικό που τους φροντίζει, οι διαβιούντες σε άλλες κλειστές δομές (όπως σωφρονιστικά καταστήματα) και σταδιακά οι υπόλοιποι πολίτες.

Οι επόμενες ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες απαραίτητες για τη εύρυθμη λειτουργία των κοινοτήτων που δεν είναι δυνατή η τηλε-εργασία όπως οι εργαζόμενοι στους τομείς της ενέργειας, του ηλεκτρισμού, του ύδατος, των λυμάτων, της φροντίδας των παιδιών, της παραγωγής τροφίμων, της γεωργίας και κτηνοτροφίας, μεταφορών, και έπειτα ενήλικοι αυξημένου κινδύνου και οι άνω των 65 ετών.

176 εμβολιαστικά κέντρα στην 6η ΥΠΕ

Στην 6η ΥΠΕ όπου υπάγονται Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία, και όλη η Πελοπόννησος, πρόκειται να αναπτυχθούν συνολικά 176 εμβολιαστικά κέντρα με ένα μεγάλο ποσοστό να αφορά στην Πάτρα και την ευρύτερη αυτής περιφέρεια.

Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό τον σκοπό. Θα υπάρξουν και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

  • 245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική
  • 135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου
  • 123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης
  • 129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης
  • 144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
  • 176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων
  • 66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.

Στην 6η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 37 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Γηροκομεία, μετανάστες, φυλακές

Τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας θα εμβολιάσει μέσα σε δέκα ημέρες το προσωπικό των 65 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αναφορικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε το υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Με ραντεβού για τον εμβολιασμό

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αποφυγή συνωστισμού οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού, αποστέλλοντας είτε γραπτό μήνυμα (sms), είτε online, ενώ θα υπάρχουν και τα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να γνωρίζει συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Για τον έλεγχο των δικαιούχων προβλέπεται και ο έλεγχος του ΑΜΚΑ.