ΟικονομίαΑρχείο

Ενίσχυση για θερμοκήπια: Εξετάζεται η Πελοπόννησος μετά την Κρήτη

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει το θέμα της στήριξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού ήδη έχει φροντίσει για την Κρήτη που αντιπροσωπεύει το 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας σε θερμοκηπιακά είδη.

Αυτό γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Ανδρέας Πουλάς σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου στην Αργολίδα.

Τι λέει ο Βορίδης για την ενίσχυση σε θερμοκήπια

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντησή του:

«Με βάση σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκδόθηκε και η αριθμ. 1338/312351/6-11-2020 ΚΥΑ με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στους τομείς: α) της επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Καλαμών, β) του πρώιμου Καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης Πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρητης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες, και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19-3-2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» (Β’ 4937), προϋπολογισμού 37.970.046€.

Όσον αφορά την επιλογή στήριξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης επισημαίνεται ότι η Κρήτη αντιπροσωπεύει το 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας σε θερμοκηπιακά είδη. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι παραγωγοί της Κρήτης κινήθηκαν άμεσα και απέστειλαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει το θέμα της στήριξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην υπόλοιπη Ελλάδα»

Στήριξη τώρα ζητά ο Πουλάς

Κατόπιν της ανωτέρω απάντησης ο κ. Πουλάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ειδικές οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν φέτος λόγω της πανδημίας έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιέργειών του Ν. Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία, δεδομένου ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν και πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταματήσει απλώς να εξετάζει το ενδεχόμενο αλλά να προχωρήσει άμεσα στη στήριξη των θερμοκηπιακών καλλιέργειών στο Ν. Αργολίδας και στην υπόλοιπη Ελλάδα».