ΕυρώπηΑρχείο

Ο δήμος Ναυπλιέων πρωτοπορεί στην Αργολίδα κατασκευάζοντας ποδηλατόδρομο

Αν και στο παρελθόν πολλοί επιχείρησαν να φτιάξουν πεζοδρόμους- ποδηλατόδρομους, όπως ο πρώην δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, βάζοντας πλάκες σε ένα πεζοδρόμιο στο λιμάνι της πόλης και τραβώντας παράλληλα μια κίτρινη γραμμή ή ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Πλατής που έβαψε τα στενάκια του Άργους ποδηλατόδρομο χωρίς να πάρει ποτέ απόφαση για την καθιέρωσή του ή ακόμα ο σημερινός Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών που έφτιαξε στην παραλία του Τημενίου μια ευθεία 200μέτρων πάνω στο αιγιαλό και την ονόμασε πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, πριν τον πάρει το κύμα και εξαφανίσει το τριμένο κυραμύδι με το οποίο είχε επικαλυφτεί, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων φαίνεται πως άφησε την αρχική του πρόταση για ποδηλατόδρομο στην 25ης Μαρτίου και αποφάσισε την ανάπλαση της Αιγίου, έναν δρόμο που είχε προτείνει ο ποδηλατικός Σύλλογος Αργολίδας «Ορθοπεταλιές» ως κεντρικό ποδηλατικό άξονα του Ναυπλίου, ο οποίος στην προέκτασή του, μέσω Τίρυνθας και  Άργους θα μπορούσε να φτάσει έως τις Μυκήνες συνδέοντας όχι μόνο τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νομού, αλλά και 4 σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.

Προς το παρόν βέβαια η «ανάπλαση της Αιγίου» θα δώσει πνοή στην πόλη του Ναυπλίου αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον του ποδηλάτου στην Αργολίδα. Πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της οδού Αιγίου στο Ναύπλιο η οποία αποτελεί το σοβαρότερο βήμα για την υλοποίηση του έργου, όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

Μακέτα οδός Αιγίου στο Ναύπλιο

 

Το έργο αυτό ξεκινά από την διασταύρωση της Σιδηράς Μεραρχίας με την Αιγίου και τελειώνει, ελπίζουμε προς το παρόν, στο τέλος της Αιγίου στο ύψος των νέων εργατικών κατοικιών του Ναυπλίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο αφού πέρα από ποδηλατόδρομο, περιλαμβάνει πεζόδρομο, ειδικές διαμορφώσεις για ΑμΕΑ, διαδρομές όδευσης Τυφλών, χώρους πρασίνου αλλά και βελτίωση του υφιστάμενου κυκλοφοριακού δικτύου των αυτοκινήτων, με θέσης στάθμευσης για ΑμΕΑ.

Ήταν καιρός πλέον η αστικοποίηση να αγκαλιάσει ένα κομμάτι της νέας πόλης του Ναυπλίου το οποίο από την στιγμή που έπαψε να το διασχίζει ο σιδηρόδρομος, λόγο αλλαγής κατεύθυνσης των γραμμών, έμοιαζε εγκαταλελειμμένο με ανισόπεδα σημεία, αυξημένους κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων, δυσκολία στην διατήρηση της καθαριότητας κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεν επηρεάζουν τις υπηρεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις λεωφορειακές διαδρομές των ΚΤΕΛ Αργολίδας στην πόλη του Ναυπλίου. Ειδική μέριμνα έχει ληφθει και για τα σημεία όπου το πλάτος της Αιγίου στενεύει. Το πλατύ τμήμα της οδού Αιγίου από την οδό Αμυμώνης έως το τέλος του Σχεδίου Πόλεως (περιοχή Κούρτη) προβλέπεται διπλής κυκλοφορίας με στάθμευση οχημάτων εκατέρωθεν της οδού, αμφίδρομη κίνηση ποδηλάτων στον ποδηλατόδρομο και κίνηση πεζών στο διαμορφωμένο πεζόδρομο και στα ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Αιγίου το στενό της τμήμα από την οδό Αμυμώνης έως την οδό Σιδηράς Μεραρχίας θα παραμένει ως έχει δηλαδή μονόδρομος με στάθμευση οχημάτων και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ προβλέπεται αμφίδρομη κίνηση ποδηλάτων στον ποδηλατόδρομο που θα βρίσκεται στο ύψος του πεζοδρομίου και ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Επίσης θα τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στην οδό Αιγίου για δημιουργία διαβάσεων πεζών και ποδηλάτων για την πιο ασφαλή κίνηση τους επί της οδού. 

Μακέτα οδός Αιγίου στο Ναύπλιο

 

Σημαντική μέριμνα θα δοθεί και στις διαβάσεις, στα σημεία εκείνα όπου ο ποδηλατόδρομος και ο πεζόδρομος θα κόβουν κεντρικούς δρόμους όπως την Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στα σημεία αυτά θα δημιουργηθούν ελαφρά υπερυψωμένες διαβάσεις ούτως ώστε οι οδηγοί ακόμα κι αν παραβλέπουν τις σημάνσεις να αναγκάζονται να ελαττώσουν ταχύτητα. Ο βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας ήσυχης και φιλικής διαδρομής για τον πολίτη της πόλης, είτε ποδηλάτη είτε πεζό, που θα τον προκαλέσει να την χρησιμοποιεί όλες τις ώρες της ημέρας κινούμενος μέσα στον αστικό ιστό.

Μακέτα οδός Αιγίου στο Ναύπλιο

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος: «Ο Δήμος Ναυπλιέων από την αρχική πρόσκληση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης είχε προετοιμαστεί με μελέτες έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί για τα έργα αυτά» καταλήγοντας ότι «η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη είναι ο σκοπός του καθημερινού μας αγώνα».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.517.200,00 € και στοχεύει στο να συμβάλλει στη λειτουργική ενοποίηση της παλαιάς,  της νέας πόλης του Ναυπλίου και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Φορέας του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014 -2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  ΣΑ, ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΥΝΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ