ΆρθροΑρχείο

Ανάγκη η πλήρης επαναλειτουργία του ΚΕΓΕ Νέας Κίου και του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών

Στην Δημοτική Ενότητα του Δήμου Άργους-Μυκηνών, τη Νέα Κίο, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» (πρώην ΚΕΓΕ και ινστιτούτο εσπεριδοειδών) οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς να εκπληρώνουν το σκοπό δημιουργίας τους. Τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» ανήκουν στο Ν.Π.Ι.Δ. ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Αντικείμενο των Κέντρων αυτών αποτελεί η Αγροτική Κατάρτιση και η ενημέρωση των επαγγελματιών του γεωργικού τομέα. Μέσα από αυτές τις δομές επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης προάγονται και προωθούνται θεσμικά η βελτίωση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αγροτών, ώστε να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, σεβόμενοι παράλληλα τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Από τα Κέντρα αυτά ελάχιστα είναι στελεχωμένα (και λειτουργούν ικανοποιητικά) και έχουν πιστοποιηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) για τις δραστηριότητες τους. Δυστυχώς, στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» της Ν.Κίου δεν υπηρετεί κανείς υπάλληλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και οι εγκαταστάσεις του έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου και στο έλεος διαφόρων πλιατσικολόγων.

Οι κάτοικοι του Δήμου Άργους-Μυκηνών κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή είναι ετεροεπαγγελματίες που ασχολούνται και με τη γεωργία. Επιπλέον, πολλοί συντοπίτες μας ασχολούνται με επαγγέλματα του κύκλου εργασιών που δημιουργεί η αγροτική δραστηριότητα (μεταποίηση, μεταφορές, υπηρεσίες, κ.ά.), ο κύκλος αυτός υπολογίζεται ότι αυξάνει κατά πέντε φορές το εισόδημα που παράγεται από την πρωτογενή γεωργική δραστηριότητα. Καθίσταται λοιπόν προφανής η σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για το Δήμο Άργους-Μυκηνών. Παρόλα αυτά, η αγροτική παραγωγή στην περιοχή μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μεμονωμένα οι αγρότες μας (π.χ. η ίωση Τριστέτσα, η απαιτούμενη αναδιάρθρωση καλλιεργειών, η αξιολόγηση νέων ποικιλιών, η πληροφόρηση για νέες ποικιλίες και εναλλακτικές καλλιέργειες, κ.ά). Τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε μέσω μεγάλων συνεταιριστικών σχημάτων (τα οποία όμως εκλείπουν) είτε μέσω δημοσίων οργανισμών ή υπηρεσιών. Επομένως, αποτελούν επιτακτική ανάγκη η στελέχωση με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ο εξοπλισμός, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» της Νέας Κίου, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό και έτσι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής.

Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πλειοδοσία προτάσεων με κατεύθυνση την αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» της Ν.Κίου. Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό, πιθανότατα προέκυψαν ως ιδέες της «στιγμής» (πολιτικά πυροτεχνήματα) λόγω της πολιτικής ένδειας προτάσεων και της παντελούς έλλειψης χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού για τις αναγκαίες υποδομές στο Δήμο μας. Ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστικός διάλογος για τις προτεραιότητες, τις αναγκαιότητες, τις χρησιμότητες των υποδομών και για τις στοχεύσεις που πρέπει να έχουμε σαν περιοχή. Οι συνέπειες αυτής της χρόνιας ανεπάρκειας είναι πλέον ορατές.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι καμία από τις προτάσεις (οι ξένες με τον ιδρυτικό στόχο του) που έχουν ακουστεί δεν προσφέρει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η πλήρης επαναλειτουργία του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Ν. Κίο. Το Κέντρο αυτό πρέπει να επανέλθει σε λειτουργία και να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία και την τοπική κοινωνία (Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Συναφείς Επιχειρήσεις, Σύλλογοι Γεωπόνων, Δήμος, Περιφέρεια) για να συμβάλλει τα μέγιστα στην αγροτική οικονομία και στην τοπική ανάπτυξη. Αυτό απαιτεί την κινητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων και συναφών φορέων της περιοχής μας για άσκηση πίεσης τόσο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και προς τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για λήψη της απόφασης για την πλήρη επαναλειτουργία του, καθώς και για την ίδρυση αυτοτελούς Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών ή ερευνητικού τμήματος Εσπεριδοειδών. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην επέκταση των δραστηριοτήτων και των προσφερόμενων υπηρεσιών του προς τους απασχολούμενους με την αγροτική παραγωγή.

Η ανάπτυξη και η ευημερία της περιοχής μας εξαρτάται από την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής και την ευημερία των απασχολούμενων με αυτή.

Η αγροτική παραγωγή της περιοχής μας και οι αγρότες μας χρειάζονται έμπρακτη στήριξη!

Στηρίζουμε τους αγρότες μας στηρίζουμε τον τόπο μας!

* Ο Γιάννης Λυκοσκούφης είναι Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών, Λέκτορας Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Άργους-Μυκηνών