Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις online για τις μέρες των εορτών
Παράδοξες μέρες και περίεργοι καιροί εξαιτίας της πανδημίας για όλους μας φέτος, ωστόσο μεγάλη είναι η προσπάθεια πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις, χριστουγεννιάτικες ή μη, να παρουσιαστούν δωρεάν, online, για την ψυχαγωγία των πολιτών τις μέρες των εορτών και την άμβλυνση του αισθήματος του εγκλεισμού.
Έτσι λοιπόν, πολιτιστικοί φορείς παρουσιάζουν μια σειρά από εκδηλώσεις από τις οποίες σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σταχυολογούμε τις εξής:
Εθνικό Θέατρο
Με ζωντανές μεταδόσεις από τις Σκηνές του, το Εθνικό Θέατρο δίνει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει τις τελευταίες παραστάσεις τριών έργων που ολοκληρώνουν τη θεατρική περίοδο του 2020: «Η Κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ (26/12 στις 19:30), «Φεγγάρι από χαρτί» των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου (2/1, στις 19:30) και «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (3/1 στις 20:30). Οι απευθείας μεταδόσεις θα είναι διαθέσιμες στη σελίδα livestream.n-t.gr.
Επίσης, παρουσιάζει για παιδιά σε ζωντανή μετάδοση την ιστορία ενός σπουδαίου παραμυθά που συναρπάζει την παράσταση για όλη την οικογένεια του έργου «Πιστεύω στους μονόκερους» του Μάικλ Μορπούργκο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου (27/12 στις 17:00).
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Κατά τη διάρκεια των γιορτών συνεχίζονται τα Radio Plays του Φεστιβάλ με το διήγημα του Βασίλη Δανέλλη «Καλωσόρισες στην κόλαση, γλυκιά μου», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (22/12), την «Ανθρώπινη συμπύκνωση» της Αμάντας Μιχαλοπούλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή (29/12) και «Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» του Νεοκλή Γαλανόπουλου σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη (5/1). Τα Radio Plays κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στα podcast της Lifo και στο greekfestival.gr, όπου και θα παραμείνουν με δωρεάν ακρόαση για όλους.
Επίσης, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προτείνει για τα παιδιά, την ημέρα των Χριστουγέννων μία ξεχωριστή, ακουστική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Το μουσικό παραμύθι της Ελένης Φωτάκη «Το Ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» -που παίχτηκε το φθινόπωρο σε απρόσμενους, μη θεατρικούς χώρους της Αθήνας- ηχογραφήθηκε και είναι έτοιμο να μαγέψει τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Η παράσταση θα μεταδοθεί δωρεάν ανήμερα τα Χριστούγεννα, από τις 10:00 και για 24 ώρες, μέσω του greekfestival.gr.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ένα ροκ μιούζικαλ μαύρου χιούμορ κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη παρουσιάζει ψηφιακά (20-26/12) το συγκλονιστικό «The Sea between My Soul» του Λιβανέζου εικαστικού και μουσικού Ράεντ Γιασίν, σε μουσική του Αμερικανού Άλαν Μπίσοπ. Ταριχευμένα ζώα καταλαμβάνουν τη σκηνή και τραγουδούν για τη μακρά ιστορία θανάτων και φόνων στη Μεσόγειο, καλώντας μας να στοχαστούμε πάνω στο σύγχρονο «εδώ και τώρα».
Μέγαρο Μουσικής
Σε χριστουγεννιάτικες μουσικές από χώρες μακρινές και κοντινές μάς ταξιδεύει το Μέγαρο Μουσικής μέσα από την παράσταση «Ταξιδεύοντας στον κόσμο τα Χριστούγεννα» (26/12 στις 18:00), ενώ μας καλεί να υποδεχτούμε όλοι μαζί τη νέα χρονιά απολαμβάνοντας από τις οθόνες μας το εορταστικό γκαλά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που φέτος σκορπίζει για πρώτη φορά τη λάμψη του σε live streaming (30/12 στις 20:30). Επίσης, για την περίοδο των γιορτών το Μέγαρο προσφέρει στους φίλους του τρεις νέες διαδικτυακές μεταδόσεις που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Πρόκειται για τις μουσικές εκδηλώσεις «Κάλαντα από όλη την Ελλάδα» με τη Χορωδία «Δόμνα Σαμίου», «Χριστουγεννιάτικη γιορτή με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού» και «Γιορτινή μουσική με το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου», οι οποίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν από το site του και τη σελίδα του στο fb μέσα στις γιορτές.
Τέλος, για τα παιδιά, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νίκος Κουρής, η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης ζωντανεύουν, υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τα πιο αγαπημένα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αποκλειστικά για δύο παραστάσεις σε online streaming (26, 27 και 28/12 με διαθέσιμη προβολή από τις 12:00 έως τις 22:00). Επίσης, θα είναι διαθέσιμη on demand στο site του Μεγάρου έως τις 26/12 και η παράσταση «Παραμύθια για όλα τα παιδιά!» με αφήγηση ταυτόχρονα στην ελληνική και τη ελληνική νοηματική γλώσσα, καθώς και με ακουστική περιγραφή για παιδιά με προβλήματα όρασης.