ΆρθροΑρχείο

Την ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων στην Πελοπόννησο ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό, ο Περιφερειάρχης υ Πέτρος Τατούλης.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά επιχειρείται να «κουνηθεί» το τρένο στην Πελοπόννησο, μετά την πλήρη εγκατάλειψη των υποδομών, την πλήρη διάλυσή τους και την υποβάθμισή του. Είχε προηγηθεί βέβαια η κατασπατάληση εκατομμυρίων για την ανακαίνιση των γραμμών και τον δήθεν εκσυγχρονισμό του. Τελικά ο εκσυγχρονισμός χορτάριασε και το τρένο σταμάτησε να σφυρίζει…
ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέσον μεταφοράς που θα μπορούσε ο κόσμος να κινηθεί φθηνά και με ασφάλεια έμεινε στα αζήτητα.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ μήνες Γερμανική εταιρεία κατέθεσε στο Υπουργείο Υποδομών συγκεκριμένο πλάνο εκμετάλλευσης του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. Το σχέδιο περιελάμβανε εμπορευματικά αλλά και επιβατικά δρομολόγια, ενώ προέβλεπε τουριστικά δρομολόγια με συρμούς μουσειακής αξίας. Φαίνεται όμως ότι η πρόταση έμεινε στα συρτάρια.
ΤΩΡΑ έρχεται με τη σειρά της η Περιφέρεια να καταθέσει το δικό της «Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών του  ΟΣΕ στην Πελοπόννησο», όπως το ονομάζει. Και καλά κάνει έχοντας καλύτερη αντίληψη των τοπικών δεδομένων. Καλό θα ήταν να πράξουν το ίδιο και άλλοι φορείς.
Ο ΚΟΜΠΟΣ όμως έφτασε πλέον στο χτένι. Η κατάθεση των προτάσεων πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Πριν υποτιμηθεί κι άλλο η αξία του Σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου, πρέπει να αξιοποιηθεί. Οι καθυστερήσεις απαξιώνουν κι άλλο το τρένο και οι όποιοι επενδυτές θα το πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ της Πελοποννήσου πληρώθηκε με τα λεφτά των φορολογούμενων. Αυτά τα λεφτά πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος και η όποια συζήτηση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και αυτήν την παράμετρο.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χαριστεί το τρένο της Πελοποννήσου.