ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Από το Κωσταντοπούλειο στο Κολλιαλέξιο η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Στο κτίριο του παλιού μεταξουργείου επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου  θα μεταφερθεί οριστικά η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ήδη έχει “εγκατασταθεί” εκεί ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος για να επιβλέπει το εργοτάξιο και τα συνεργεία, ώστε να τηρηθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή ενός τέτοιου, ιδιαίτερα, απαιτητικού έργου.
Το ιστορικό κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου που είναι από χρόνια  στα χέρια του Δήμου και προορίζετο ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που θα κόλλαγε λόγω αρχαιολογίας για το Κολλιαλέξιο, αξιοποιείται  σήμερα για να στεγάσει τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, με τις υψηλότερες προδιαγραφές και ένα πνευματικό κέντρο(συνεδριακό) για περίπου 300 άτομα.
Το κτίριο ηλικίας άνω των 85 ετών και χρησίμευσε κατά τον πόλεμο και ως χώρος στέγασης Ιταλών στρατιωτών, είναι συνολικού εμβαδού περίπου 500 τμ. Εκ των οποίων τα 220τμ θα διατεθούν για την ΣΤΕ και 280 τμ για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συνεδριακών χώρων προβολών. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα κτίρια αυτού του μεγέθους χωρίς εσωτερικές κολώνες.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι αισθητικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός, βασίζεται κυρίως σε φυσικά υλικά: ξύλο πέτρα, σίδερο παντρεύοντας το παλιό με το μοντέρνο. Όπως αρμόζει σε τέτοια κτίρια αναδεικνύονται η αισθητική του βιομηχανικού παρελθόντος, επεμβαίνοντας με σεβασμό και πολύ προσεκτικά ώστε να μην αλλοιωθούν τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του κτιρίου, και να εξασφαλίζονται οι πλέον σύγχρονες υποδομές. Η δυναμική, μάλιστα του κτιρίου αναμένεται να αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του ιστορικού δρόμου και της συνοικίας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με αυτεπιστασία φέτος τον Σεπτέμβρη και αναμένονται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους και περιλαμβάνουν: αποξηλώσεις, αμμοβολή στις πέτρες εσωτερικά και εξωτερικά, επισκευή στέγης, εσωτερικής οροφής,   πατώματα, αρμολόι της πέτρας, κλιματισμό, εξαερισμό, φωτισμό, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες,  επαγγελματικό εξοπλισμό κουζίνας, τροφοαποθήκες, ψυγεία κλπ.
Με τη ολοκλήρωσή της α΄ φάσης των εργασιών θα διαθέτει πλέον εξοπλισμένη κουζίνα μαγειρείο κατάλληλο για μάθημα καθώς και  ό,τι άλλο απαιτείται (μπαρ, ροτόντες ξενοδοχειακές και εστιατορίου) προκειμένου να φιλοξενηθούν η διδασκαλία, παρουσιάσεις γευσιγνωσίας κα.
Προετοιμάζονται, επίσης, τα απαιτούμενα γραφεία και όλες οι τεχνολογικές υποδομές,  αποδυτήρια και λοιπές προϋποθέσεις εκπαιδευτικής κουζίνας, αντίστοιχης δυναμικότητες με τα τμήματα της σχολής.