ΟικονομίαΑρχείο

Να εφαρμοστεί ο νόμος «ανάσα» 3816

Να εφαρμοστεί ο νόμος «ανάσα» 3816 στον χώρο των επιχειρήσεων ζητά το επιμελητήριο Αργολίδας
 
Θηλιά οι τράπεζες στις επιχειρήσεις
Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Αργολίδας (ΕΒΕΑ) υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η αγορά της Αργολίδας, όπως και όλης της Ελλάδας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με  τεράστια και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της τετραετούς ύφεσης που μαστίζει την Ελληνική οικονομία. Οι επιχειρήσεις της περιοχής μας βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, εξαιτίας της μείωσης κατανάλωσης και της έλλειψης ρευστότητας που βιώνει η αγορά αποτέλεσμα της πολιτικής μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος  που καταναλώνεται στη προσπάθεια συρρίκνωσης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Επιμελητήριο στην αγορά της Αργολίδας, οι πωλήσεις έχουν πέσει σε ποσοστό από 40 έως και 70% ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης με κύριους πληττόμενους τους κλάδους της οικοδομής, του λιανεμπορίου, της εστίασης, και του αυτοκινήτου καθώς και όσα επαγγέλματα σχετίζονται με τους παραπάνω κλάδους.
Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Φώτιος Δαμούλος, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ζητεί να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή ο Νόμος «ανάσα» 3816 που εφαρμόστηκε για τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές  για επιχειρήσεις με Γ΄ κατηγορίας βιβλία όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές, και για τις ληξιπρόθεσμες με κατηγορίας βιβλία Β΄ θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή αλλά με τροποποιήσεις ικανές να αποδώσουν αποτελέσματα.
Οι τροποποιήσεις που προτείνει το ΕΒΕΑ είναι:
-Να εντάσσονται και οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές.
-Το διάστημα ρύθμισης των οφειλών να είναι τουλάχιστον μέχρι το 2020.
-Να δοθεί περίοδος χάριτος τουλάχιστον 6 μήνες.
-Το επιτόκιο να οριστεί κάτω του 4% και να παγώσουν όλοι οι πλειστηριασμοί από τη στιγμή που οι επιχειρηματίες ζητούν την ένταξη τους στη ρύθμιση.
Το βασικό στοίχημα για όλους, όπως υποστηρίζει το ΕΒΕΑ, είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση τόσο του κράτους όσο και  των Τραπεζών.
Αν δεν επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μοιραία δεν θα επιβιώσουν και οι τράπεζες με  τραγικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.