ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Μεγάλα προβλήματα εμπόδια για τον Ανάβαλο

Έκτός χρονοδιαγράμματος έχει βγει το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίκτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Ανδριανού, αναφλερεται στις καθυστρήσεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Όπως τονίζει ο κος Τσαυτάρης «κατά τον αρμόδιο έλεγχο της μελέτης εφαρμογής, διαπιστώθηκαν τόσο προμετρητικές αστοχίες του προϋπολογισμού δημοπράτησης, όσο και ελλείψεις που θα καταστήσουν προβληματική την ορθή λειτουργία του δικτύου (προβλεπόμενος μηχανολογικός εξοπλισμός σε σχέση με το ζητούμενο βαθμό ελευθερίας του δικτύου, απουσία των τερματικών διατάξεων των κλάδων του δικτύου κ.α.).
Καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας αλλά και της Δ/νσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ, ως προϊσταμένης Αρχής της σύμβασης, οι ανωτέρω δυσκολίες να αντιμετωπιστούν με τρόπο ώστε να κατασκευαστεί ένα λειτουργικό έργο.
Πέραν των εν λόγω δυσκολιών, συναντώνται προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απαλλοτριώσεις αλλά και εγκρίσεις των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι χαράξεις των έργων.
Όλα τα ανωτέρω έχουν άμεση επίπτωση στην τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος του έργου, ως προς τις τμηματικές προθεσμίες αυτού, αλλά και ως προς την πρόβλεψη ολοκλήρωσής του, εντός της αρχικής συμβατικής του προθεσμίας, δηλαδή μέχρι τέλους του 2013.
Επί του παρόντος, έχει υλοποιηθεί ένα μικρό τμήμα του έργου, όπου εδόθη η έγκριση διέλευσης και κατασκευής του εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και δεν προέκυπτε ασυμβατότητα της μελέτης του έργου με τη μελέτη εφαρμογής, ούτε υπήρχαν προβλήματα απαλλοτρίωσης εκτάσεων.
Επισημαίνεται ότι από τη Δ/νουσα Υπηρεσία υποβλήθηκε στην Προϊσταμένη Αρχή προς έλεγχο προσχέδιο Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, το οποίο συνοδευόταν από πρόταση Συμπληρωματικής Σύμβασης σε υπέρβαση 50% επί του αρχικού συμβατικού οικονομικού αντικειμένου.
Η διατυπωθείσα εγγράφως θέση της Προϊστάμενης Αρχής προς τη Διευθύνουσα Υπηρεσία γνωστοποιήθηκε εγγράφως και αρμοδίως στον ανάδοχο, προκειμένου στα συμβατικά οικονομικά πλαίσια και με τήρηση των διαχειριστικών κανόνων να περιληφθούν όλες οι πιθανές προμετρητικές αστοχίες της μελέτης και να ποσοτικοποιηθεί το φυσικό αντικείμενο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι σε συμφωνία με τα συμβατικά δεδομένα αλλά και με την περιγραφή του Τεχνικού Δελτίου της Πράξης.
Ως προς τον προϋπολογισμό του έργου, δαπάνης περίπου 1.000.000 ευρώ που ήδη εκτελέστηκε, σημειώνεται ότι υπέστη και αυτό μία μικρή υπέρβαση με την μορφή Συμπληρωματικής Σύμβασης, δαπάνης περίπου 90.000 ευρώ χρηματοδοτούμενης από εθνικούς πόρους, αλλά βέβαια και το μέγεθος του έργου αυτού είναι τελείως διαφορετικό με το παρόν της Ερώτησης.
Σημειώνεται ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι έχει ζητηθεί από το ΥΠΑΑΤ η έγκριση ποσού 500.000 ευρώ ως αμοιβή συμπληρωματικών μελετών, με την μορφή υποέργων, ενώ έχει ενταχθεί, με την αριθμ. 403/16.01.2012 Τροποποίηση απόφασης ένταξης ΥΠΑΑΤ υποέργο για δαπάνη απαλλοτριώσεων ύψους 750.000 ευρώ. Στη σχετική μελέτη αναφέρονται οι εκτάσεις κατασκευής των αντλιοστασίων ως δημοτικές ή δημόσιες, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις, σύμφωνα με τη διαπίστωση της αρμόδιας Διευθύνουσας Υπηρεσίας».
 
Και άλλα προβλήματα
 
Προβλήματα όμως υπάρχουν και από το υπουργείο Πολιτισμού, αφού σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, «λόγω εγγενών δυσχερειών στο επίπεδο ωριμότητας της μελέτης, το οποίο επηρεάζει το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η προώθηση της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας εκ μέρους της Δ’ ΕΚΠΑ. Μετά από πρόσφατες συνεννοήσεις με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας πρόκειται να υποβληθεί άμεσα το σχέδιο μνημονίου συνεργασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του λοιπού τμήματος του έργου εντός του 2013».