ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα σκουπίδια στην Ερμιονίδα

25 τουλάχιστον ημέρες έχουν να μαζευτούν τα σκουπίδια στην Ερμιονίδα. σε πολλά πλέον σημεία οι σακούλες σχηματίζουν βουνό και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
Με έγγραφό του προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, που κοινοποιείται και στον εισαγγελέα, ο δήμος Ερμιονίδας μιλάει για ανεξέλεγκτη κατάσταση και την ύπαρξη μικρών χωματερών μέσα στους οικισμούς  του δήμου. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής ζητά την άδεια να μεταφέρει με δικά του έξοδα τα σκουπίδια στην χωματερή της Φυλής.
Δεν αποκλείεται όμως να δοθεί ακόμα και η άδεια για προσωρινή χωματερή, κάτι για το οποίο όμως αν συμβεί αναμένονται αντιδράσεις.
Για την επίλυση του προβλήματος προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, που προκάλεσε ο Αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, με θέμα τη Διαχείριση των Απορριμμάτ​ων στην Περιφέρεια Πελοποννήσ​ου, μετά τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Βασικός στός του υπουργείου  είναι να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες  των εμπλεκομένων και κυρίως της περιφέρειας του ΦΟΣΔΑ και των δημάρχων.
Ειδικά για τον Δήμο Ερμιονίδας θα οριστικοποιηθεί, κατά προτεραιότητα, σχέδιο βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης της διαχείρισης απορριμμάτων, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Στη συνάντηση που προκάλεσε ο κος Καλαφάτης, συμμετείχαν ακόμη η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα. Ευαγγελίδου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκας, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Νίκας ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής και δήμαρχοι άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ευρύτατη συζήτηση προς την κατεύθυνση της αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων και ευθυνών και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
· Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει την αδειοδότηση, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού μεταβατικής διαχείρισης που έχει προτείνει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ (διαλογή, κομποστοποίηση, δεματοποίηση, προσωρινή αποθήκευση), καθώς και όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομής στις περιοχές που έχουν υποδειχθεί, ή θα υποδειχθούν από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ και τους Δήμους.
· Οι Δήμοι επισπεύδουν με ενέργειές τους την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.
· Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ αναλαμβάνει τη λειτουργία των σταθμών μεταβατικής διαχείρισης
· Μέσα στην εβδομάδα από 19 έως 22 Μαρτίου, θα διοργανωθούν στην Τρίπολη τεχνικές συσκέψεις από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μ. Αγγελάκα, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, τους εμπλεκόμενους Δήμους και εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ενέργειες, οι αρμόδιοι, οι επισπεύδοντες και όλες οι λεπτομέρειες για την ταχύτατη ωρίμανση και υλοποίηση των υποδομών μεταβατικής περιόδου.
· Η ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ θα επισπεύσει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και λοιπές ενέργειες για τη χρηματοδότηση των δράσεων μεταβατικής διαχείρισης που κρίνονται επιλέξιμες.
 
Στη Βουλή
 
Εντωμεταξύ, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός φέρνει το θέμα στη Βουλή επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κινδύνου για τη Δημοσία Υγεία στο Δήμο Ερμιονίδας από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω της μη λειτουργίας του δεματοποιητή και του κορεσμού του χώρου στο Σταυρό Διδύμων.
Όπως τονίζει «Για περίπου ένα μήνα στο Δήμο Ερμιονίδας δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμάτων καθώς έχει επέλθει κορεσμός στο χώρο λειτουργίας του δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων μετά την συνεχή ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων χύδην.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ο χώρος στο Σταυρό Διδύμων ήταν παραχωρημένος και αδειοδοτημένος μόνο  για την λειτουργία του δεματοποιητή και αποθήκευση δεμάτων και όχι σαν ΧΑΔΑ. Στον χώρο αυτό πριν ένα μήνα προκλήθηκε πυρκαγιά και το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο για τους Δημότες των Διδύμων Λουκαιτίου, Φούρνων και της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας.
Το κλείσιμο της δημιουργηθείσας παράνομης χωματερής στο Σταυρό Διδύμων δεν επιτρέπει την εναπόθεση των απορριμμάτων, όπως γινόταν μέχρι πρότινος και τη λειτουργία του δεματοποιητή, λόγω κατάληψης των χώρων από τα χύδην απορρίμματα. Συνεπώς τα απορρίμματα θα παραμείνουν στους κάδους και πέριξ αυτών, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.
Ο βουλευτής ζητά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος επισημαίνοντας: «Γνωρίζοντας ότι προϋπόθεση ώστε να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες που γίνονται από τους Δήμους της Πελοποννήσου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ΦΟΔΣΑ για το καθορισμό αδειοδοτημένων χώρων ΧΥΤΑ που θα επιτρέπουν σε Διαπεριφερειακό επίπεδο  την προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων, είναι η έκδοση ΚΥΑ, και δεδομένου του ήδη υφιστάμενου κίνδυνου για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής,
Ερωτώνται οι υπουργοί: Τι δράσεις έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος και ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την οριστική του επίλυση».