ΡεπορτάζΑρχείο

Με το άγχος μιας νέας εξέγερσης

Με το άγχος μιας νέας εξέγερσης ζουν οι υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης Ναυπλίου, μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κινδύνευσαν να χάσουν τον έλεγχο από τις φωτιές που άναψαν οι κρατούμενοι στους διαδρόμους και στο προαύλιο, αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους.
Τα προβλήματα της Δικαστικής Φυλακής Ναυπλίου είναι γνωστά και ο Σύλλογος Υπαλλήλων τα επισημαίνει για μια ακόμα φορά με εγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον εισαγγελέα, την αστυνομία κλπ.
 Τονίζουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Ύστερα από το περιστατικό που έλαβε χώρα την  5-03-2013 ημέρα Τρίτη στο Κατάστημα Κράτησης μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τα εξής.
Όλοι μας οι φόβοι για τις επικίνδυνες – ανεξέλεγκτες συμπεριφορές αλλοδαπών, κυρίως Αραβόφωνων  Μουσουλμάνων, κρατουμένων καθώς  και του Υπερπληθυσμού του Καταστήματος μας έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα. Ανησυχίες που με δεκάδες αναφορές έχουμε τονίσει διαχρονικά προς το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς.
Οι παραπάνω λόγοι μας έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα να μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια την εργασία μας και ουσιαστικά να μπορούμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις, επικίνδυνες για όλους.
Το συγκεκριμένο γεγονός που αιφνιδίως ξεκίνησε σε μια από τις πτέρυγες μας ξεκίνησε από μια αφορμή. Διότι ο θάνατος ενός αλλοδαπού Κρατουμένου στο Νοσοκομείο Ναυπλίου από παθολογικά αίτια μετά την έγκαιρη μεταφορά του από το Κατάστημα μας δεν μπορεί να αποτελεί αιτία. Σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί και δικαιολογία για το ότι κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές Συναδέλφων και Κρατουμένων από τις πυρκαγιές.
Στο Κατάστημα υπήρξαν  μεγάλες υλικές καταστροφές,  που πρώτα θλίβουν εμάς καθώς είδαμε τον εργασιακό μας χώρο να καταστρέφετε.
Πρέπει να τονιστεί και το γεγονός ότι ένας λόγος που όλα πήγαν καλά ήταν η έγκαιρη αντίδραση όλων όσων ήμασταν στο Κατάστημα κατά την έναρξη της πυρκαγιάς , ειδικότερα στην Πτέρυγα Γ’, όπου βρίσκονται Κρατούμενοι κυρίως μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας , καθώς με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας προλάβαμε να τους μεταφέρουμε σε ασφαλή χώρο, παρότι οι στασιαστές ενεργούσαν αποτρεπτικά και κανείς Κρατούμενος δεν βοηθούσε. Επίσης πρέπει να τονιστεί η άμεση προσέλευση όλων των συναδέλφων αλλά και η επιχειρησιακή ικανότητα, που μαζί με την βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων που δεν ενέργησαν αλλά βοήθησαν ουσιαστικά, καταφέραμε να καταστείλουμε την εξέγερση χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απόλυες ή σοβαροί τραυματισμοί , πράγμα που αποτέλεσε εξ’ αρχής βασικό μας σκοπό. Δεν επιθυμούμε επιβράβευση, η δουλειά μας είναι αυτή άλλωστε, αυτό που μας ανησυχεί είναι το αύριο γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σίγουρα δεν θα μπορούμε να προλαμβάνουμε αλλά και το έργο της καταστολής θα γίνεται όλο και δυσκολότερο».