ΟικονομίαΑρχείο

Ο “πράσινος” χρυσός θα αναπτύξει το Λυγουριό

Ο “πράσινος” χρυσός, το ελαιόλαδο θα αναπτύξει και πάλι το Λυγουριό. Με αυτόν τον στόχο είναι συνεχείς οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται για το λάδι.
Αυτή τη φορά η ομάδα εργασίας που συστήθηκε από το Εργαστήρι Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου πραγματοποίησε εκδήλωση, με θέμα: «Ελαιόλαδο, εξέλιξη παραγωγής και τρόποι παραγωγής».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς, ο οποίος έδωσε εκτενείς πληροφορίες και συμβουλές για τον ορθό τρόπο συλλογής του καρπού της ελιάς, την μετέπειτα διαδικασία επεξεργασίας της στο ελαιοτριβείο και το τελικό στάδιο παραγωγής ελαιολάδου, αναφερόμενος σε τεχνικές βελτίωσης και βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητο να έχει σήμερα ο παραγωγός προκειμένου να παράξει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Αναφέρθηκε ακόμα στην πολλαπλή χρησιμότητα του ελαιόλαδου στη ζωή μας και κυρίως στον τόπο, αφού αποτελεί πρώτο είδος παραγωγής και εξαγωγής.
Στην ομιλία της η υπεύθυνη τοπικής ελαιουργίας κα Αναστασία Φαράκου – Μελά, μίλησε με θέμα  το ελαιόλαδο ως καλλυντικό και η χρησιμότητά του στην επιδερμίδα του ανθρώπου».
Αναφερόμενη σε επώνυμη μάρκα προϊόντος προσωπικής φροντίδας ανέφερε τα χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με το ελαιόλαδο:
Εμπεριέχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η χημική σύσταση του οποίου φέρει στο μέγιστο τα ωφέλιμα συστατικά για την επιδερμίδα ενώ παράλληλα αποτελεί και το ίδιο ένα ωφέλιμο και λειτουργικό συστατικό για το δέρμα.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι βιολογικά πιστοποιημένο, χωρίς την χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών κατά την καλλιέργεια τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα.
Ανήκουν στην κατηγορία των καλλυντικών προϊόντων «cosmeceuticals». Ο όρος χρησιμοποιείται για προϊόντα τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν την εμφάνιση αλλά μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στο δέρμα πολύτιμα για την διατήρηση και την βελτίωση της υγείας του. Τα συστατικά δεν παρέχουν απλή επιδερμική δράση αλλά εισέρχονται στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.
Η σύνθεση των προϊόντων αποτελείται στο μέγιστο ποσοστό από βιολογικής φύσης και φυσικής προελεύσεως πρώτες ύλες. Πρόκειται για εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, αποστάξεις καθώς και έλαια, τα οποία μας τα παρέχει η ίδια η φύση. Καμία πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται δεν είναι βιοτεχνολογικά παραγόμενο προϊόν.
Η βιολογική δράση και η βιοδιαθεσιμότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο δέρμα υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζεται υγιές. Το δέρμα αποτελεί και αυτό ένα όργανο του σώματος το οποίο μας προστατεύει από τους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες (ήλιος, ξηρασία, ακτινοβολία UV-A και UV-B), από χτυπήματα και την είσοδο μολυσματικών μικροοργανισμών και χημικών ουσιών. Η προστασία και η φροντίδα του είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την γενικότερη προστασία του οργανισμού.
Η παρουσία του ελαιολάδου στα προϊόντα βρίσκεται σε ποσοστό 10%, το οποίο αποτελεί καινοτομία στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων. Ο σχεδιασμός των προϊόντων και ο συνδυασμός των επιμέρους συστατικών του δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθερού αλλά και λειτουργικού προϊόντος στον τομέα της παραγωγής βιολογικών καλλυντικών προϊόντων.
Είναι οικολογικά και απαλλαγμένα από χημικής προέλευσης συστατικά.
Το δεύτερο σκέλος του θέματος αφορούσε στις : «Καινοτόμες δράσεις του ελαιολάδου βασισμένες στα τοπικά προϊόντα της  Επιδαύριας Γης, όπως εσπεριδοειδή, προϊόντα ελιάς, σαπούνι-cosmetics, γλυκά, μέλι, γαλακτοκομικά, αγροτουρισμός».
Συγκεφαλαιώνοντας, πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας νέων με κοινό ενδιαφέρον και τη δημιουργία μουσείου λαδιού με παράλληλη εκμετάλλευση αρχειακού υλικού, όπως πρέσες, εργαλεία κ.α.).