ΡεπορτάζΑρχείο

Ο λόφος της Ασπίδας στο Άργος και η Αξιοποίησή του

 

Στου προφήτη Ηλία τα σοκάκια

 

Πάνε χρόνια πολλά που ο καραφλός από δέντρα λόφος, υπήρχε μια γκορτσιά στην κορφή, όπου καθόταν ο δραγάτης, άρχισε να γεμίζει δέντρα από την προσπάθεια του συλλόγου φιλοδέντρων Άργους σε συνεργασία με τα σχολεία του δήμου.

Τα τρυφερά μαθητικά χεράκια πονούσαν να κουβαλούν κουβάδες με νερό και να ποτίζουν τα δενδρύλια, όμως χάρη σ αυτόν τον πόνο τα δέντρα, αγκάλιασαν τον λόφο και τον πρασίνισαν. Σήμερα μετά την λαίλαπα του κέρδους των μελισσουργών, όσα πεύκα γλύτωσαν απ το να μετατραπούν δε ζάχαρη για τις μέλισσες, κινδυνεύουν απ τις κάμπιες.

Ο τόπος μετατράπηκε για ένα διάστημα σε πρόσκαιρο κατάλυμα Ρουμάνων κυρίως, αλλά και σε χώρο ναρκομανών που εκδιώχθηκαν απ το κέντρο του Άργους.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο ωραίους χώρους άθλησης του νομού, μαζί με την Καραθώνα-Αρβανιτιά στο Ναύπλιο, και το νησί στην Ερμιόνη. Καθαρότερη από ποτέ η Ασπίδα γίνεται καταφύγιο για εκατοντάδες Αργείους που επιθυμούν να περπατήσουν ή να τρέξουν μέσα στην φύση.

Η Γαλλική αρχαιολογική σχολή, που υπό την εποπτεία της γίνονται οι ανασκαφές επί του λόφου, έχει εκπονήσει μάλιστα κι ένα σχέδιο ανάδειξης του λόφου, τόσο από πλευράς αρχαιοτήτων όσο και από πλευράς αναψυχής. Μένει μόνο η πολιτική βούληση για να μετατραπεί πραγματικά ο λόφος αυτός σε λόφο των “Μουσών”.

Είναι κρίμα να έχεις τέτοιους θησαυρούς στα χέρια σου και να μην τους αξιοποιείς και να ψάχνεις σε ματαιότητες για να αναδείξεις έργο.