ΡεπορτάζΑρχείο

Ναύπλιο, Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη στην πρωτοκαθεδρία των σχολικών εκδρομών

Βούλιαξαν από μαθητές το Ναύπλιο, το Πόρτο Χέλι και η Ερμιόνη που ανήκουν πλέον στην πρωτοκαθεδρία της επιλογής των μαθητών για την πραγματοποίηση των  σχολικών εκδρομών και επιλέγονται περισσότερο από άλλους προορισμούς.
Είναι πραγματικά μια μεγάλη οικονομική ανάσα για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, αφού τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα με σουβενίρ, και άλλοι πολλοί κλάδοι έχουν κατακλυστεί από μαθητές. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν καταφέρει το τελευταίο δίμηνο να εισπράξουν σημαντικά έσοδα.
Δεκάδες είναι καθημερινά τα πούλμαν που μεταφέρουν μαθητές από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιούν την μαθητική τους εκδρομή.
Το Ναύπλιο βέβαια είχε μια παράδοση και ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο προορισμό των μαθητών. Όμως ειδικά εφέτος σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Αντίστοιχα και το Πόρτο Χέλι με την Ερμιόνη φαίνεται ότι με την σειρά τους σπάνε την παράδοση της Ρόδου και της Κέρκυρας.
Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο χάρτης των πενταήμερων εκδρομών έχει αλλάξει, καθώς η κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει ακόμα και το μεγαλύτερο μαθητικό θεσμό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα χρήματα για την πενταήμερη αποτελούν πλέον πολυτέλεια για τα περισσότερα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην πηγαίνουν πλέον εκδρομή. Όσοι όμως αποφασίζουν να μην αφήσουν την οικονομική δυσχέρεια να τους στερήσει την πιο δυνατή εμπειρία των μαθητικών τους χρόνων, αλλάζουν συνήθειες. 
Κοντινοί προορισμοί, προσβάσιμοι οδικώς και λιγότερες διανυκτερεύσεις. Ο μαθητικός τουρισμός είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα για τους μακρινούς προορισμούς.
Στη Ρόδο που διαχρονικά ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων των μαθητών, ο μαθητικός τουρισμός παρουσιάζει πτώση 97% καθώς φέτος αναμένονται μόλις δώδεκα σχολεία, ενώ η Κέρκυρα είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα καθώς οι κρατήσεις σχολείων στο νησί είναι μειωμένες κατά 50%.
Όσο για τα σχολεία που κόβουν μια διανυκτέρευση πηγαίνοντας τετραήμερη αντί για πενταήμερη είναι κατά 30% αυξημένα. 
Οι εκδρομές στο εξωτερικό παρουσιάζουν και αυτές πτώση αλλά κρατιούνται, καθώς όπως δηλώνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες τα πακέτα είναι οικονομικά και πολλές φορές συμφέρουν περισσότερο από το εσωτερικό.