ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Σώθηκε το Φαρμακείο του Βοναφίν

Την εξαγορά του κτιρίου που στέγαζε το Φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν, το Πρώτο Φαρμακείο της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλίου.
Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο που ανήκει στην εκκλησία βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, επί των οδών Βελλίνη και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Το Φαρμακείο λειτούργησε στα χρόνια της απελευθερωμένης Ελλάδος και διατηρήθηκε από το 1828 μέχρι το 1972. Η αξία του κτιρίου όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού στο συγκεκριμένο κτίριο, όπως γράφει και η σχετική πινακίδα που σώζεται: “ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ Ο Α’ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ 28.9.1831”.
Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον δήμο με ανακοίνωση όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Με αστραπιαία κίνηση ο Δήμος Ναυπλιέων, παρενέβη στην διαδικασία αγοράς του διατηρητέου Κτηρίου, όπου στεγαζόταν το Φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν. Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων αποφάσισε ομόφωνα την εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου μνημείου επί των οδών Βελλίνη και Βασ. Κωνσταντίνου από το Δήμο Ναυπλιέων την ανάδειξη του Φαρμακείου όπου ταριχεύτηκε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας καθώς και για την κάλυψη αναγκών του Δήμου».
Τα χρήματα για την αφορά του εν λόγω ακινήτου θα αναζητηθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013», ενώ για κάλυψη της διαδικαστικής δαπάνης καθώς και της αξίας που ίσως υπερβαίνει την αντικειμενική αξία του ακινήτου, υπήρξε δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου πως θα καταβληθούν απ τον Δήμο. Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξαγορά του κτηρίου, ο Δήμος θα κηρύξει το κτήριο απαλλοτριωτέο.
Η συζήτηση της αγοράς του κτηρίου είχε ξεκινήσει από το 2011. Τότε είχε ξαναέρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή σχετικό αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας. Τότε είχε εκδηλωθεί και το ενδιαφέρον του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για δημιουργία φαρμακείου – μουσείου, που θα αναπαριστά το φαρμακείο του 1828, θα ενθυμίζει το γεγονός της πρότυπης ταρίχευσης του Καποδίστρια και θα αναδείξει το ιστορικό αυτό σημείο της Πρώτης Πρωτεύουσας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την συγκέντρωση αντικειμένων και άλλου υλικού από τον χώρο εκείνο αλλά και γενικότερα για την εποχή του Καποδίστρια.
Έκτοτε όμως το θέμα πάγωσε, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα και ο δήμος Ναυπλίου μαζί.
 
Ο Γραμματικόπουλος
 
Από τον δημοτικό συνδυασμό του Χρήστου Γραμματικόπουλου εκδόθηκε για το ίδιο θέμα η παρακάτω ανακοίνωση: «Ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος σχετικά με το ιστορικό διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Βασιλέως Κων/νου, το οποίο υπήρξε το πρώτο φαρμακείο εν Ελλάδι και στο οποίο ταριχεύτηκε η σωρός του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.
Χαρακτηριστικά ο Χρήστος Γραμματικόπουλος πρότεινε μέσω απευθείας διαπραγμάτευσης με την Εκκλησία, ο Δήμος να αποκτήσει το ιστορικό κτίριο είτε α) με την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, είτε β) με την απευθείας εξαγορά του ακινήτου σε χαμηλό τίμημα (αντικειμενική αξία), με χρήματα που θα προέλθουν από την ένταξη σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (απόκτηση διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013) και αν δεν τελεσφορήσει αυτό, από την εκποίηση κάποιας οικοπεδικής έκτασης του Δήμου και τη συμπληρωματική σύναψη δανείου. Επισήμανε δε ότι σε περίπτωση μη υλοποίησης των δύο παραπάνω λύσεων, ο Δήμος υποχρεούται να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του εν λόγω ακινήτου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ως προς την αξιοποίηση του κτιρίου ο Χρήστος Γραμματικόπουλος τόνισε ότι εκτός από τη μετατροπή του σε έναν πανευρωπαϊκό πόλο έλξης, μπορεί συμπληρωματικά αυτό το κτίριο να στεγάσει και κάποιες υπηρεσίες του Δήμου.
Υπενθυμίζουμε ότι για το μεγάλο αυτό θέμα ενώ έχει υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 (Αρ. Απόφ. 363/2011), υπήρξε αδιαφορία εκ μέρους του κ. Κωστούρου και ως Αντιδημάρχου τότε αλλά και ως Δημάρχου τώρα. Το θέμα επανήλθε σήμερα στο προσκήνιο λόγω της δημοπρασίας του ακινήτου για την οποία επίσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους του κ. Κωστούρου παρά μόνο όταν την περασμένη Παρασκευή ο Χρήστος Γραμματικόπουλος κατέθεσε αίτηση (Αρ. Πρωτ. 10320/12-4-2013) προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα, ενώ την ίδια μέρα υπήρξαν δηλώσεις επώνυμων παραγόντων της πόλεως προκειμένου να «ξυπνήσει» ο Δήμος».