ΆρθροΑρχείο

Η κατάντια της αφισορρύπανσης

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
 
ΠΟΤΕ επιβλήθηκε τελευταία φορά πρόστιμο από δήμο ή άλλο φορέα, για αφισορρύπανση; Και πότε εισπράχθηκε τελευταία φορά πρόστιμο; Εφαρμόζεται η νομοθεσία και οι αποφάσεις ή γίνονται τα …στραβά μάτια υπέρ αυτών που παρανομούν;
ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ αυτές τις ημέρες έχουν πλημμυρίσει από κάθε λογής αφίσες. Το ίδιο γίνεται και σε περιοχές εκτός των αστικών ορίων, στους επαρχιακούς δρόμους, αλλά και στις εθνικές οδούς. Τοίχοι ακόμα και ιστορικών κτηρίων, προσόψεις δημοσίων και ιδιωτικών ιδιοκτησιών, μάντρες, περιφράξεις, κολώνες φωτισμού και σήμανσης, αλλά και δέντρα, εξαφανίζονται πίσω από τις φωτογραφίες λαϊκών τραγουδιστών, θιάσων, κλόουν και προσκλήσεων εγκαινίων και κάθε λογής εκδηλώσεων.
ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ σεβασμό στο περιβάλλον και την εικόνα της κάθε περιοχής, πανηγυρτζήδες και επαγγελματίες της αρπαχτής, αλλά και φορείς του Πολιτισμού (που πρώτοι θα έπρεπε να διδάσκουν τους υπολοίπους), κολλάνε αφίσες, βάζουν πανό, βρωμίζουν τον τόπο!
Η ΜΑΝΙΑ τους είναι τέτοια που δεν σέβονται ούτε ανθρώπινες ζωές -όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται- αφού τοποθετούν τις αφίσες τους κρύβοντας πινακίδες και σε σημεία των δρόμων που εμποδίζεται η ορατότητα των οδηγών των αυτοκινήτων.
ΚΑΝΕΝΑΣ βέβαια από τους αφισοκολλητές δεν μπαίνει στον …κόπο να αφαιρέσει την σαβούρα που απομένει πίσω, όταν τελειώσει το πανηγύρι, η συναυλία, η θεατρική παράσταση και ο,τιδήποτε άλλο διαφημίζεται.
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ προβληματική, λόγω της κρίσης, τουριστική περίοδο είναι ό,τι χειρότερο για τους τουρίστες και τους επισκέπτες, να επικρατεί η ρυπαρή και τριτοκοσμική εικόνα της βρωμιάς και της αναρχίας στους δημόσιους κυρίως χώρους. Σε μια περίοδο που οι πόλεις θα έπρεπε να έχουν φορέσει τα …καλά τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους, οι αφισοκολλητές οργιάζουν ανενόχλητοι, γεμίζοντας τον τόπο με παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ και του πολιτισμού, αυτή η κατάντια;