ΡεπορτάζΑρχείο

Τύλιξαν το Ναύπλιο μέσα σε αφίσες

Έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο η αφισορρύπανση στο Ναύπλιο. Στις κολώνες φωτισμού των δρόμων, στις πινακίδες, στα κτήρια, ακόμη και στα δένδρα, ο καθένας μπορεί να αναρτήσει αφίσες, πανό και ό,τι άλλο νομίζει πως θα διαφημίσει την πραμάτεια του.
Ακόμα και αν τα συνεργεία που πληρώνουν οι δημότες από το υστέρημά τους ξηλώσουν τις αφίσες, σε λίγες ώρες ξανακολούνται άλλες. Ίσως μοναδική λύση να είναι τα πρόστιμα.
Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο του δικηγόρου κου Γιάννη Μακρή, που σημειώνει: Πηγαίνοντας κανένα ταξίδι σε πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης, αυτό που παρατηρείς περπατώντας σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, είναι η ύπαρξη καλαίσθητων ταμπλό ή πλαισίων στα οποία τοποθετούνται οι πάσης φύσεως αφίσες που ενημερώνουν το κοινό για πολιτιστικά, κοινωνικά ή άλλα θέματα. Οσον αφορά τις εμπορικές αφίσες για προϊόντα και υπηρεσίες, υπάρχουν ειδικοί χώροι που τοποθετούνται.
Περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους και τις λεωφόρους, αντικρίζεις μία ρυπαρή και τριτοκοσμική εικόνα, με χιλιάδες αφίσες – συνήθως εμπορικές – που οι ενδιαφερόμενοι τις κολλούν σε οποιοδήποτε σημείο μπορείς να φανταστείς, για να διαφημίσουν προϊόντα, τραγουδιστές, θεατρικές παραστάσεις και ό,τι άλλο υπάρχει.
Μάλιστα, είναι τέτοια η μανία των αφισοκολλητών, που, όταν δουν ένα κατάστημα κλειστό για μέρες, θα κολλήσουν στις τζαμαρίες του δάσος από αφίσες, που ο δυστυχής ιδιοκτήτης του στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσει ένα κάρο λεφτά για να τις κατεβάσει!
Θα μου πείτε: μα καλά, βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τη διακίνηση των ιδεών διά των αφισών με τις εμπορικές αφίσες που κολλούν συνήθως οι συμπαθείς μεροκαματιάρηδες μετανάστες;
Δυστυχώς, το παραπάνω είναι ψευδοδίλημμα, αφού στην εποχή της πληροφοριακής έκρηξης και οι ιδέες μπορούν να διακινηθούν χωρίς ρύπανση και όσοι κινούν τις εμπορικές αφίσες μπορεί και πρέπει να μπουν σε τάξη και να μη ρυπαίνουν χωρίς κόστος την πόλη, τα δημόσια αγαθά των δρόμων και των πλατειών, αλλά και τις ιδιωτικές περιουσίες.
Αποτελεί όνειδος για το δήμο Θεσσαλονίκης να συνεχίζεται αυτή η ανεξέλεγκτη και ρυπογόνα κατάσταση που μας ντροπιάζει όλους και προσφέρει μόνο σε αυτούς που αφισορρυπαίνουν χωρίς να πληρώνουν.
Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε ο δήμος να έχει καλαίσθητα ταμπλό, στα οποία να τοποθετούνται οι αφίσες με πολιτικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, το ίδιο δε θα μπορούσε να γίνει και με τις εμπορικές αφίσες με πληρωμή τέλους ανάρτησης.
Δεν έχει μάλιστα άδικο όταν προτείνει στις υπηρεσίες των δήμων να φωτογραφίζουν όλες τις ρυπογόνες εμπορικές αφίσες και να στέλνουν το λογαριασμό και στην επιχείρηση, αλλά και στον τραγουδιστή ή ηθοποιό που προβάλλεται και, σε περίπτωση που δεν πληρώνουν, να στέλνει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη για να διωχθούν ποινικά.