ΆρθροΑρχείο

Ποιος φταίει;

ΠΟΙΟΣ άραγε χάιδευε τα αυτιά των ναζιστών πιστεύοντας πως είναι απλά ακροδεξιοί; Ποιος έκανε πλάτες στις βιαιοπραγίες τους; Ποιος τους ενθάρρυνε με τους ψήφους του; Ποιος επικαλείτο το όνομά τους για να εκφοβίσει; Ποιος ανακάλυπτε την θεωρία των «δύο άκρων» για να δώσει άλλοθι στα εγκλήματά τους;

ΕΣΥ, φίλε μου. Εσύ που κλεινόσουν στο καβούκι σου και έλεγες «ρε τα κωλόπαιδα, πάλι κατάληψη κάνουν», «πάλι διεκδικούν», «πάλι μόρφωση θέλουν» και βλαστήμαγες που η διαδήλωση σε εμπόδιζε να πας γρήγορα να υποταχθείς στ αφεντικό σου. Κι αυτή η ρουφιανογεννήτρα η τιβι που σε γαλούχησε απ τα χρόνια της ΠΑΣΟΚικής δημαγωγίας ως τις μέρες της ΝΔτικής αυθαιρεσίας.

ΚΑΙ ΣΥ που αποδέχτηκες την καρπαζιά για λίγα προνόμια στην δουλειά σου και που βλέπεις την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής να αντικαθιστά την οποιαδήποτε αξία είχες μέσα σου, ναι και σύ οπλίζεις το χέρι του κάθε φασίστα να ξεκάνει το παιδί σου. Ο φασισμός δεν είναι απλά δεκανίκι του καπιταλισμού, είναι τρόπος ζωής κι αυτός έχει περάσει βαθειά στο πετσί σου.

ΤΩΡΑ και πάλι θα ψάξεις να βρεις ελαφρυντικά για την στάση ζωής σου. Πάντα βρίσκουμε κάτι να απενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας. Τον αγαπάμε βλέπεις. Όμως ψάξου μέσα σου, ελευθερώσου απ τον φασίστα που κρύβεις. Απελευθερώσου απ την άσκηση εξουσίας που ασκείς στην σύντροφό σου, στο παιδί σου, στους γύρω σου, στους μαθητές σου, στον σκύλο σου.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ όταν άρχει και όταν άρχεται, δεν είναι ελεύθερος, είναι σκλάβος των παθών του ή των αφεντικών του. Όσο κι αν κάποιοι επί αιώνες μας έχουν επιβάλει αυτή την νοοτροπία και την έχουν τεκμηριώσει με απίθανες φαντασιώσεις περί ισχυρών και φυσικών κρατούντων, η πρωτογενής σπίθα της ελευθερίας θα σιγοκαίει σε όλους μέσα μας και θα δυναμώνει απ τα γεγονότα, όσο θα πλησιάζει ο καιρός να γίνει φωτιά και να κάψει τον αρχόμενο κόσμο.

ΠΑΨΕ λοιπόν να περιστοιχίζεσαι από εγκληματίες που άρχονται επάνω σου και που εσυ με την σειρά σου άρχεσαι σε άλλους και γνώρισε την ομορφιά της αποδέσμευσης απ όλα τα δεσμά του λεγόμενου πολιτισμού και ζήσε την ελευθερία για την οποία έχεις προσδιοριστεί απ την φύση σου. Συλλογίσου λοιπόν, ποιος φταίει για τα όσα συμβαίνουν τις μέρες μας.