ΚοινωνίαΑρχείο

Κατεδαφίζουν την Ειδική Αγωγή στην Αργολίδα

Τον αντιπαιδαγωγικό τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει  την Ειδική Αγωγή και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται συνειδητά  και με ευαισθησία στον κλάδο αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Αργολίδας.
Ο Σύλλογος καλεί την πολιτική ηγεσία να δώσει άμεσες λύσεις και τονίζει:
«Για άλλη μια σχολική χρονιά, το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης, η Ειδική Αγωγή παραμένει το…«αποπαίδι» της εκπαίδευσης.
Ο Σεπτέμβρης τελειώνει και αποσπάσεις ειδικής αγωγής δεν έχουν πραγματοποιηθεί, οι πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να καθυστερούν, τα κενά στα Ειδικά Σχολεία καλύπτονται προσωρινά με εντολές μετακίνησης δασκάλων από τα τμήματα ένταξης, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των τμημάτων ένταξης στα οποία δεν υπηρετεί δάσκαλος με οργανική θέση.
Όπως σημειώνει άλλωστε και σε σχετική ερώτηση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας «Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Άργους δεν λειτουργεί, τρίτη σχολική βδομάδα ήδη, καθώς δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό ή βοηθητικό.
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους λειτουργεί με απόσπαση έξι εκπαιδευτικών με οργανική θέση σε τμήματα ένταξης, αφενός, δηλαδή, σε βάρος των παιδιών που φοιτούν στα τμήματα ένταξης αφετέρου  σε βάρος των εκπαιδευτικών που αποσπώνται ερήμην της θέλησής τους. Επιπλέον, το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό ακόμα αναμένει την πρόσληψή του την ώρα που οι λίστες του Υπουργείου είναι καθόλα έτοιμες.
Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας (Λευκάκια Ναυπλίου), το μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραμένει και αυτό χωρίς στελέχωση πέραν του προϊσταμένου και ελάχιστων ειδικοτήτων, ενώ τα προβλήματα μεταφοράς καθηλώνουν το 85% των μαθητών στο σπίτι αφού από τα 35 παιδιά μόνο 5 έχουν δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στο σχολείο.
Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Αργολίδας επίσης παραμένει χωρίς στελέχωση με ΕΒΠ (συνοδοί, νοσηλευτές κλπ), γεγονός που δεν επιτρέπει σε παιδιά με βαριές αναπηρίες να παρακολουθήσουν το Εργαστήριο, ακυρώνοντας την έννοια της υποδοχής αυτών, ακριβώς, των παιδιών, που αδυνατούν να φοιτήσουν στο Επαγγελματικό Γυμνάσιο, λόγω των σοβαρών υστερήσεών τους.
Οι πρόσθετες δομές στήριξης υπολειτουργούν. Από τα δεκατρία τμήματα ένταξης με οργανικότητα σε Δημοτικά Σχολεία στην Αργολίδα λειτουργούν μονάχα δύο αφού τα μεν έξι τμήματα “άδειασαν” καταχρηστικά και παράτυπα από τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν στο Ειδικό Δημοτικό τα υπόλοιπα δε πέντε τμήματα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Επιπλέον, η δομή της παράλληλης στήριξης δεν έχει ακόμα λειτουργήσει στην Αργολίδα, παρά την οριστική κύρωση των πινάκων ΕΕΠ και ΕΒΠ.