ΚοινωνίαΑρχείο

Απώλεια για τον Πολιτισμό ο θάνατος του Απόστολου Θ. Γκάτσου

 
Μεγάλη απώλεια για την Ερμιόνη και την ευρύτερη περιοχή  είναι ο θανάτος του Απόστολου Γκάτσου, ιδρυτή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης. 
Πρόκειται για μια προσωπικότητα που υπηρέτησε με ήθος και αρετή την Παιδεία και τον Πολιτισμό της χώρας καθώς και στήριξε όσο κανείς άλλος τον τόπο της Ερμιονίδας.
 
Ο Απόστολος Γκάτσος, γεννήθηκε το 1913 στην Ερμιόνη Αργολίδας. Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πολλά χρόνια εργάσθηκε στο χώρο της εκπαίδευσης και υπήρξε πρωτοστάτης στην ίδρυση του Γυμνασίου-Λυκείου Ύδρας. Μετά την παραίτηση του απο το Δημόσιο, υπήρξε μέλος της Διεύθυνσης του “Κολλεγίου Αθηνών” . Το 1962 ίδρυσε με άλλους συμπολίτες του τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο», Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο έχει αποστολή την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής της Ερμιόνης και του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για σαράντα χρόνια, με εκτενές κοινωφελές έργο. Συνέταξε το ¨Γλωσσάριο του Ιστορικού Αρχείου της Κοινότητος Ύδρας 1778-1854¨, έγραψε την ¨Ιστορία της Μονής Αγ. Αναργύρων Ερμιόνης¨ και πολλές ιστορικές μελέτες που αναφέρονται στην ιστορία της Ύδρας και της Ερμιόνης, οι οποίες έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.
 
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του εκλιπόντος και δήλωσε ότι: ”Ο Απόστολος Γκάτσος υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια την παιδεία και τον πολιτισμό. Με την πολύπλευρη προσφορά του συνέβαλε ουσιαστικά στην τοπική κοινωνία της Ερμιόνης και ευρύτερα της Αργολίδας. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή μέσα από το έργο του και ιδίως μέσα από τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» που ίδρυσε και την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης που φέρει το όνομά του”