ΟικονομίαΑρχείο

Οι εφοριακοί δεν προλαβαίνουν την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επιστροφής του Φ.Π.Α. προς τους αγρότες σημειώνονται στο Νομό Αργολίδας, οδηγώντας πολλούς από τους δικαιούχους σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα σε άλλους να τίθεται  ζήτημα επιβίωσης και σε άλλους θέμα μη συνέχισης της αγροτικής τους δραστηριότητας.
 
Ως αιτία της καθυστέρησης –όπως άλλωστε σημειώνει σε σχετική του ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, φαίνεται να είναι οι τεράστιες ελλείψεις των ΔΟΥ σε προσωπικό και το μεγάλο φόρτο εργασίας με βάση άλλες φορολογικές εκκρεμότητες οι οποίες κατά προτεραιότητα -σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου- διενεργούνται και στις οποίες προστέθηκαν -σύμφωνα με εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες- διασταυρωτικοί έλεγχοι όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ στους οποίους υποχρεώνονται να προβαίνουν.
 
Οι προκαλούμενες τεράστιες καθυστερήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποπληρωμή της επιστροφής ΦΠΑ ακόμα και τον Δεκέμβρη οδηγούν τους αγρότες σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο, θέτουν δε για αρκετούς εξ’ αυτών ζήτημα επιβίωσης ή και μη συνέχισης της αγροτικής δραστηριότητας. Και όλα αυτά την ώρα που αυξάνονται τα κόστη καλλιέργειας, οι πιστώσεις στα εφόδια έχουν περιοριστεί και υπάρχει αποκλεισμός από το τραπεζικό σύστημα.
 
Στην ερώτησή του ο κος Κοδέλας ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβουν άμεσα μέτρα για  να καταβληθεί η επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του νομού Αργολίδας.