ΆρθροΑρχείο

Ο Τέλης και η Ε.Δ.Ε…..

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο Τέλης ήταν η προσωποποίηση του ανθρωποειδούς τετραγώνου. Πέρασε είκοσι πέντε χρόνια στην Ελλάδα υπό την επήρεια της γερμανοτραφούς μητέρας του.  Ο πατέρας του την γνώρισε τα χρόνια που δούλευε σαν μετανάστης στην Γερμανία και μεγαλούργησε οικονομικώς. Η Γερμανίδα μητέρα τον μεγάλωσε με προτεσταντική ακρίβεια χιλιοστού. Η υγρασία της ελληνικής αταξίας, της ρωμαίικης αποδοχής δεν μπήκε ποτέ στο κάδρο της ζωής του. Ήταν και αυτός ένας προγραμματισμένος πίνακας με χρυσαφί κορνίζα για να τοποθετηθεί στον ένδοξο μικροαστικό τοίχο. Ο πατέρας του άργησε να ξαναβρεί τον ελληνικό του τρόπο, συνέχιζε το αγωνιώδης ταξίδι του πλουτισμού με κάθε μέσο. Όταν σε κάποια στροφή του δρόμου προς Θεσσαλονίκη τον βρήκε ένα σωτήριο καρδιακό επεισόδιο. Έτσι ανακάλυψε ότι είχε και πρόβλημα με τον θυρεοειδή και τις μέρες που έπρεπε να είναι σε απόλυτη απομόνωση για την θεραπεία με ιώδιο, έκανε την μεγάλη στροφή και αναθεώρηση της ζωής του. Αλλά ο Τέλης ήταν ήδη μακριά. Μετά λαμπρών σπουδών και υψηλών επιδόσεων βρέθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Νορβηγία. Εκεί γνώρισε και την Νορβηγίδα σύζυγο του εκπληρώνοντας όλες τις οιδιπόδειες αναφορές του. Δυο λαμπρά τετράγωνα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Όχι δεν κύλησαν άτακτα το ένα πάνω στο άλλο για να φτιάξουν ένα λαμπρό αστέρι ούτε πήγαν δίπλα – δίπλα για να κάνουν ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο. Ο καθένας στο τετράγωνο του με μια ασφαλή και ευρωπαϊκών προδιαγραφών τάφρο ανάμεσα τους.
Ήταν μεγάλη έκπληξη του Τέλη όταν παρέλαβε τον πατέρα του από το αεροδρόμιο. Ντυμένος με τζιν παντελόνι, ριχτό πουκάμισο και γένια τρόμαξε να γνωρίσει τον κυρ Γιώργη.
-Πατέρα τι έπαθες;
-Αρρώστησα και αναγεννήθηκα, τέρμα τα τετράγωνα, ζήτω οι κύκλοι και οι ελλείψεις.
Ο Τέλης έμεινε με την απορία για την ανεξήγητη αλλαγή του πατέρα του, αλλά ήρθε και η σειρά του πατέρα να μείνει  έκπληκτος όταν τον ξεναγούσε ο Τέλης στο σπίτι του.
-Ρε Τέλη γιατί έχει δυο κρεβάτια η κρεβατοκάμαρα σου;
-Έτσι είναι τα πράγματα στην Ευρώπη τώρα πια.
-Εδώ κάνει ψοφόκρυο και κοιμόσαστε χώρια, εμείς καιγόμαστε και κοιμόμαστε μαζί. Και δεν μου λες, όλα τα έχετε χώρια και τα τρία κου;.
-Ποια τρία κου πατέρα;
-Κουζίνα, κρεβάτι ,κουμπαρά;
-Ε περίπου έτσι είναι τα πράγματα.
-Αυτό ρε δεν είναι ούτε συνεταιρισμός. Να την φέρεις την κοπέλα στην Ελλάδα να ζεστάνει λίγο το μυαλό της.
Ο κυρ Γιώργης μπαίνοντας στην τελευταία στροφή της ζωής του και με την βοήθεια του καρκίνου ανακάλυψε την ματαιότητα που έστησε την ζωή του. Ήξερε ότι σε λίγο θα φύγει, αν μπορούσε να βοηθήσει τον γιό του να σπάσει την γυάλινη τζαμαρία που εγκλώβισε την ζωή του θα ήταν έργο ζωής για αυτόν.
Η Νορβηγίδα ήρθε στην Ελλάδα και ζεστάθηκε τουλάχιστον το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου το δεξί των συναισθημάτων, γιατί το αριστερό της τετράγωνης λογικής παρέμεινε  το ισχυρό παγόβουνο μέχρι το τέλος. Το καλό κλίμα, η θάλασσα, η φιλοξενία των ανθρώπων, ο ζωηρός παππούς με το αστείρευτο κέφι παρά τα προβλήματα υγείας αλλά και η γερμανίδα άκαμπτη πεθερά με την οποία επικοινωνούσε μια χαρά την ώθησαν να έρθει για μόνιμη εγκατάσταση.
Ο Τέλης βρέθηκε στην πιο δύσκολη φάση της ζωής του, αποξενωμένος μετανάστης στην ίδια του την πατρίδα. Τα παγωμένα γυάλινα τετράγωνα στα οποία είχε φυλακίσει την λαμπρή ζωή και καριέρα δεν άντεχαν τον μεσογειακό ήλιο. Στην δουλειά του κατάντησε ένας άκαμπτος άριστος  προϊστάμενος. Στο σπίτι μεγάλωνε συνεχώς η απόσταση από την γυναίκα και τα παιδιά του, τώρα πια κοιμόνταν σε χωριστά δωμάτια. Επικοινωνούσαν μόνο για τις οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειας που είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Έπιασε και δεύτερη δουλειά ως μεταφραστής για να τα βγάζει πέρα. Βέβαια τα παιδιά του με την καθοδήγηση της μητέρας προόδευαν , το ίδιο λαμπροί και άκαμπτοι με αυτόν.
Τα χρόνια περνούσαν και ο Τέλης το ένοιωθε, άρχισε αν ανεβάζει θερμοκρασία πίσω από τα ασφαλισμένα καθώς πρέπει κρύσταλλα. Στα όνειρα του γινόταν ένα θαλασσοπούλι, βουτούσε με ορμή στην στα κύματα, ξυπνούσε λουσμένος στον ιδρώτα.
-Τέλη, θα αγοράσω ένα σπίτι κοντά στην θάλασσα.
-Με τι λεφτά  γυναίκα;
-Με τις οικονομίες μου! (Άλλο τα λεφτά του και άλλο οι οικονομίες της!!)
Πήραν το σπίτι αν και με ατέλειες ακόμα ήταν πανέμορφο. Μάνα και παιδιά το λάτρεψαν. Η απόσταση ανάμεσα στον Τέλη και την οικογένεια του έγινε και χιλιομετρική. Μόνο τις μέρες που είχαν σχολείο τα παιδιά πήγαιναν στην Πόλη. Ήταν Οκτώβρης όταν πέθανε ο πατέρας του, η μάνα του είχε φροντίσει για μια καθώς πρέπει κηδεία. Τον αγριοκοίταξε όταν τα καυτά του δάκρυα χάλασαν το πανάκριβο μακιγιάζ του νεκρού. Πως ήταν δυνατόν ένας μεσήλικας προϊστάμενος υπουργείου να παρασύρεται από ψωροσυναισθηματισμούς. Τα καυτά δάκρυα έσπασαν τα παγωμένα γυάλινα κάδρα που έβαλε την ζωή του. Την άλλη μέρα πήγε στο υπουργείο με κοντό παντελόνι, αθλητική φανέλα και τα σύνεργα που είχε ο πατέρα του για ψάρεμα.
-Κύριε προϊστάμενε πήρατε άδεια; (Τον ρώτησε η γραμματέας του.)
-Ποια είστε εσείς;
-Η γραμματέας σας.
-Γιατί έχω εγώ γραμματέα;
Με διακριτικό τρόπο οι συνάδελφοι τον μετέφεραν στον νοσοκομείο που ήταν ευτυχώς λίγα μέτρα πιο πέρα.
-Η κατάσταση του είναι αρκετά σοβαρή, μοιάζει με πρώιμη άνοια. Χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, στοργή και αγάπη. (Είπε ο νευρολόγος στην Νορβηγίδα.)
Αμέσως λειτούργησε η μηχανή αναζήτησης του ισχυρού παγωμένου αριστερού ημισφαιρίου, καθημερινή φροντίδα, στοργή και αγάπη ήταν η διαφήμιση του ψυχιατρικού ξενώνα. Με την βοήθεια της κοινωνικής υπηρεσίας εκεί τον έκλεισε. Τα παιδιά της ήταν σε μια κρίσιμη ηλικία δεν θα άντεχαν την εικόνα του έκπτωτου πατέρα. Σαν καλή σύζυγος τα τακτοποίησε όλα. Με την συγκινητική βοήθεια των συναδέλφων του έβγαλε την σύνταξη και πήρε και το εφάπαξ, τότε το έπαιρναν ακόμα. Με το γενναίο εφάπαξ αγόρασε ένα μικρό σκάφος και ζούσε ονειρεμένα καλοκαίρια. Την σύνταξη αναγκαστικά λόγω νόμου την κράτησε ο Τέλης.
Τα χρόνια περνούσαν, όταν ένας νεαρός ειδικευόμενος πρόσεξε ότι ο Τέλης διάβασε σε ξένη γλώσσα οικονομική εφημερίδα. Έψαξε τον φάκελο του, πήρε και την γνώμη του διευθυντή του και του άλλαξε αγωγή. Η αγωγή για την άνοια καθήλωνε τον Τέλη, η αντικαταθλιπτική αγωγή τον έφερε στην πρότερη πνευματική του διαύγεια. Ο Τέλης είχε περάσει ένα ακραίο καταθλιπτικό επεισόδιο σε μια μακροχρόνια καταθλιπτική πορεία. Συνήλθε πνευματικά αλλά συναισθηματικά υπέφερε,  του έλειπε η οικογένεια του. Η κοινωνική υπηρεσία ανέλαβε να φτιάξει τις γέφυρες επικοινωνίας.
-Κυρία, ο σύζυγος σας είναι σε υψηλό λειτουργικό επίπεδο και είναι ικανός να επιστρέψει πλέον στην οικογένεια του.
-Αδύνατον, εγώ και τα παιδιά μου έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.
-Μας σας λέω ότι είναι καλά.
-Κυρία μου, τα παιδιά μου σπουδάζουν στο εξωτερικό, οργανώνουν της ζωή τους και εγώ θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου ήρεμα και γαλήνια. Αν για τον Τέλη χρειάζεστε παραπάνω χρήματα να δω τι μπορώ να κάνω.
-Μα τι λέτε ο κύριος Τέλης είναι οικονομικά ανεξάρτητος και διαθέτει και ένα σημαντικό κεφάλαιο, ελάχιστα δαπανά από την σύνταξη του. Τουλάχιστον έχει εκατόν είκοσι  χιλιάδες ευρώ στον λογαριασμό του.
-Πως τα ξέρετε εσείς αυτά;
-Μας τους βοηθάμε να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.
-Γιατί δεν έχουν οικογένεια; Είστε απαράδεκτη.
Από το κεφάλι της Νορβηγίδας είχε βγει ο Σκανδιναβός πειρατής που ανακάλυψε τον χάρτη με τον χαμένο θησαυρό. Σε δυο μέρες έφτασε εξώδικο στην ψυχιατρική κλινική για τον λογαριασμό του Τέλη. Γιατρός και κοινωνική λειτουργός βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν τους κάλεσε ο διευθυντής τους για το θέμα αυτό.
-Ξέρεις τι κατάφερες Κώστα ; ( Ρώτησε τον νέο γιατρό ο διευθυντής. )
-Την δουλειά μου έκανα και εγώ και η κοινωνική λειτουργός.
-Ζωντάνεψες τον Τέλη και θα έρθουν τα κοράκια να τον φάνε ζωντανό.
Και δεν έπεσε έξω ο διευθυντής. Την επομένη,  λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό συνοδευόμενη από ένα δικηγόρο εμφανίστηκε η Νορβηγίδα. Ο δικηγόρος έμεινε στην κλινική προφανώς για αντιπερισπασμό και ο Τέλης βγήκε με την γυναίκα του στην Πόλη. Ο Τέλης δεν είπε τίποτα, μόνο την άκουγε, έξοδα, σπουδές , παιδιά, είχαν ανάγκη την βοήθεια του. Στις δώδεκα και μισή ο Τέλης έφαγε δυο μερίδες γεμιστά τα οποία πλήρωσε ο ίδιος, στις μια και μισή η γυναίκα του είχε αδειάσει τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Όταν γύρισε στην κλινική ήταν άλλος άνθρωπος, ξανά χαμένος με κενά μνήμης, δεν αναγνώριζε κανένα, έτσι χαμένος έμεινε για πάντα. Το εγκεφαλικό του προκάλεσε μόνιμες βλάβες στις νοητικές του λειτουργίες, ξαναπήρε την αγωγή για άνοια.
Η Νορβηγίδα ανακαίνισε το σπίτι και το σκάφος, φήμες λένε ότι είδαν τον δικηγόρο να ψαρεύει από το μικρό, σκάφος τι τραγική ειρωνεία με τα σύνεργα του Τέλη.
Ο ειδικευόμενος που «έσωσε» τον Τέλη και η κοινωνική λειτουργός ήταν  υποχρεωμένοι έστω για τυπικούς λόγους να περάσουν από ένορκη διοικητική εξέταση……
 
*Η ιστορία είναι φανταστική, αλλά καμιά φορά η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία.