ΠολιτισμόςΑρχείο

Ρώσικο άγημα στο Ναύπλιο

Τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν σήμερα 29 Οκτωβρίου, στο Ναύπλιο, στη μνήμη του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια(1776-1831), εξαίρετου Ρώσου διπλωμάτη και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
 
Ο Δήμος Ναυπλίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαικών Μελετών & Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας”(Ελλάδα),το “Διαπεριφερειακό Κοινωνικό Ίδρυμα Κέντρο Εθνικής Δόξας”(Ρωσία) και το “ Ίδρυμα Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου”(Ρωσία), οργανώνουν τιμητικές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσεις 185 χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
 
Οι εκδηλώσεις στο Ναύπλιο θα ξεκινήσουν σήμερα στις 17.00μ.μ με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
 
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Ι.Καποδίστρια απο τους συμμετέχοντες φορείς, το Δήμο Ναυπλίου και των αγημάτων του Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
 
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο “Βουλευτικό”, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων με επίσημο πρόγραμμα αφιερωμένο στη μνήμη του Ι.Καποδίστρια.
 
Στην εκδήλωση θα γίνει βράβευση μαθητών σχολείων Ναυπλίου και Κέρκυρας που συμμετείχαν σε διαγωνισμό με θέμα τον Ι.Καποδίστρια.
 
Σκοπός των τιμητικών εκδηλώσεων είναι να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη τόσο της ρώσικης, όσο και της ελληνικής κοινωνίας,να τονιστεί ο ρόλος του Ι.Καποδίστρια στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και η προσωπική του συμβολή στην αποκατάσταση της ελληνικής πολιτείας, η στερέωση του κύρους και της επιρροής της Ρωσίας και της Ελλάδας στην Ευρώπη και οι σχέσεις της Ρωσίας με τους βαλκανικούς λαούς.