ΠολιτισμόςΑρχείο

Τοποθετούν άσχετους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αργολίδα

Θάλασσα τα `κανε το Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των υπηρεσιών με τον ενδεδειγμένο τρόπο! Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που αποσπώνται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) έχει ειδικότητα (1 στους 4) που δεν είναι συναφής με τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες των υπηρεσιών αυτών. Παρά την ταυτόσημη εισήγηση τόσο του ΓΑΚ Αργολίδας, όσο και του εννιαμελούς κεντρικού συλλογικού οργάνου της Εφορείας των ΓΑΚ, η επιλογή του Υπουργείου ήταν διαφορετική από τις εισηγήσεις αποσπώντας μάλιστα δύο εκπαιδευτικούς με ειδικότητα Φυσικής Αγωγής. Στη δεύτερη φάση των αποσπάσεων μάλιστα δεν τοποθετήθηκε καν άλλος εκπαιδευτικός, παρόλο που η μία καθηγήτρια τελικά δεν αποδέχθηκε την απόσπαση, γιατί είχε αποσπαστεί παράλληλα και στη δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.
Όπως επισήμανε και ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρης Κοδέλας, «το έργο των ΓΑΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικό και άπτεται της ιστορικής έρευνας και της  πολιτιστικής δράσης, της διάσωσης και καταγραφής, ταξινόμησης και ευρετηρίασης του πάσης φύσεως και μορφής αρχειακού υλικού που παράγεται στο νομό Αργολίδας από δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Τα ΓΑΚ Αργολίδας, ένα από τα 48 Αρχεία Νομών, λειτουργούν απρόσκοπτα και παραγωγικά για την εποπτεία και διάσωση του αρχειακού υλικού του νομού εδώ και χρόνια.»
Για τον λόγο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον Υπουργό Παιδείας «ποια είναι επί της ουσίας η αιτιολόγηση της απόφασης του Υπουργείου να αγνοήσει τις εισηγήσεις της Εφορείας των ΓΑΚ και της υπηρεσίας της Αργολίδας;
Καθώς και αν προτίθεται το Υπουργείο να μεριμνήσει ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα ΓΑΚ Αργολίδας προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν με συνέπεια το έργο τους;»