ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Αισιοδοξία Κρίγγου για την πορεία του Άργους

 
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 προς το Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήθηκε ο δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κρίγγος, η οποία έχει ως εξής:
 
«Κύριοι Συνάδελφοι,
Λυπούμε πολύ που η σημερινή συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 θα διεξαχθεί χωρίς την αντιπολίτευση η οποία προτίμησε την απουσία από την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση σε καίρια ζητήματα για την πορεία του δήμου μας. Η στάση αυτή υποτιμά τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και δε βοηθά στην επίλυση των θεμάτων του δήμου μας . Βέβαια ουδόλως συνεισφέρει και στον διάλογο για όποιον τον επιζητά.
 
Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να συζητήσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα μέσα στην περίοδο της τεράστιας οικονομικής ύφεσης που βρίσκεται η χώρα μας. Η κακή οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να αφήσει ανέγγιχτους και τους δήμους. Μόνο που η λαίλαπα ήταν ισχυρότερη για εμάς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού δεν αποφασίζουμε εμείς για τις τύχες μας και ιδιαιτέρως τις οικονομικές, κάνοντας τη λέξη αυτοδιοίκηση στην πραγματικότητα πολύ φτωχή μέσα στη μεγαλοπρέπεια της.
 
Με περικοπές που ξεπερνούν το 60% για τις λειτουργικές δαπάνες και το 80% για επενδύσεις, αντίστοιχες των οποίων αν είχε κάνει το κεντρικό κράτος , θα είχαμε πετύχει από χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι πρωτίστως το οικονομικό ζητούμενο σήμερα, οι δήμοι καλούνται να κάνουν περισσότερα με πολύ λιγότερα.
Και τι περισσότερα να κάνει κάποιος σαν το δήμο μας, όταν από 4 εκατομμύρια από ΣΑΤΑ (χρήματα δηλαδή που στέλνει το κράτος για έργα) το 2009 προσθέτοντας τα 16 εκατομμύρια του προγράμματος «Θησέας», φθάσαμε σήμερα να καταρτίσουμε Τεχνικό Πρόγραμμα, λόγω μείωσης των χρηματοδοτήσεων από το κράτος ,  μόλις με 574.000 Ευρώ.!!
Με άλλα λόγια, αντί των 8 εκατομμυρίων Ευρώ ανά έτος που έπαιρναν οι συνενωμένοι πρώην δήμοι του δήμου Άργους Μυκηνών, σήμερα ο δήμος Άργους Μυκηνών παίρνει για το 2014 το ποσό των… 574.000 Ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της διαφοράς, όταν όσα έπαιρναν , οι πρώην δήμοι που συνενώθηκαν από ΣΑΤΑ σε μια χρονιά (χωρίς να υπολογίσουμε τα χρήματα από τον ΘΗΣΕΑ), θα τα πάρουμε  εμείς σε 4 χρόνια!!
Άρα εδώ δε χωρούν συγκρίσεις.
 
Παρόλα αυτά, παρόλη την οικονομική κρίση, κατευθύναμε τους λιγοστούς πόρους σε μελέτες προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ. Τα αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λαμβανομένων υπόψη αφενός των αλλαγών που επέφερε ο «Καλλικράτης» στις οποίες προσαρμοσθήκαμε αν και πήρε αναγκαστικά για όλους τους δήμους χρόνο, την τραγική οικονομική κατάσταση, την έλλειψη στην αρχή χώρων στέγασης των υπηρεσιών αφού οι υπάλληλοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, κ.ο.κ.
 
Τι καταφέραμε με όλα όσα ανέφερα στα 2,5 αυτά χρόνια τα οποία είναι ελάχιστα για την υλοποίηση διαδικασιών στην Τ.Α.;
 Έργα τα οποία θα φέρουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο μας.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι «μελετήσαμε», «ωριμάσαμε» και υποβάλαμε για ένταξη στο ΕΣΠΑ την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους προϋπολογισμού 7,5 εκατ. Ευρώ!! έργο το οποίο οσονούπω θα δημοπρατηθεί.  Ξεκινάει σε λίγο το δημοτικό σχολείο Ινάχου, όπως και το δημοτικό σχολείο Κουτσοποδίου και υποβάλλουμε εντός ολίγων ημερών το Μουσικό σχολείο Αργολίδας το οποίο θα γίνει δίπλα στο μουσικό Γυμνάσιο της Προσύμνης.
Υποβάλουμε στο ΕΣΠΑ το όνειρο δεκαετιών για την πόλη του Άργους, το κολυμβητήριο του οποίου ολοκληρώσαμε την μελέτη και είμαστε περήφανοι για αυτό.
Υποβάλλουμε μέσα στην εβδομάδα στο ΕΣΠΑ μέσω της ΔΕΥΑΑΡΜ την αποχέτευση Λέρνας το οποίο είναι έργο μεγάλης περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής αξίας. Επίσης την ύδρευση Άργους Μυκηνών. Το Λιμάνι Κιβερίου, το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κίου αλλά και την ολοκλήρωση του λαογραφικού Μουσείου Νέας Κίου. Την προώθηση των μελετών για την ανάδειξη του σπηλαίου Ανδρίτσας. Επίσης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το νέο κλειστό στο Κεφαλάρι.
Αλλά και από δικούς μας πόρους, δημοπρατούμε μέσα στην εβδομάδα το πνευματικό κέντρο της πόλης του Άργους. Ένα έργο ορόσημο, το οποίο το φτιάχνουμε για τις επόμενες γενεές ώστε να στεγαστεί η πολιτισμική έκφραση της πόλης για να αναπτυχθεί έτσι όπως έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί.
 
Από την άλλη πλευρά ανακατασκευάζουμε πολλά νέα γήπεδα, στην Προσύμνη, την Λυρκεία , το Σκαφιδάκι, τις Λίμνες, το 2014 στο Κεφαλάρι, τα Φίχτιά, το Μαλανδρένι, αλλά και το γήπεδο στην Προσύμνη (ΕΣΠΑ) κ.λπ. Επίσης την είσοδο του Κουτσοποδίου, την αναβάθμιση όλων των παραλιών μας, την παραλία της Νέας Κίου η οποία αναβαθμίστηκε ριζικά, ο εκσυγχρονισμός του κλειστού της Νέας Κίου, και πολλές πολλές παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Δεν θέλω να παραλείψω βέβαια παρόλο δεν ανήκει στη σφαίρα του Τ.Π. την επίλυση του Σχεδίου πόλης στο νότιο τμήμα του Άργους!!
 
Έτσι και με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 θα αντιμετωπίσουμε επάξια την καθημερινότητα στο Δήμο μας , χωρίς να είμαστε βέβαια ικανοποιημένοι από τη χρηματοδότηση , αλλά με σωστό προγραμματισμό , καθημερινό αγώνα και μόχθο θα επιτύχουμε τη βέλτιστη αξιοποίησή της.
 
Ο αγώνας μας σε αυτά τα δύο χρόνια  της θητείας μας  για έργα πνοής από το ΕΣΠΑ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και μετά το 2014.»