ΡεπορτάζΑρχείο

Κλωτσιά στον τοπικισμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Η συνεννόηση του Δημήτρη Κωστούρου και του Δημήτρη Καμπόσου για κοινή διεκδίκηση από κοινού της υποψηφιότητας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, δυναμώνει την διεκδίκηση.
 Όλα δείχνουν ότι ο συγκερασμός των προτάσεων μπορεί να οδηγήσει σε μια δυνατή διεκδίκηση, αν τελικά συμμετέχει το μπλοκ «Ναύπλιο, Άργος, Μυκήνες, Επίδαυρος, Τίρυνθα», και να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, έναντι των άλλων ανταγωνιστικών διεκδικήσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Πελοπόννησο, από την Καλαμάτα και από την Τρίπολη.
 Το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου, την Τρίτη έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου για την υποψηφιότητα με επιχείρημα ότι θα ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για να υποστηριχθεί από την Ευρώπη, και μετά την Αθήνα της Μελίνας να τιμηθεί το Ναύπλιο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Μάλιστα, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους όμορους Δήμους Άργους και Επιδαύρου προκειμένου να ενισχυθεί η κοινή υποψηφιότητα.
 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος μέσω του «Αναγνώστη Πελοποννήσου» ανακοινώνει ότι φέρνει προ ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση της κοινής υποψηφιότητας και μάλιστα εμπλουτισμένη με την συμμετοχή της Τίρυνθας. Το σκεπτικό Καμπόσου για κοινή υποψηφιότητα του Ναυπλίου, του Άργους, των Μυκηνών, της Επιδαύρου και της Τίρυνθας στηρίζεται στο επιχείρημα ότι όλος μαζί ο αρχαίος και σύγχρονος Πολιτισμός μπορεί να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Ποντάρει δε ιδιαίτερα στο brand name των Μυκηνών, θεωρώντας ότι μπορεί να «σύρουν το άρμα της υποψηφιότητας», όπως δηλώνει στον «α».
 
Από την πλευρά του Ναυπλίου ο Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, όπως: Το ιστορικό υπόβαθρο ,το προϊστορικό  και βυζαντινό παρελθόν της περιοχής, την αρχιτεκτονική του Ναυπλίου που είναι χωρίς άλλο το καθρέφτισμα της ιστορικής του μοίρας.. Την υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους, όπως το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και εν κατακλείδι ολόκληρη την παλιά πόλη. Τον νεώτερο  θεσμό διεθνούς εμβέλειας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου. Παράλληλα ο κ. Κωστούρος σημείωσε ότι, υπέρ της υποψηφιότητας του Ναυπλίου συνηγορεί, ο ρόλος που διαδραμάτισε το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα της Νεώτερης Ελλάδας.
 
Κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της αίτησης υποψηφιότητας του Δήμου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 ο Χρήστος Γραμματικόπουλος, στην τοποθέτηση του, τόνισε ότι παρά τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και πολιτιστικές δράσεις μία ενιαία υποψηφιότητα Ναυπλίου, Άργους-Μυκηνών και Επιδαύρου θα ήταν πολύ ισχυρότερη αφού το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα συνολικά των εν’ λόγω Δήμων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο σε ευρωπαϊκή αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Κατά συνέπεια οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και παράλληλα θα πρωταγωνιστούσε συμμετέχοντας πολιτιστικά ολόκληρος ο Νομός Αργολίδας.