ΟικονομίαΑρχείο

Τσουχτερά πρόστιμα στους αγρότες για τους ανασφάλιστους εργάτες

Με τεράστια πρόστιμα κινδυνεύουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, αν κατά την συγκομιδή δεν είναι ασφαλισμένοι οι εργάτες. Τα πρόστιμα φτάνουν τα 10.500 ευρώ για τον κάθε ανασφάλιστο εργάτη και ότι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το θέμα είναι περισσότερο σύνθετο απ΄ ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Γιατί δεν αρκεί μόνο η πρόθεση αυτών που χρησιμοποιούν εργάτες για να τους ασφαλίσουν, αλλά για να μπορέσουν να ασφαλιστούν οι εργάτες πρέπει να είναι νόμιμοι στην Ελλάδα.
Ποιος όμως βρίσκει νόμιμους μετανάστες για την συγκομιδή εσπεριδοειδών, ώστε να τους εκδώσει εργόσημα;
Οι αγρότες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι μιας και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ευθύνονται, αν ο παραλήπτης φέρνει ανασφάλιστους εργάτες στο χωράφι τους για να μαζέψουν τα πορτοκάλια. Κάποιοι φοβούνται ότι πολλά χωράφια θα μείνουν αμάζευτα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θα ρισκάρουν να απασχολήσουν ανασφάλιστους εργάτες.
 
Το θέμα έχει ανησυχήσει όλους τους εμπλεκόμενους στην συγκομιδή και για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Τ. Χειβιδόπουλου με τους εκπροσώπους των εξαγωγέων πορτοκαλιών που δραστηριοποιούνται στην Αργολίδα και με όλους τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία της συλλογής των πορτοκαλιών, αναζητώντας τις απόψεις τους για τα φλέγοντα ζητήματα της αγροτικής εργασίας, όπως η νομιμότητα στην παραμονή των μεταναστών εργαζομένων και η ασφάλειά τους (εργόσημο).
Τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι (παραγωγοί, παραλήπτες, συσκευαστήρια), όσο και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι (Σ.ΕΠ.Ε., ΟΓΑ, αστυνομία, Δ/νση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) ενημερώθηκαν για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους με σκοπό να προωθηθούν στα αρμόδια υπουργεία για την περαιτέρω βελτίωσή του.
Τονίστηκε από όλους ότι θέλησή τους είναι η διαδικασία της συλλογής των πορτοκαλιών να γίνει με το νομιμότερο δυνατό τρόπο από πλευράς των συμμετεχόντων στην αγροτική εποχική εργασία. Επισημάνθηκαν όμως αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόσο σημαντικού για τον τόπο αλλά και την Ελλάδα γενικότερα πρωτογενούς τομέα παραγωγής.
 
 
 
Tο υπουργείο Εργασίας
 
Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και, συγκεκριμένα, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις. Με δύο λόγια, τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» έχει αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, όταν παρουσίασε την υπουργική απόφαση που περιέχει τον νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
«Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται, πλέον και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση. Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας» έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας.
Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τον υπουργό σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων, ενώ έχει τονίσει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού».
Σε δηλώσεις για το ίδιο ζήτημα, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, έχει αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. «Αποτελεί μια πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο. Αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ” αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση».