ΆρθροΑρχείο

Φτωχά Χριστούγεννα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση λογικό ήταν να επηρεάσει και τον εορταστικό στολισμό των Δήμων. Το υψηλό κόστος διακόσμησης άλλων εποχών και η υψηλή κατανάλωση ρεύματος είναι απαγορευτικά για τους δήμους με αποτέλεσμα να ανακυκλώνουν ότι υπάρχει στις αποθήκες τους. Θα μπορούσαν βέβαια να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία των δημοτών να δημιουργήσει, όμως χρειάζεται πολιτικό θάρρος για ένα τέτοιο τόλμημα.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ θα πρέπει να γίνεται ο στολισμός και πως θα συμμετέχει σ αυτόν ο κόσμος, έχω αναφερθεί απ το ίδιο βήμα πριν 10-12 χρόνια. Θεωρώ όμως πλέον πως ο στολισμός αυτή την περίοδο θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη θέση, αφού η ανεργία και η ανέχεια ενδεχομένως να ανοίξουν άλλες πληγές και κοινωνικές συγκρούσεις εν μέσω εορτών, αφού η οικουμενικότητα του εορτασμού μετατρέπεται σε επιλεκτικό εορτασμό μερίδας πολιτών και μόνο προκαλώντας τον ζήλο των υπολοίπων.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ αντιμετώπιση τέτοιων κοινωνικών ταραχών, που λόγω της έλλειψης πολιτικής καθοδήγησης θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτες, θα πρέπει οι δημοτικές αρχές να φροντίσουν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις και να μειώσουν τις αποστάσεις μεταξύ εκείνων που μπορούν ακόμα να απολαύσουν μέσα σε θαλπωρή τον εορτασμό και εκείνων που θα κινδυνεύουν να πεθάνουν όχι μόνο απ την πείνα, αλλά κι απ το κρύο.
 
Η ΕΛΛΕΙΨΗ στέγης και θέρμανσης ενδέχεται να παίξουν σημαντικότερο ρόλο απ τον αριθμό των ψεύτικων ελαφιών ή των νεκρών δέντρων που θα φωτίζουν τα λαμπιόνια. Δυστυχώς οι μεγάλοι δήμοι, του Άργους και του Ναυπλίου, δεν φρόντισαν ποτέ στην δημιουργία στέγης για αστέγους και κατατρεγμένα άτομα. Κάτι στο Παρελθόν επί Ν. Κολιγλιάτη πήγε να ξεκινήσει στο Άργος, με την βοήθεια του πολίτη Θάνου Τζώτζου, αλλά συνέπεσε με τις εκλογές και στην συνέχεια πνίγηκε στις αλλαγές που προώθησε ο επόμενος δήμαρχος Δ. Πλατής.
 
Μια δεκαετία σχεδόν μετά, οι δήμοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των νεοπτώχων συμπολιτών μας, αρκουμενοι να μοιράζουν ευχές και να ξορκίζουν το «κακό» που μας βρήκε! Ως πότε όμως;
Άκης Ντάνος