ΚοινωνίαΑρχείο

Ανεύθυνο το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ

Ανεύθυνη πράξη θεωρεί ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγιειονομικού Προσωπικού, το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο Ναύπλιο και στο Άργος.
Με ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές Γ. Μανιάτη, Γ. Ανδριανό και Δ. Κοδεάλα, ο ΣΕΥΠΙΚΑ, μεταξύ άλλων επισημαίνει: Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση θα προκύψει, για τους πολίτες της Αργολίδας και μόνο από το κλείσιμο των μικροβιολογικών εργαστηρίων των δύο Πολυιατρείων του νομού. Τα ιδιωτικά μικροβιολογικά ιατρεία στο νομό (πλην ενός) δεν είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και σαν τελική συνέπεια οι πολίτες θα επιβαρυνθούν το συνολικό κόστος του εργαστηριακού τους ελέγχου , είτε θα τον αποφύγουν εντελώς στερούμενοι ουσιαστικά στοιχειώδους περίθαλψης με όλες τις συνέπειες.
Επίσης επισημαίνουμε την απουσία της ευαίσθητης κοινωνικά ειδικότητας του Παιδιάτρου από το δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα. Η κατάργηση του μόνου Παιδιατρικού Ιατρείου ΠΦΥ που τη στιγμή αυτή λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ Άργους είναι ευνόητο ότι θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες, εκτός από οικονομικές και στη Δημόσια Υγεία γιατί είναι πιθανό να αναστείλει εμβολιασμούς και προγράμματα παρακολούθησης υγείας παιδιών γενικότερα.
Αλλά και ο επαγγελματικός εξανδραποδισμός των λειτουργών Υγείας στο νομό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν αγωνιούμε για το «παραπάνω» αλλά για το πως θα αποφύγουμε την επαγγελματική μας καταστροφή. Ούτε κομματικά είναι τα κίνητρα του αγώνα που δίνουμε. Την λευκή μας μπλούζα υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα μας να την φοράμε με αξιοπρέπεια!
Απαιτούμε όμως από την Πολιτεία να μας αντιμετωπίζει αξιοπρεπώς και με τιμιότητα! Δεν κατανοούμε την τιμωρητική διάθεση του Νομοσχεδίου που ενώ εξαιρούνται για παράδειγμα κατηγορίες συναδέλφων γιατρών (στρατιωτικοί , πανεπιστημιακοί ίσως και διευθυντές ΕΣΥ) από την υποχρεωτική ένταξη στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην δική μας περίπτωση αρνείται ακόμα και την ύπαρξη μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου.
Ο σύλλογος με αφορμή την κατάθεση στην Βουλή του Νομοσχέδιου που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), δηλώσει την κατηγορηματική εναντίωση του στην επιχειρούμενη διάλυση της Π.Φ.Υ. καθώς και στην εξαιρετικά βίαιη αποδιάρθρωση του επαγγελματικού βίου των λειτουργών της Υγείας.
Επισημαίνουν ακόμα ότι τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στις δύο πόλεις του νομού, διεκπεραιώνουν έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών ΠΦΥ. Οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι αδύνατο να υποκατασταθούν από δομές Δευτεροβάθμιες (Νοσοκομεία) καθότι αφενός δεν έχουν Πρωτοβάθμιο προσανατολισμό, εξειδίκευση και στελέχωση και αφετέρου με βεβαιότητα θα οδηγηθούν στην κατάρρευση λόγω υπερφόρτωσης. Δεν μπορούν να υποκατασταθούν από το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ τόσο γιατί δεν επαρκεί αριθμητικά, όσο και γιατί ελλείπουν κρίσιμες ειδικότητες. Δεν μπορούν τέλος να υποκατασταθούν από το εναπομένον Δημόσιο δίκτυο ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) αφενός λόγω χιλιομετρικής απόστασης (το πλησιέστερο ευρίσκεται στο Λυγουριό) και αφετέρου λόγω της ήδη οριακής δυνατότητας κάλυψης του πληθυσμού ευθύνης τους (τα Περιφερειακά Ιατρεία). Ας συνυπολογίσει μόνο κανείς την ιδιαίτερη εποχική νοσηρότητα (έξαρση της εποχικής γρίππης) και το φόρτο εργασίας που την συνοδεύει για τις μονάδες Π.Φ.Υ. , για να εννοήσει πλήρως την ακρίβεια των παραπάνω.
Το κλείσιμο των δύο συγκεκριμένων Πολυιατρείων ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ είναι, θεωρούμε, πράξη τουλάχιστον ανεύθυνη.
Στην Ιατρική η Στατιστική έχει διαφορετική χρήση και έννοια από ότι στις άλλες επιστήμες. Έστω και ένας θάνατος, από έλλειψη υπηρεσιών Υγείας που το Κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους πολίτες του, θα είναι γεγονός που θίγει τον πολιτισμό μας, που στρέφεται κατά της κοινωνίας!