ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γιατί μυρίζει ο βιολογικός;

Η δημοτική παράταξη Άλλη Πρόταση χτυπάει «καμπανάκια» στη Δημοτική αρχή για το κατά πόσο λειτουργεί σωστά και με αυστηρούς όρους ο βιολογικός καθαρισμός, καθώς η δυσοσμία και η ομίχλη από το βιολογικό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή και επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και της λειτουργίας εργοστασίων καύσης του νομού Αργολίδας.
 
Η  Άλλη Πρόταση θέτει μερικά κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η θέση στην περιοχή Κιόσκια της Νέας Κίου είναι μια θέση που δεν επηρεάζει τον παραλιακό υδροβιότοπο Ναυπλίου-Ν.Κίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού με περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν υποβαθμίζει την αρχαιολογική περιοχή της Τίρυνθας που απέχει μόλις λίγα χιλίομετρα.
 
Αναλυτικά το κείμενο της Άλλης πρότασης:
 
«Ας μην επαναφέρουμε το θέμα της καύσης ως τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που με  επιμονή και με συγκεκριμένες αντιπροτάσεις έχει θέσει εδώ και δέκα χρόνια η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, και ας επικεντρωθούμε στον πολλά υποσχόμενο νέο σχεδιασμό, με τη λειτουργία εργοστασίων καύσης και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Παίρνοντας αφορμή από την ανακοίνωση ενημέρωσης των κατοίκων της Ν. Κίου για το σταθμό μεταφόρτωσης στην περιοχή Κιόσκια από την ανάδοχό εταιρεία του έργου ΤΕΡΝΑ (Τετάρτη, 12-2-2014 και ώρα 16:30 στο Πνευματικό κέντρο της Ν. Κίου), ας αναρωτηθούμε:

  1. Χωροθετούμε ένα σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων ολόκληρης της Αργολίδας στην παραλιακή ζώνη Ναυπλίου – Ν. Κίου, κοντά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.  Σε απόσταση δηλαδή 1.9 χλμ από το Ναύπλιο, 2.7 χλμ από Ν. Κίο και 2 χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας (μνημείο της UNESCO, για να μην ξεχνιόμαστε).
  2. Η θέση απέχει 80 μ. από το όριο της ζώνης απολύτου προστασίας του παραλιακού υγροβιότοπου Ναυπλίου – Ν Κίου.
  3. Από ό,τι φαίνεται, η ίδια έκταση θα είναι και χώρος τοποθέτησης των απορριμμάτων σε δέματα, μέχρι τη λειτουργία του εργοστασίου καύσης, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καν χωροθετηθεί  Η λειτουργία του δεματοποιητή θα γίνεται στην περιοχή της χωματερής της Ν. Κίου.

Απλά ρωτάμε:
Δεν υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο αυτή η περιοχή;
Δε θα υποστεί η ευρύτερη περιοχή σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
Δε σκεφτόμαστε ότι υποβαθμίζουμε και τον υγροβιότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο;
Γιατί η δημοτική αρχή της πόλης του Ναυπλίου εμμένει στη συγκεκριμένη θέση ενώ η λειτουργία χώρου εναπόθεσης δεμάτων απορριμμάτων σε οικόπεδο  απόστασης μόλις μερικών μέτρων από τη σημερινή χωροθέτηση είχε απορριφθεί πριν ένα χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες;
Το δημοτικό συμβούλιο δεν έπρεπε να έχει άποψη για αυτό;
Δεν έχει προβληματίσει κανέναν ο τρόπος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, που παρά τους αυστηρούς όρους, οι μυρωδιές κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή; Αφού έχουμε πάθει γιατί δεν μάθαμε;
Όσο για τις διακηρύξεις σχετικά με αυτοκίνητα ανακύκλωσης, ανακύκλωση στην πόλη και τη διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων είναι μάλλον παραμύθια για μικρά παιδιά.
Όταν ο δήμος επιλέγει τη διαδικασία της καύσης ως μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων,  η ανακύκλωση μετατίθεται αυτομάτως στα χέρια του ιδιώτη – ιδιοκτήτη του εργοστασίου καύσης.  Άρα, όσα περισσότερα σκουπίδια μεταφέρονται από το Δήμο στο εργοστάσιο, τόσο περισσότερα χρήματα εισπράττονται από τον ιδιώτη.  Στη διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται η διαχείριση της ανακύκλωσης από τους δήμους.
Ακόμα και την τελευταία στιγμή για το καλό της περιοχής του Ναυπλίου και του Άργους:
όχι άλλη υποβάθμιση στην παραλιακή ζώνη. Υποβαθμίζεται η ζωή μας και το μέλλον της»