ΆρθροΑρχείο

Γιατί όχι ένα Ποδηλατικό Καρναβάλι και στο Ναύπλιο;

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Ποδηλατικό Καρναβάλι διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014  στη Θεσσαλονίκη, με στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα.
 
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «αυτή τη χρόνια “εξουσιαζόμαστε” και μπαίνουμε στα κελιά μας. Είμαστε άνεργοι, απλήρωτοι, μικρο-επαγγελματίες, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, άστεγοι, ελεύθεροι κατασκηνωτές, πεζοί & ποδηλάτες, οροθετικοί, καλλιτέχνες, διαδηλωτές, ζώα για σφαγή… Σε αυτήν τη φυλακή θα πούμε το νερό νεράκι, εμπλουτισμένο με κυάνιο και αρσενικό, θα πληρώνουμε “στην υγειά μας”, θα περάσουμε χειροπέδες στη δημιουργικότητα των μαθητών, θα μαυρίσουμε τους δέκτες της ενημέρωσής μας, θα πνιγούμε από το ρατσισμό, την αιθαλομίχλη και το μπετόν χωρίς ελεύθερους χώρους, θα τρώμε μεταλλαγμένα σκουπίδια, θα υπερ-φορολογούμαστε από 0 ευρώ!. Ελάτε να καρναβαλιστούμε στη μεγάλη ποδηλατική απόδραση με το “Φαγοπότι της Εξουσίας και τους Φυλακισμένους Πολίτες της”».
 
Στο Ποδηλατικό Καρναβάλι πραγματοποιείται μια μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά και την Βασίλισσα του Καρναβαλιού.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί ένα ξέφρενο γλέντι για όλη την πόλη, με άφθονο κρασί, φαγητό, ζωντανή μουσική, DJ set, προβολές, γαϊτανάκι, ξυλοπόδαρους και άλλες εκπλήξεις μέχρι την ανατολή του ηλίου, ενώ γίνεται και η παραδοσιακή καύση του βασιλιά καρνάβαλου.
 
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Το ποδήλατο είναι η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον και τη ρύπανση, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού και την ποιότητα ζωής.

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι αυτοοργανώνεται από μια ομάδα ενεργών πολιτών και υποστηρίζεται από συλλογικότητες όπως η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, τα Παιδιά Εν Δράσει και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι καλεί συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν με την δική τους θεματική ομάδα καρναβαλιστών και μη-μηχανοκίνητων αρμάτων, ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Ωραία η Θεσσαλονίκη και ακόμα πιο ωραία η πρωτοβουλία τους. Όμως γιατί γιατί να μην αναλάβουμε μια τέτοια πρωτοβουλία και στην Αργολίδα; Μία πόλη του νομού, η πιο τολμηρή, να δοκιμάσει φέτος κάτι διαφορετικό, ένα καρναβάλι χωρίς καθόλου μηχανοκίνητα άρματα! Έτσι για να περάσει ένα μύνημα ότι μπορούμε και χωρίς αυτοκίνητα… Γιατί όχι ένα ποδηλατικό καρναβάλι και στο Ναύπλιο;