ΚόσμοςΑρχείο

Κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό λόγω χρέους

Τεράστιο θέμα με διεθνές αντίκτυπο συνιστά ο κίνδυνος να αποβληθεί η χώρα μας από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Ηδη η τράπεζα Πειραιώς που είχε συμφωνήσει να βοηθήσει στη διάσωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, αποχωρεί από το εγχείρημα.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θεωρεί ότι τα χρέη που εχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι δικαστικές εμπλοκές πρώην μελών του ΔΣ και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους, η εικόνα των απλήρωτων εργαζομένων και βεβαίως τα πολύ μεγάλα χρέη του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, δε συνάδουν με τη διεθνή εικόνα του Ερυθρού Σταυρού. Γι΄αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αποβολής απο τη διεθνή οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού, δηλαδή της αφαίρεσης του σήματος. 

Ο Yπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του στο newsit αποποιείται κάθε ευθύνη του κράτους:
Δυστυχώς ενώ η προσωρινή απόφαση του ειρηνοδικείου είχε δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιλύσει τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρικος Ντυνάν, όπου είχαμε διορίσει προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και είχαμε καταφέρει να σταματήσουμε τη διαδικασία διοικητικής αποβολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον Διεθνή οργανισμό και είχαμε πείσει την τράπεζα Πειραιώς, να έρθει σε μια συμφωνία για τη σωτηρία του νοσοκομείου Ερρικός Ντυνάν, όλη αυτή η προσπάθεια τινάχθηκε χθες στον αέρα.

Ο ειρηνοδίκης, το ειρηνοδικείο, ως βεβαίως έχουν κάθε δικαίωμα, έκριναν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει έννομο συμφέρον πάνω στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ως εκ τούτου, ακύρωσαν όλο το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε προτείνει η κυβέρνηση, διορίζοντας εκ νέου προσωπα από το παρελθόν του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

Μετά απο αυτή την τελευταία εξέλιξη και όσο διαρκεί η ισχυς της αποφάσεως που εφεσιβάλουμε σήμερα, δηλώνω κατηγορηματικά οτι για οποιαδήποτε τυχόν βλάβη και ζημία υποστεί στο διάστημα αυτό ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ή το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη. Σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση που δηλώνει οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει έννομο συμφέρον και άρα δεν πρέπει να μας απασχολεί ούτε εάν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρος αποβληθεί από τον Διεθνή Οργανισμό, ούτε εάν το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν κλείσει. Πειθαρχώντας λοιπόν σε αυτή την απόφαση, εμείς δεν έχουμε από σήμερα καμία απολύτως ευθύνη“.

ΠΗΓΗ