ΡεπορτάζΑρχείο

Το Τσικνίζειν εστί…Χοληστερείν!

“Αν δεν έχεις, να πουλήσεις το σακάκι σου. Κι αν πάλι δεν φτάνουν, να κλέψεις για να τσικνίσεις” έλεγαν οι Βυζαντινοί για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του εθίμου, που λατρεύεται στην Ελλάδα.
 
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, που τόσο περιμένουν όλοι κάθε χρόνο, εικάζεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.
 
Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, όλη η χώρα τσικνίζει στα σπίτια, σε ταβέρνες, στις πλατείες των χωριών γύρω απο τη φωτιά. Η μυρωδιά του κρέατος φτάνει σε κάθε άκρη της χώρας, καθώς τα τραπέζια γεμίζουν με ψητά στα κάρβουνα ή τηγανητά κρέατα.
 
Παλιότερα, στην Ελληνική επαρχία, οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονία, για να στείλουν την μυρωδιά του κρέατος παντού. Ακόμα και οι φτωχοί έπρεπε να ψήσουν κρέας, ώστε να μυρίσει το σπίτι τους τσίκνα για το καλό.
 
Που να φανταζόμασταν όμως οτι η φτώχια θα επέστρεφε και αυτή τη φορά σε περισσότερα νοικοκυρία και πολλές οικογένειες τη φετινή Τσικνοπέμπτη δεν θα τσικνίσουν γιατί δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν κρέας!
 
Βέβαια το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά της κρεατοφαγίας έχει και πολλούς εχθρούς, όπως είναι η οργάνωση “Πόλιτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής(ΠΟΦΥΖΩ) που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων και υποστηρίζουν την ιδεολογία του “αντισπισισμού”.
 
 
Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;
 
Αν ένας τουρίστας επισκεφτεί τη χώρα μας την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, στο μέσο δηλαδή της Κρεατινής εβδομάδας, σίγουρα τα ρούχα του θα μυρίσουν τσίκνα, θα έχει φάει καλά και θα το θυμάται για μια ζωή. Και γιατί;
 
Γιατί θα είναι η ημέρα που όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας που έχει λίπος ή λιώνουν λίπος απο τα χοιρινά και η τσίκνα δηλαδή η μυρωδιά του ψημένου κρέατος είναι διάχυτη παντού. Ακόμη και τα καταστήματα των περιοχών βγάζουν ψησταρίες έξω και γιορτάζουν το έθιμο με τους καταναλωτές. Απο αυτή την τσίκνα έχει πάρει το όνομα της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
 
Με το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ουσιαστικά ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα κούλουμα της Καθαροδευτέρας στη χώρα.
 
Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 μέρες πρίν την Καθαρά Δευτέρα και είναι ημέρα χαράς, διασκέδασης αλλά και προετοιμασίας για τους ορθόδοξους χριστιανούς καθώς πλησιάζει η νηστεία της Σαρακοστής.
 
Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες την Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη ήταν η ιδανική μέρα για κρεπάλες!
 
Παρόμοιες γιορτές βρίσκουμε και σε άλλα χριστιανικά έθνη όπως είναι η Mardi Gras, δηλαδή η Λιπαρή Τρίτη στη Γαλλία, η αντίστοιχη Καθαρά Δευτέρα των Γάλλων ή το Schmutziger Donnerstag, η βρώμικη Πέμπτη της Γερμανίας.
 
 
Μπορεί λοιπόν οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης να είναι πολλές και το φαγοπότι σε σπίτια και ταβέρνες να φτάσει μέχρι τελικής πτώσης και φέτος, ας μην ξεχάσουμε όμως ειδικά φέτος και αυτούς που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν κρέατα ή να βγούν έξω και ας μοιραστούμε με το γείτονα μας την τσίκνα μας!
 
Προσοχή μόνο στην χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια που καραδωκούν στη γωνιά! Γιατί όπως μου είπε και ένας φίλος “Το τσικνίζειν εστί Χοληστερείν”!!!
 
Υ.Γ 1: Οι οδηγοί ας περιοριστούν μόνο στα παϊδακια! Το αλκοόλ απαγορεύεται. 
 
Υ.Γ 2: Δεν βρίσκεις τραπέζι για απόψε στην ευρύτερη περιοχή του νομού, ούτε για δείγμα! Καλό Τσίκνισμα σε όλους! 
 
Κων/να Εμμανουέλα Αργείτη