ΆρθροΑρχείο

Απόκριες κατά της κρίσης

Τα Αποκριάτικα προγράμματα των Δήμων, που ανακοινώθηκαν  μέσα στη βδομάδα φανερώνουν πόση σημασία έδωσαν φέτος οι φορείς διοργάνωσης, ώστε να ξεφύγουμε όλοι, λίγο πολύ από τη μιζέρια της κρίσης.
 
Καρναβάλια, βλάχικοι γάμοι, χοροί πολιτιστικών συλλόγων, φωτιές στα χωριά, κρυμμένοι θησαυροί, κούλουμα, πέταμα χαρταετών, όλα περιλαμβάνονται μέσα στα πλούσια προγράμματα της περιοχής.
 
 Ίσως φέτος να έδωσαν και τον καλύτερο εαυτό τους και ελπίζω όχι λόγω εκλογών.
Μα αν γυρίσει όμως κανείς πίσω το χρόνο, αυτά δεν θυμάται από τις Απόκριες στον τόπο μας;
 
 Θυμάμαι όταν ήμασταν ακόμη στο σχολείο, ζούσαμε εκείνες τις μέρες για το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, το Σάββατο εκείνο όπου ομάδες ντυμένων παιδιών έτρεχαν σε όλο το Ναύπλιο για να βρουν όλα τα κρυμμένα αντικείμενα και να νικήσουν και όταν έφτανε η Κυριακή, όλοι μπροστά από την Πλατεία Δημαρχείου τότε, ανακοινωνόταν η ομάδα που κέρδισε και όλοι, μικροί μεγάλοι καίγαμε τον Βασιλιά Καρνάβαλο, βλέπαμε τα πυροτεχνήματα που γέμιζαν τον ουρανό και το πάρτι συνεχιζόταν στα καφέ της περιοχής.
Τα χρόνια όμως πέρασαν και μαζί με αυτά ήρθε και η κρίση, η μιζέρια, έφυγε η ανεμελιά. Πόσοι είναι αυτοί που ντύνονται τις Απόκριες;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η γκρίνια πολλών πέρσι όταν ομάδες μασκαρεμένων παιδιών περνούσαν από το Μεγάλο δρόμο με σφυρίχτρες και οι γονείς γκρίνιαζαν για τα παιδάκια που ξυπνούσαν στα παιδικά καρότσια.. 
 
Οι Απόκριες είναι χαρά και αποκριάτικες στολές..
Άραγε, μπορούν όλοι οι γονείς να αγοράσουν στολές στα παιδιά τους, να ντυθούν όλα τα κοριτσάκια πριγκίπισσες με στέμματα και τα αγοράκια πειρατές; Οι ενήλικες θα καταφέρουν να ζήσουν για λίγο στο ρυθμό της μακαρένα και των λάτιν χορών και να ξεχάσουν την ανεργία και τα χρέη;
 
Σε μια προσπάθεια όλων ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι τις φετινές Απόκριες, θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε παλιές αποκριάτικες στολές ή να χαρίσουμε τις παλιές μας στολές ή των παιδιών που πλέον δεν τους κάνουν σε άλλα μικρότερης ηλικίας, μια προσπάθεια να μοιραστούμε τη χαρά μας με άλλους, φίλους μας ή όχι.
 
Οι Απόκριες ήρθαν λοιπόν, καλή μας διασκέδαση και καλά μασκαρέματα!!!
 
Κων/να Εμμανουέλα Αργείτη