ΠολιτισμόςΑρχείο

Θέατρο Ντοκιμαντέρ στο Ναύπλιο

Ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς και ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Πρόδρομος Τσινικόρης θα διεξάγουν την Τρίτη  18 Μαρτίου στη  Αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου», στα Κεντρικά Διδακτήρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, ένα Μasterclass με τίτλο “Θέατρο Ντοκιμαντέρ”, που θα περιλαμβάνει:

  • Διάλεξη για το Θέατρο Ντοκιμαντέρ, ανοιχτή στο κοινό, τους ακροατές και τους φοιτητές,  5-6.30 μμ.  
  • Εργαστήριο για το Θέατρο Ντοκιμαντέρ, μόνο για τους φοιτητές του μαθήματος Υποκρτική και Κοινωνία και της κατεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών (μέχρι 40 συμμετοχές),  στις 6.30 – 9 μμ.

Βιογραφικά εισηγητών

Ο Ανέστης Αζάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ και στην ανώτατη δραματική σχολή Ernst Busch Βερολίνου (Σκηνοθεσία). Ως βοηθός σκηνοθέτη συμμετείχε στους Πέρσες του Αισχύλου (Dimiter Gotscheff, Εθνικό θέατρο Επίδαυρος 2009) και ως βοηθός για την έρευνα και την δραματουργία στην παράσταση «Προμηθέας στη Αθήνα» των Rimini Protokoll  (Ηρώδειο 2010). Από το 2008 εργάζεται ως σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών , το ΚΘΒΕ, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και σε διάφορες σκηνές του ελεύθερου θεάτρου στην Αθήνα (Θέατρο Επι Κολονώ, Θέατρο Χώρα, Bios). Η δουλειά του περιλαμβάνει κλασικά κείμενα (Koltès, Heiner Müller, Αισχύλος), καθώς επίσης έργα σύγχρονων συγγραφέων (Μανώλης Τσίπος, Σάκης Σερέφας, Anja Hilling) και έργα που αναπτύχθηκαν στους κώδικες του θεατρικού ντοκιμαντέρ (Sugar Babes, Μια μουσικοθεατρική παράσταση από την πόλη των Σερρών/Δηπεθέ Σερρών 2008). Το Μάιο του 2011 συμμετείχε με υποτροφία του ινστιτούτου Goethe στο διεθνές φόρουμ νεων καλλιτεχνών του φεστιβάλ Theatertreffen στο Βερολίνο. Το Δεκέμβριο του 2011  ήταν υποψήφιος με την ομάδα Projector για το βραβείο  «Κάρολος Κουν» νέων δημιουργών των ελλήνων κριτικών θεάτρου και λογοτεχνίας. Από το 2010 αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Κίνησης Μαβίλη».
Σε συνεργασία με τον Πρόδρομο Τσινικόρη, και με βάση τον κώδικα του θεατρικού ντοκιμαντέρ ανέπτυξε τις παραστάσεις «Ταξίδι με τρένο» (Φεστιβάλ Αθηνών 2011), «Επίδαυρος , ένα ντοκιμαντέρ», (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2012), «Τηλέμαχος- Should I stay or should I go?» (Ballhaus Naunynstrasse Βερολίνο/ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , Αθήνα 2013). 

 
Ο Πρόδρομος Τσινικόρης γεννήθηκε το 1981 στο Βούπερταλ της Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Το 1999 πήγε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2005 μέχρι το 2008 ανήκε στο θίασο της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης, όπου έπαιξε σε έργα των Ίψεν (“Βρικόλακες”), Τεννεσσή Ουίλλιαμς (“Γυάλινος κόσμος”) και Ράινερ Λεβαντόφσκι (“Απόψε ούτε Άμλετ”). Το Μάιο του 2008 ήταν καλεσμένος στο διεθνές φόρουμ του Theatertreffen στο Βερολίνο. Από το 2009 ζει στην Αθήνα, όπου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Δημήτρη Μπίτο (“Τρίπτυχο” του Χάινερ Μύλλερ, στο Bios), τον Ντίμιτερ Γκότσεφ (“Πέρσες”), την Έφη Θεοδώρου (“Μαρά / Σαντ”), τους Ρίμινι Πρότοκολ (“Ο Προμηθέας στην Αθήνα”, ως βοηθός σκηνοθέτη και συμμετοχή στην έρευνα) και τον Στάθη Λιβαθινό (“Ο θάνατος του Δαντόν”, βοηθός σκηνοθέτη).
Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης σε επεισόδια της εκπομπής – ντοκυμανταίρ “Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους” του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και της ΕΤ1.
Μαζί με τον Ανέστη Αζά έγραψαν και σκηνοθέτησαν τα reality theater–projects “Ταξίδι με τρένο” (2011), με θέμα την κατάσταση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το “Επίδαυρος – Ένα ντοκυμανταίρ” (2012) που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τελευταία τους συνεργασία είναι το “Τηλέμαχος -should I stay or should I go?”(2013), μια συμπαραγωγή του Ballhaus Naunynstrasse του Βερολίνου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με θέμα τη μετανάστευση των Ελλήνων.
Τέλος, τον περασμένο Ιανουάριο ήταν ο δραματουργός της παράστασης «Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό», που σκηνοθέτησαν οι Κορίνα Βασιλειάδου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.