ΚοινωνίαΑρχείο

Εθελοντικές δράσεις από μαθητές της Αργολίδας

Ο εθελοντισμός είναι πλέον στην ελληνική κοινωνία κάτι αναμενόμενο και αναγκαίο λόγω της εξασθένισης του κοινωνικού κράτους και της αδυναμίας και απροθυμίας της εξουσίας να συνδράμει και να ενισχύσει τους ασθενέστερους πληθυσμούς στην αντιμετώπιση βασικών βιοτικών αναγκών. Συχνά άλλωστε  παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο κέρδος της υπάρχουσας κρίσης η στροφή των ανθρώπων προς την αλληλεγγύη, η έξοδος από τον ατομικισμό και η απόκτηση κοινωνικής συνείδησης. Προφανώς  πρόκειται για προσπάθεια να προβληθεί η θετική πλευρά μιας απόλυτα αρνητικής κατάστασης που θέτει καθημερινά πολίτες στην εξαθλίωση, στο περιθώριο και στην απόλυτη ακύρωση της αυτοπεποίθησής τους.

Οι δράσεις εθελοντισμού και στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές με βασικούς πρωταγωνιστές απλούς πολίτες που ξεπερνώντας το εγώ τους βοηθούν συναισθανόμενοι τις ανάγκες της εποχής. Η εκκλησία, ο δήμος, φορείς με χρώμα (άλλοτε έντονο και άλλοτε ασθενές) πολιτικό αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που ανακουφίζουν συμπτώματα χωρίς βέβαια να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αιτίες μιας κατάστασης που χωρίς πολιτικές αποφάσεις δεν θεραπεύεται. Έτσι συχνά το κράτος με χαρά βλέπει να αντικαθίστανται από την ιδιωτική πρωτοβουλία σε ένα πεδίο που θα έπρεπε να είχε πρωταγωνιστικό  ρόλο.

Ξεχωριστή αναφορά όμως αξίζει να γίνει στις εθελοντικές δράσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν μαθητές. Και αυτό γιατί οι πρωτοβουλίες των ενηλίκων μπορεί να θεωρηθούν όψιμη συναίσθηση των ευθυνών τους, αγχωμένη απόπειρα άφεσης των ενοχών για τις ασυνέπειες, τις παραλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος ή και εύφορο έδαφος απόδειξης χαρακτηριστικών που θα αξιοποιηθούν αργότερα ποικιλοτρόπως. Στα παιδιά όμως δεν μπορείς να καταλογίσεις ούτε ιδιοτέλεια, ούτε απόπειρα ακύρωσης του αμαρτωλού παρελθόντος πάρα μόνο κυριαρχία ηθικών αξιών σύμφωνων με την άδολη ματιά με την οποία πρέπει να ατενίζουν το μέλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ευτυχώς όχι μοναδικό είναι το παζάρι του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ σε υπαίθριο πωλητήριο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου που θα γίνει τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Συγκεκριμένα μαθητές και μαθήτριες του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ εδώ και δύο εβδομάδες αφιερώνοντας τον ελεύθερο απογευματινό τους χρόνο δημιούργησαν λαμπάδες με τη βοήθεια των καθηγητών και των μελών του Συλλόγου Γονέων.

Μεγάλη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη λοιπόν πρωί και απόγευμα τα ίδια τα παιδιά θα κληθούν να διαχειριστούν ένα χώρο πώλησης , παρουσιάζοντας τις δημιουργίες τους και υπηρετώντας  την αξία της αλληλεγγύης. 

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων του Δήμου.