ΆρθροΑρχείο

Τελικά, πόσα κράτη υπάρχουν στην Ευρώπη;

Παίρνοντας αφορμή απ’ το δημοψήφισμα της Πέμπτης στην Σκωτία, αναρωτιέμαι πόσα κράτη θα έχει η Ευρώπη. Με τις τάσεις ανεξαρτησίας που επικρατούν, θα χάσουμε τον μπούσουλα και δεν θα ξέρουμε τι γεωγραφία να διδάξουμε στα παιδιά μας. Γιατί, αν σας είπαν ότι είναι μόνο η Σκωτία που πάει για δημοψήφισμα, σας γέλασαν! Είναι κι άλλες περιοχές μέσα στην ΕΕ. Έχετε ακούσει ποτέ για την Παδανία. «Τι διάβολο είναι αυτή η Παδανία,» σας ακούω να απορείτε. Ομολογώ ότι ήξερα για την Λέγκα του Βορρά, αλλά δεν είχα ιδέα ότι είχαν αποφασίσει να ονομάσουν την περιοχή τους Παδανία. Η Β. Ιταλία είναι η Παδανία, που σχεδιάζουν να αποσκιρτήσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Για να τις πάρουμε με την σειρά λοιπόν:

 

  1. Σκωτία (Ηνωμένο Βασίλειο)
  2. Καταλονία (Ισπανία)
  3. Παδανία (Ιταλία)
  4. Κορσική (Γαλλία)
  5. Φλάνδρα (Βέλγιο, μεγάλο που ’ν’ το Βέλγιο!)
  6. Χώρα των Βάσκων (Ισπανία)
  7.  

 

Στα όσα κράτη υπάρχουν δηλαδή, προσθέστε άλλα 6, αν πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες τους, και ποιος ξέρει πόσες άλλες περιοχές θα έχουν παρουσιαστεί μέχρι τότε, για ανεξαρτητοποίηση. Θα μου πεις τώρα ότι έγινε ανεξάρτητο κράτος η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη. Έγινε κράτος η Που Γου Δου Μου, τα Σκόπια μ’ άλλα λόγια και διεκδικούν εδάφη μας και την ιστορία μας. Η Σκωτία κι η Καταλονία δεν θα γίνουν; Έχουν δυνατότητες για εξαγωγές αυτές οι δυο περιοχές, ενώ η Βοσνία; Τι παράγει, ρε παιδιά, η Βοσνία, εκτός από πουτάνες; Ξέρει κανείς; Α, ναι, παραλίγο να το ξεχάσω: Κάνουν και διακίνηση ναρκωτικών! Ε, από κάπου πρέπει να κονομάνε κι αυτοί, γιατί τα λεφτά που είχε μαζέψει ο ΟΗΕ (μεγάλη η χάρη του!) έφταναν μόνο μέχρι το τέλος της περασμένης χιλιετίας. Μετά βρήκαν άλλες λύσεις. Ωραία!

 

Ακούω ότι η Ευρώπη ανησυχεί με τις αποσχιστικές αυτές τάσεις. Δεν άκουσα βεβαίως να ανησυχήσουν όταν οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί τους και –δυστυχώς– ακόμη σύμμαχοί μας, βομβάρδιζαν την πρώην Γιουγκοσλαβία και την έκαναν 6-7 κομμάτια. Συμβομβάρδιζαν κιόλας! Τότε ήταν όλα καλά, για το… δίκαιο, την… ειρήνη και την… δημοκρατία βομβάρδιζαν. Οι βόμβες με απεμπλουτισμένο πλουτώνιο για όλ’ αυτά τα θεάρεστα έπεφταν. Ρε, έχουν χάσει οι λέξεις την σημασία τους ή εγώ έχω χάσει την ικανότητα να καταλαβαίνω την γλώσσα; Σε ποιους τα πουλάνε αυτά; Δεν θα πω ποτέ βεβαίως, ότι είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου κι ας λέει ο φίλος μου ο Φώντας ότι είμαστε δεύτεροι, μετά τους Εβραίους. Θα σας έλεγα τι είμαστε, αλλά εκείνος ο μπαγάσας ο αρχισυντάκτης δεν μ’ αφήνει. Αλλά να μην μας παίρνουν και για τελείως ηλίθιους. Ένας είναι ο απόλυτος βλαξ στη χώρα κι αυτός δεν είναι δικός μας, αλλά δικός τους. Ξέρετε ποιον εννοώ.

 

Θα μου πεις ότι τότε που βομβάρδιζαν την Γιουγκοσλαβία ήταν πόλεμος. Σώώώπα! Και ποιος τον άρχισε τον πόλεμο; Έστειλε κάνα αεροπλανάκι (έστω και μονοκινητήριο!) η Γιουγκοσλαβία να βομβαρδίσει την Ν. Υόρκη; Καλά, αφήστε την Ν. Υόρκη, έχω φίλους εκεί. Ας πούμε για την Ουάσιγκτον. Τσακωνόντουσαν μεταξύ τους οι Γιουγκοσλάβοι, Σέρβοι με Κροάτες, Σέρβοι με Σλοβένους και δεν θυμάμαι τους άλλους συνδυασμούς. Οι ΗΠΑτζήδες και το ΝΑΤΟ γιατί επενέβησαν; Ποιος τους όρισε διαιτητές;

 

Θα μου πεις τώρα τι κάθομαι και σας λέω. Αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια. Σωστά! Αλλά για σκεφτείτε λιγάκι: Ας πούμε ότι η Σκωτία ψηφίζει «ναι» στην ανεξαρτησία την Πέμπτη, πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑτζήδες; Κι αν αποφασίσουν να αντιδράσουν δυναμικά, δραστικά και δόλια και από κάποιο αεροπλάνο τους, που θα πετάει σε τόπο ανύποπτο, ξεφύγει κάνας πύραυλος, απ’ αυτούς τους γεμάτους λέω, με πυρηνική κεφαλή και πέσει μέσα στο Εδιμβούργο, εκεί στο κέντρο, όπου είναι και το Σκωτικό Κοινοβούλιο; Κατά λάθος βεβαίως, όλοι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη! Θα πάρει ο διάολος πολλούς, θα μου πείτε, εξ αμελείας βεβαίως, θα είναι όμως κι ένα καλό μάθημα για όσους έχουν πιάσει σειρά κι ακολουθούν για δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας. «Παιδιά, μαζευτείτε! Αυτοί βαράνε!», θα πουν μεταξύ τους και θα τα ξεχάσουν όλα. Είδες πειθώ οι ΗΠΑτζήδες;

 

Εκτός κι αν… το ρητό που λέει: «Διαίρει και βασίλευε» το ξέρετε. Ο Ιούλιος Καίσαρας το είπε πρώτος, το 49 π.Χ. Δεν το είπε έτσι ακριβώς, γιατί ήταν στούρνος και –μάλλον– δεν μίλαγε ελληνικά, είπε όμως «divide et impera», που σημαίνει το ίδιο στην μητρική του. Ποιος μου λέει εμένα λοιπόν, ότι οι ΗΠΑτζήδες δεν σχεδιάζουν να κάνουν όλη την Ευρώπη μικρά κρατίδια; Θα τους έρθει πιο εύκολο να κουμαντάρουν τα ευρωπαϊκά πράγματα έτσι, αντί να δωροδοκούν κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις. Έγιναν κι εδώ κάτι τέτοιες απόπειρες. Εκείνοι οι μουρόχαυλοι οι Κρητικοί, (συγγνώμη, σύντεκνοι, αλλά οι αλήθειες να λέγονται,) πήραν την παλιά σημαία της Χωροφυλακής και βουρ για ανεξαρτησία. Εκεί στη Θράκη, θέλησαν να είναι υπό τον σουλτάνο Recep Tayyip Erdoğan, να άλλη σημαία λοιπόν, που την παρουσίαζαν μόνο όταν ήταν μεταξύ τους ή όταν πήγαινε κατά ’κεί κάποιος εκπρόσωπος προοδευτικού τινός κόμματος, χρώματος κουρ@δοροζέ, (δεν λέω άλλα, κωλύομαι!) Μην νομίσετε, έχουμε κι εμείς τους αλάκες (με «μ» μπροστά) μας και λόγω σεξουαλικής καταπίεσης, είναι, αναλογικά, περισσότεροι απ’ αλλού. (Σεξουαλική καταπίεση; Ε, πώς να πει ο νεαρός στον μπαμπά του ότι έχει τάσεις ομοφυλοφιλίας; Μέχρι γάμο θα φτάσει για να μην ακούσει τα όσα θα άκουγε αν το έλεγε. Ή η νεαρά πώς να ανακοινώσει ότι είναι… αμφιδέξια; Καλά, δεν το λένε έτσι, αλλά καταλάβατε τι εννοώ).

 

Φτάσαμε στο τέλος και ακόμη να καταλήξουμε και να δώσουμε μια απάντηση στο πόσα κράτη έχει η Ευρώπη. Χάρτη σας έδωσα με τις επίδοξες περιοχές για ανεξαρτησία, τις περιοχές τις ονομάτισα, οπότε αφήστε να δούμε πόσα δημοψηφίσματα θα γίνουν και θα διαγράψουμε αυτές που δεν θα προκριθούν στον επόμενο γύρο. Μέχρι στιγμής πάντως, δύο είναι τα σίγουρα δημοψηφίσματα: Της Σκωτίας στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 και της Καταλονίας στις 9 Νοεμβρίου 2014. Λέτε να ξεφυτρώσουν κι άλλα; Θα δούμε… Αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία, θέλω να δω αν η Barcelona FC θα συνεχίσει να παίζει στην Primera division ή θα παίζει μόνη της στο Camp Nou. Κοντός ψαλμός, αλληλούια… Θα δείξει το πράγμα…

 

ο θείος Τάκης (Παναγιώτης Περράκης)

Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά.   Σας συστήνω να δοκιμάσετε τα νέα προϊόντα τους: Εξαιρετικά σάντουιτς και υπέροχες, φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

Και

Του POPEYE bistro, Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπἰρες.

Και στα δύο αυτά μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!

Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου! Αυτό το τελευταίο σημαίνει (για όσους δεν μπορούν να καταλαβαίνουν ελληνικά,)  ότι οι χορηγοί  μπορεί και να μην συμφωνούν με το θέμα ή με την ανάπτυξή του, δημοκρατικά σκεπτόμενοι όμως, δεν επεμβαίνουν.