ΟικονομίαΑρχείο

Ποια αγροτικά προϊόντα θα επιδοτηθούν την περίοδο 2014-2016

Κάλυψη του 50% του κόστους προώθησης εντός Ελλάδος και στο εξωτερικό 106 επιλεγμένων αγροτικών προϊόντων προβλέπει νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα θα διατεθούν επιδοτήσεις 5,4 εκατ. ευρώ επί συνόλου 23,3 εκατ. ευρώ ανά την ΕΕ.

Το ποσό αυτό θα καλύψει κατά 50% το κόστος υλοποίησης τριών προγραμμάτων προώθησης των ελληνικών γεωργικών προϊόντων τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στο εξωτερικό και αφορά σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), αλλά και σε σιτηρά και ρύζι ελληνικής παραγωγής. Ανάμεσα στα είδη που θα χρηματοδοτηθούν βρίσκονται και κάποια από την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη πολιτική συμφωνία της ΕΕ ο προϋπολογισμός σε κοινοτικό επίπεδο θα αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Ωστόσο, το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2016 και έπειτα.

Προς το παρόν, τα χρηματοδοτούμενα μέτρα μπορούν να συνίστανται σε:

δημόσιες σχέσεις, εκστρατείες προώθησης ή διαφήμισης, ιδίως εκείνες που προβάλλουν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, τη διατροφή, την επισήμανση, την καλή μεταχείριση των ζώων ή μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον. Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να καλύπτουν τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και εκθέσεις, εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με το ενωσιακό καθεστώς των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και των εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ), την ενημέρωση σχετικά με τα συστήματα ποιότητας και επισήμανσης της ΕΕ και τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με το κοινοτικό καθεστώς των οίνων ποιότητας που παράγονται σε καθορισμένες περιοχές (VQPRD).

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έως και το 50% του κόστους των εν λόγω μέτρων (μέχρι 60% για τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά ή για δράσεις ενημέρωσης για την υπεύθυνη κατανάλωση και τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών).

Το υπόλοιπο κόστος καλύπτεται από τις επαγγελματικές / διεπαγγελματικές οργανώσεις που έχουν υποβάλει τη σχετική πρόταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα ίδια τα κράτη μέλη.

Για να συμμετάσχουν, οι ενδιαφερόμενες επαγγελματικές οργανώσεις υποβάλλουν τις προτάσεις τους στα κράτη μέλη — προβλέπονται 2 περίοδοι υποβολής.

Τα κράτη μέλη κατόπιν αποστέλλουν στην Επιτροπή κατάλογο με τις προτάσεις που επέλεξαν, συνοδευόμενο από αντίγραφο κάθε προγράμματος. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αξιολογεί τα προγράμματα και αποφασίζει κατά πόσον είναι επιλέξιμα.

Ενδεικτικά στη λίστα με τα 106 επιλέξιμα από την Ε.Ε. αγροτικά είδη που θα επιδοτηθούν το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται: 

Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης
Tοματάκι Σαντορίνης
Αγουρέλαιο Χαλκιδικής
Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη
Μανταρίνι Χίου
Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής
Φασόλια Γίγαντες— Ελέφαντες Καστοριάς
Φασόλια Βανίλιες Φενεού
Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής
Πατάτα Νάξου
Κατσικάκι Ελασσόνας
Ξύγαλο Σητείας
Αρνάκι Ελασσόνας
Σταφίδα Ηλείας
Φιρίκι Πηλίου
Φάβα Σαντορίνης
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης
Σταφίδα Ζακύνθου
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Τροιζηνία”
Φοινίκι Λακωνίας
Μήλο Καστοριάς
Ακτινίδιο Πιερίας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανό
Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου
Κρόκος Κοζάνης
Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα
Φασόλια (Γίγαντες Ελέφαντες) Πρεσπών Φλώρινας
Φασόλια (πλακέ μεγαλόσπερμα) Πρεσπών Φλώρινας
Ροδάκινα Νάουσας
Φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίοu
Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου
Κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου
Μαστίχα Χίου
Μαστιχέλαιο Χίου
Τσίχλα Χίου
Φιστίκι Μεγάρων
Πηχτόγαλο Χανίων
Κουμ Κουάτ Κέρκυρας
Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης Κρήτης
Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης
Κονσερβολιά Στυλίδας
Θρούμπα Χίου
Θρούμπα Θάσου
Φιστίκι Αίγινας
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια
Σύκα Βραβρώνας
Κονσερβολιά Άρτας
Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου
Ελιά Καλαμάτας
Ακτινίδιο Σπερχειού
Μήλα Ζαγοράς Πηλίου
Ξερά σύκα Κύμης
Πέτρινα Λακωνίας
Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας
Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού
Σαν Μιχάλη
Μετσοβόνε
Γραβιέρα Νάξου
Καλαθάκι Λήμνου
Μανούρι
Γαλοτύρι
Κεφαλογραβιέρα
Λαδοτύρι Μυτιλήνης
Ξυνομυζήθρα Κρήτης
Γραβιέρα Αγράφων
Κοπανιστή
Γραβιέρα Κρήτης
Κατίκι Δομοκού
Κασέρι
Κρητικό παξιμάδι