ΠολιτικήΑρχείο

Οι πόλεις της Αργολίδας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τα χωριά ΝΔ

Οι φετινές εκλογές πέρασαν το μήνυμα, έβγαλαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά με τα ποσοστά του κυβερνητικού συνασπισμού να έχουν κατρακυλήσει. Πως ψήφισε όμως η Αργολίδα;

Η Νέα Δημοκρατία ψάχνει ακόμα να βρει που πήγαν οι 7002 περισσότεροι ψηφοφόροι που την ψήφισαν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ, όπου του έφυγαν 3.898. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαν πάντως αφού κι’ αυτό κέρδισε μόλις 153 ψήφους σε σχέση με τη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Κάποιους από αυτούς τους πήρε …το Ποτάμι και κάποιους άλλους το τσουνάμι της αποχής… Και φυσικά μη ξεχνάμε ότι 1 στους 10 και πλέον συμπολίτες μας (11,13%) ψηφίζουν Χρυσή Αυγή!

Παρά τις απώλειες πρώτο κόμμα στο νομό ήταν για ακόμα μια φορά η Νέα Δημοκρατία, αν και οι τρεις συντηρητικές πόλεις του Άργους, του Ναυπλίου και του Κρανιδίου, αντιτάχθηκαν και για πρώτη φορά έβγαλαν για πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ!

Για 5 ψήφους (1.956 έναντι 1.951) ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη του Ναυπλίου. Το κόμμα της Αριστεράς έλαβε 26,20 % έναντι 26,13% της ΝΔ. Στην πόλη του Άργους, παρά την προπαγάνδα του δημάρχου υπέρ της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 24 ψήφους περισσότερους (2.766 έναντι 2.742) και επικράτησε με ποσοστό 25,50% έναντι 25,27% της ΝΔ. Στο Κρανίδι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα πιο άνετη, με 86 ψηφοδέλτια παραπάνω (26,09% έναντι 23,13%).

Αντίθετα με τα αστικά κέντρα τα χωριά της Αργολίδας έκαναν κορνίζα τον Σαμαρά. Έτσι λοιπόν στην πλειοψηφία τους έμειναν πιστά στην παράδοση, ψηφίζοντας περισσότερο υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Εξαιρέσεις:

ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών το ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα στη Νέα Κίο, τη Δαλαμανάρα, τον Ίναχο, το Κουρτάκι, την Ανδρίτσα, το Σκαφιδάκι, το Νέο Ηραίο, την Προσύμνη, τα Φίχτια και την Καρυά. Πολύ καλές επιδόσεις είχε και στα χωριά του πρώην Δήμου Μιδέας, όπου μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η δεξιά. Ανυφί, Ηραίο, Μάνεσι, Παναρήτι, Πουλλακίδα και Αργολικό έδωσαν υψηλά ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Δήμο Ναυπλιέων ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πρωτιά στη Νέα Τίρυνθα, τα Λευκάκια και τα Ίρια. Στον Δήμο Ερμιονίδας επικράτησε στο Ηλιόκαστρο και τους Φούρνους.

ΚΚΕ: H Μιδέα και η Αμυγδαλίτσα έδωσαν στο ΚΚΕ 55%. Αυτή τη φορά μάλιστα είχαν έναν επιπλέον λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Νίκο Αγγέλου που κατάγεται από την Αμυγδαλίτσα.

ΠΟΤΑΜΙ: Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ποταμιού Σπύρος Καχριμάνης έχει καταγωγή από την Πυργέλλα και γι’ αυτό ήρθε πρώτο κόμμα στο χωριό με 23,70%.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Κι’ όμως, υπήρξε χωριό της Αργολίδας όπου η Χρυσή Αυγή βγήκε πρώτο κόμμα! Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό, τη Φρουσιούνα, όπου οι ψήφοι της ήταν 16 έναντι 14 της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί “χρυσαυγίτες” εμφανίστηκαν και στο Μετόχι (Άγιος Δημήτριος), όπου λίγο έλειψε να βγει κι’ εκεί πρώτο κόμμα. 

ΑΝΕΛ: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπορεί να πάτωσαν σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά στην Αλέα βγήκαν πρώτοι με 15 ψήφους έναντι 13 της ΝΔ.