ΚοινωνίαΑρχείο

Καθαρισμός της Καραθώνας με πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων

O Δήμος Ναυπλιέων ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οργανώνει κατά καιρούς δράσεις που έχουν σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχετικά θέματα. Στις 5 Ιουνίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος συμμετέχει με τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. στην εκστρατεία « Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2014» που συντονίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για 19η συνεχή χρονιά.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, αλλά και η αντίστοιχη κινητοποίηση της πολιτείας στο σύνολο της., αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργούν τα απορρίμματα σε είδη, οικότοπους, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των καθαρισμών οι εθελοντές καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό Φύλλο Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών.

Τα Φύλλα Καταγραφής έχουν σχεδιαστεί με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων έχει οδηγήσει όχι μόνο στην αποτύπωση του ρυπαντικού φορτίου σε σημαντικό αριθμό ελληνικών ακτών, αλλά και στην εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων σχετικά με τις πηγές προέλευσης τους, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, επεμβαίνοντας προληπτικά. Παράλληλα καθιστά τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, που παίρνουν μέρος στη διαδικασία καταγραφής, πολύτιμους αρωγούς της εκστρατείας και συμμέτοχους στην επιστημονική έρευνα μέσα από τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων.

Η εθελοντική δράση θα λάβει μέρος στην παραλία της Καραθώνας, στις 5 Ιουνίου 2014 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.00 πμ.

Ως τόπος συνάντησης ορίζεται ο χώρος «πηγαδάκι» στην Καραθώνα.

Καλοδεχούμενος είναι οποιοσδήποτε θέλει να συμμετέχει στην εκστρατεία.

Η συμμετοχή στον καθαρισμό είναι εθελοντική, σε κάθε περίπτωση όμως, καταδεικνύει τη δυναμική ανταπόκριση σε δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον και την προστασία του, μια υπόθεση που αφορά όλους μας.