ΚοινωνίαΑρχείο

Άργος-Ναύπλιο με λεωφορεία κινούμενα σε σταθερή τροχιά;

Μία πρωτότυπη ομολογουμένως πρόταση διαβάσαμε πρόσφατα στο palamidi.gr, που αφορά τη μετατροπή του Σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει το Άργος με το Ναύπλιο σε …Busway! Τι είναι αυτό; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και θα καταλάβετε:

Λοιπόν, για να μη λέτε ότι μόνο γκρινιάζουμε για τα στραβά κι ανάποδα του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής, ερχόμαστε με ρεαλιστική και δοκιμασμένη πρόταση, που μπορεί να απογειώσει το επίπεδο των τοπικών συγκοινωνιών. Το αργολικό busway!

Συμπατριώτες Ναυπλιείς, οικονομικοί μετανάστες στο άχαρο, συννεφιασμένο Cambridge της Αγγλίας, μας ενημέρωσαν για το τοπικό busway. Τι είναι αυτό; Το παλαιό, εγκαταλελειμμένο, σιδηροδρομικό δίκτυο τροποποιήθηκε με την κατασκευή ειδικών, τσιμεντένιων τοιχίων, έτσι ώστε τα λεωφορεία  να μπορούν να κινούνται επ΄αυτού, με μια ελάχιστη μετατροπή τους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν υψηλές ταχύτητες με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ενδεχόμενα μποτιλιαρίσματα. Μπορούν μάλιστα να συνεχίσουν απρόσκοπτα το ταξίδι τους και εκτός του δικτύου, σαν κανονικά λεωφορεία. Αν τώρα βρεθεί και κάνας μάγκας που θέλει να εκμεταλλευτεί τη υποδομή, δεν θα τα καταφέρει γιατί, χωρίς τα ειδικά εξαρτήματα που τοποθετούνται στους τροχούς, είναι αδύνατη η μετακίνηση πάνω σ’ αυτή.

Με πλήρες αίσθημα ευθύνης λοιπόν, το palamidi.gr προτείνει: τη μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής Ναυπλίου-Άργους σε guided bus line με χρήση της από τα τοπικά ΚΤΕΛ, έτσι ώστε οι δύο ξακουστές, όμορες πόλεις να ωφεληθούν αμφίπλευρα. Γιατί η τεχνολογία και οι φρέσκες ιδέες μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά!”

Το συμπαθέστατο και με καλό χιούμορ blog του Ναυπλίου βέβαια δεν σκέφτηκε ότι η σιδηροδρομική σύζευξη μεταξύ Άργους και Ναυπλίου, έχει τη δική της ιστορία που μας γυρνάει πίσω στο μακρινό 1885, όπου και ξεκίνησε να κατασκευάζεται η γραμμή, που μαζί με την σύνδεση Πειραιά – Άργος αποτέλεσε το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο που ένωνε την Αττική με την Πελοπόννησο, και εγκαινιάστηκε στις 15 Απριλίου του 1886.

Το να ξηλώσουμε λοιπόν τις μεταλλικές ράγες για να τις μετατρέψουμε σε δρόμο όπου θα κινούνται πάνω του σε σταθερή τροχιά τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, μήπως αποτελεί προσβολή για την ιστορία αυτού του τόπου; Αλλά έτσι κι’ αλλιώς η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα δεν αποτελεί προσβολή;

Πάντως στο Cambridge όπου και ξηλώθηκε το παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο, έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί νέο. Άρα λοιπόν αυτοί εκτός από busway, φρόντισαν να υπάρχει και τρένο στην πόλη τους…