ΠολιτικήΑρχείο

Τι απαντά ο Τάσος στη …σιγή για την αρρώστια των προβάτων;

Αναμενόμενη ήταν η εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού και σε κτηνοτροφικές μονάδες της Αργολίδας, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε γειτονικούς νομούς.

Το πρώτο κρούσμα στην Αργολίδα εμφανίστηκε σε κοπάδι αιγοπροβάτων στην περιοχή του Άργους, εκτοξεύοντας την αγωνία και των κτηνοτρόφων για πιθανή μετάδοση της αρρώστιας και στα δικά τους ζώα.

 

Ποιός ευθύνεται όμως που η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Αργολίδας δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους κτηνοτρόφους για την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε γειτονικούς νομούς, κάτι που τελικά έγινε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου;

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο νομός Αργολίδας είχε συμπεριληφθεί στη ζώνη προστασίας, αφού βρίσκεται σε ακτίνα σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την εστία εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων;

 

Να σημειωθεί ότι ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου» έκρουσε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου αποκαλύπτοντας ότι οι υπηρεσίες της Αργολίδας δεν είχαν εκδώσει ούτε καν μια ανακοίνωση για τη σοβαρή αρρώστια που απειλεί τα κοπάδια με αποτέλεσμα να μην γίνει από την πρώτη στιγμή ευρύτατα γνωστό ότι απαγορεύεται ρητά η όποια μετακίνηση προς ή από την Ζώνη Ελέγχου, παρά μόνο για άμεση σφαγή σε εντός της ζώνης σφαγείο, και η μετακίνηση προς τη Ζώνης Προστασίας μόνο με την έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

 

Μετά το δημοσίευμα του Αναγνώστη Πελοποννήσου βέβαια, ξεκίνησε η δημοσιοποίηση του θέματος από το Τμήμα Κτηνιατρικής Αργολίδας. Όμως από τον Αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο δεν υπήρξε πολιτική ευθύνη, ούτε παράλληλα αποδόθηκε υπηρεσιακή ευθύνη σε κανέναν. Απλά αναμένονταν οι εξελίξεις.

 

Το αν τελικά η ελειπής δημοσιοποίηση του προβλήματος συνέτεινε στην μεγαλύτερη και πιο ραγδαία μετάδοση της αρρώστιας, θα το κρίνουν οι ειδικοί. Πάντως κάποιοι κτηνοτρόφοι στα χωριά σκέφτονται ήδη σοβαρά να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.