ΠολιτισμόςΑρχείο

Ένα μεθυστικό ταξίδι στο Ναύπλιο του προηγούμενου αιώνα

Η Ναυπλιώτισσα συγγραφέας,  Ισμήνη Μπάρακλη  παρουσίασε το μυθιστόρημά της “Λικέρ Τριαντάφυλλο” στο βιβλιοπωλείο Ιανός στις 17 Ιουνίου 2014.  

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα,
που οι σελίδες του αναδίδουν άρωμα από λικέρ τριαντάφυλλο…
Ένα κέρασμα με μύθο και ιστορία!

 

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Λικέρ Τριαντάφυλλο» της Ισμήνης Μπάρακλη στον Ιανό, το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιουνίου. Μια παρουσίαση που είχε την αίσθηση ενός μεθυστικού ταξιδιού πίσω στο χρόνο και στον τόπο των πεπραγμένων…  του Ναυπλίου του προηγούμενου αιώνα. Ο Ιανός γέμισε με παλιούς και νέους Αναπλιώτες, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα σοκάκια και τις δρομόσκαλες, με νοσταλγικές μελωδίες του μεσοπολέμου, με δυνατές μνήμες  μιας άλλης εποχής και συγκίνηση για μια δυνατή ιστορία αγάπης που γεννήθηκε μέσα στο μίσος των πολέμων… με  γεύση και  άρωμα από «Λικέρ τριαντάφυλλο». Γραμμένο από τη Ναυπλιώτισσα Ισμήνη Μπάρακλη, πρόκειται για ένα βιβλίο ποιητικής γραφής, που γεννήθηκε από την ανάγκη της συγγραφέως να γράψει μέσα από τις πληγές των προγόνων της, για να δει τη ζωή μέσα από τα μάτια τους. Μιας ζωής που στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας αντιστοιχεί στη ζωή μιας χώρας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεβεντογιάννης και η ιστορικός Γεωργία Μαρία Σπανού. Ο κ. Λεβεντογιάννης ανέσυρε  μνήμες από το Αναπλάκι των παιδικών του χρόνων και για τη βαθιά συγκίνηση που ένιωσε διαβάζοντας το μυθιστόρημα αυτό, που ο αναγνώστης διακρίνει πρόσωπα και καταστάσεις να ξαναζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του, καθώς η συγγραφέας αναζητά μέσα από τους δρόμους της ιστορίας να εκφράσει την ψυχή του ανθρώπου… «Σε μια εποχή σαν τη σημερινή που η ζωή συνεχίζει να απαξιώνεται, ακούμε το σφυγμό μιας ζωντανής μυθιστορηματικής γλώσσας από μια  γυναίκα συγγραφέα, που μας κάνει να αναστοχαστούμε πώς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».

Η Ναυπλιώτισσα ιστορικός Γεωργία Μαρία Σπανού, παραλλήλισε το βιβλίο με ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο χνάρια του παρελθόντος, μυρωδιές και εικόνες που ζωντανεύουν με περίσσια αγάπη. Ένα βιβλίο που μας  γεμίζει αισιοδοξία και μας αφήνει  τη γλυκιά γεύση της λύτρωσης. Με γραφή δυνατή και μεστή, και υπέροχη εικονοποιΐα «…ώστε ο αναγνώστης αναπνέει κυριολεκτικά  σε μια άλλη εποχή, μυρίζει τον καβουρδισμένο καφέ και την αιθέρια μυρωδιά από το λικέρ τριαντάφυλλο». Επισήμανε  και την ιστορική αξία του βιβλίου, στα πλαίσια πάντα ενός λογοτεχνικού έργου, που διασώζει με σεβασμό ιστορικά γεγονότα της γενέτειρας της συγγραφέως.