ΚοινωνίαΑρχείο

Στο πλευρό των Ναυπλιωτών για το ΤΑΙΠΕΔ ο Βουδούρης

Πάνδημη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε την Τετάρτη στο Ναύπλιο από συνελεύσεις πολιτών, φορείς και συλλογικότητες για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Με βασικό σύνθημα «αυτός ο τόπος έχει ιστορία, κάτω τα χέρια από την Ακροναυπλία» οι πολίτες του Ναυπλίου εξέφρασαν δυναμικά την βούλησή τους να αποτρέψουν το έγκλημα που δρομολογείται σε βάρος της χώρας, της κοινωνίας και των γενιών που έρχονται.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε και ο βουλευτής και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Οδυσσέας Βουδούρης ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Θα παλέψουμε σε κάθε μέτωπο, στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσα από τα κοινωνικά κινήματα για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που ξεπουλά τον τόπο και την ιστορία μας. Αν, πριν κάποιο καιρό, ο ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει ακόμα και την Ακρόπολη, κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο, σήμερα αυτό το κακόγουστο ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα στην Αργολίδα με το ξεπούλημα ιστορικών-αρχαιολογικών χώρων. Με τον αγώνα μας θα καταργήσουμε το Ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, το διαβόητο πλέον ΤΑΙΠΕΔ.». 

Συγκεκριμένα: Πού θα οδηγήσει η ένταξη των ακινήτων της περιοχής στο ΤΑΙΠΕΔ;

  • Καραθώνα και Κονδύλι Δρεπάνου: Σε αποκλεισμό της παραλίας και της θάλασσας από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου και στην τσιμεντοποίηση μεγάλου κομματιού τού ηπειρωτικού τμήματός της.
  • Οικόπεδα στον Αγιο Αναστάση στο Ναύπλιο: Απώλεια πολύτιμων ακινήτων για τον δήμο για την ανέγερση αναγκαίων για την πόλη κτιριακών υποδομών (έχει ήδη δαπανηθεί ποσό σχεδόν 800.000 ευρώ για τη σύνταξη μελέτης για την ανέγερση συνεδριακού κέντρου) αλλά και υποδομών αστικής εκτόνωσης και αναψυχής.
  • Εκταση 105 στρεμμάτων στο Ραμαντάνι: «Αυθαίρετη» δόμηση σε υγροβιότοπο και μάλιστα στο μέτωπο μπροστά από τη θάλασσα, στην είσοδο της πόλης.
  • Εκποίηση των «Ξενία»: Η ιστορία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακροναυπλίας γίνονται προαύλιο και παράρτημα ιδιωτικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
  • Κτίριο στη Βασιλέως Κωνσταντίνου: Η πόλη θα στερηθεί χώρο πρόσφορο και κατάλληλο για φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων και λαϊκών συναθροίσεων ή και δημόσιων υπηρεσιών, την ίδια ώρα που το ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει πίστωση 390.000 ευρώ για να αποκτήσει στον δρόμο άλλο κτίριο.

«Αυτό που θα θέλαμε να πούμε στον λαό της Αργολίδας είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι σε κάθετη σύγκρουση με κάθε υπαρκτή ανάγκη. Τόσο τη δική μας όσο και των επισκεπτών μας. Παράδειγμα, η παραλία της Καραθώνας. Σε περίπτωση που χτιστεί μια γιγαντιαία μονάδα κι αποκλείσει την πρόσβασή μας στον χώρο, όλοι καταλαβαίνουμε τι τεράστιο χτύπημα θα είναι στην ποιότητα ζωής μας. Δεύτερο παράδειγμα, η Ακροναυπλία, που δίνει τη δυνατότητα στην πόλη του Ναυπλίου να θυμίζει το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό παρελθόν της. Είναι ενάντια στην ήπια ανάπτυξη αυτού του τόπου. Με αυτό που κάνουν θα πετύχουν λίγες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας οι οποίες θα καταστρέψουν ήδη υπαρκτές πολύ ανώτερες καθώς και κάθε προοπτική ήπιου αναπτυξιακού σχεδιασμού», τονίζουν οι κάτοικοι.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν θα υποστούμε μια άνευ προηγουμένου κλοπή της δημόσιας περιουσίας, των ακτών και των παραλιών μας, μια ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, έναν βιασμό της ιστορικής μας μνήμης, των μνημείων μας φυσικών και αρχαιολογικών. Το έγκλημα αυτό που σχεδιάζεται πίσω από την πλάτη μας θα το πληρώσουμε όχι μόνον εμείς, αλλά και οι μελλοντικές γενιές στις οποίες είμαστε υπόλογοι. Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα! Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το ξεπούλημα της ίδιας μας της ζωής είναι να βρεθούμε όλοι ενωμένοι απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στην τρόικα, που έχουν βάλει στο μάτι τη δημόσια περιουσία. Απαιτούμε να βγουν αμέσως όλες οι εκτάσεις που ανήκουν στην περιουσία του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ!».

Στις προς πώληση εκτάσεις του δήμου περιλαμβάνονται:

  • Οι παραλίες: Καραθώνα, συνολικής έκτασης 1.911.893 τ.μ., Κονδύλι, συνολικής έκτασης 32.127 τ.μ.
  • Οικόπεδα εντός της πόλης του Ναυπλίου, στην περιοχή πίσω από το γήπεδο επί της παρ. οδού Ναυπλίου-Ν. Κίου, συνολικού εμβαδού 18.267 τ.μ.
  • Το κτίριο επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου στο Ναύπλιο (Παλιά Εφορία) συνολικής επιφάνειας 421 τ.μ. σε οικόπεδο 242 τ.μ.
  • Εκταση συνολικού εμβαδού 105.000 τ.μ. δίπλα στο ρέμα «Ραμαντάνι» στον υγροβιότοπο της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου-Ν. Κίου που προστατεύεται με αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
  • Το συγκρότημα «Ξενία» στην Ακροναυπλία και το ξενοδοχείο «Αμφιτρύωνας» στο Ναύπλιο, περιλαμβανομένης και έκτασης που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος συνολικού εμβαδού 32.900 τ.μ.