ΆρθροΑρχείο

Τα λιμάνια μας γεμάτα με κινέζικη αρμάτα…. δεν φοβόμαστε την πείνα τώρα έχουμε την Κίνα

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
 
Ο παππούς είδε από το μπαλκόνι  του πρώτου ορόφου τον εγγονό του να απολαμβάνει τον καφέ του στην μεγάλη αυλή. Πήρε ένα κομμάτι χαρτί έγραψε μερικά λόγια, το τσάκισε με τέχνη και έφτιαξε ένα χάρτινο  «στούκας». Με δεξιοτεχνία έφηβου το έστειλε να προσγειωθεί στο τραπέζι που καθόταν ο Πετράν. Η γυναίκα του τον παρακολουθούσε από το τζάμι της κουζίνας, περίμενε να ολοκληρώσει την σκανταλιά του… για να τον επιπλήξει!
-Μα καλά, όσο γερνάς μικραίνεις μου φαίνεται. Από πότε άρχισες να πετάς και αεροπλανάκια;
-Μήνυμα ήταν, για τον Πετράν .
-Καλά δεν μπορούσες να του μιλήσεις, το τρόμαξες το παιδί.
 
Το «παιδί» είκοσι τριών χρονών φοιτητής, είχε παραλάβει το χαρτονένιο μήνυμα, είχε ανοίξει το χάρτινο αεροπλάνο και διάβαζε μεγαλοφώνως .
-Τα λιμάνια μας γεμάτα με κινέζικη αρμάτα… δεν φοβόμαστε την πείνα τώρα έχουμε την Κίνα. Άρχισες τα στιχάκια παππού;
-Να σου φτιάξω καφέ Πετράκη;
-Φτιάξε γιαγιά ( είπε ο Πέτρος και πήρε θέση στην δεύτερη πολυθρόνα του μπαλκονιού).Τι σημαίνει αυτό το στιχάκι παππού;
-Την δεκαετία του 60 όταν ο Χότζα στην Αλβανία στράφηκε για βοήθεια στους κινέζους, ένα φίλος Βορειοηπειρώτης σκάρωσε αυτό το στιχάκι. Ειρωνικότατα βέβαια, γιατί θέριζε η πείνα αλλά και κανείς δεν μπορούσε να του πει τίποτα γιατί υμνούσε την κινέζικη βοήθεια.
-Θες να πεις ότι τώρα με τους Κινέζους και τις επενδύσεις τους θα γίνουμε Αλβανία του 60;
-Όχι, αλλά να, διάβαζα στις εφημερίδες για τις κινέζικες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και μου ήρθε στο μυαλό. Σκοτάδι μας ρίχνουν στο μυαλό για να περνάνε τα σχέδια τους.
-Έφτασε ο καφές και τα κουλουράκια σας.
-Δηλαδή διαφωνείς με τις επενδύσεις των κινέζων παππού;
-Οι Κινέζοι καλά κάνουν για τον εαυτό τους να αγοράσουν σε καλή τιμή ένα λιμάνι, πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Αλλά ο χρόνος που το αγοράζουν είναι το μυστικό που μάλλον δεν ξέρουν ούτε οι Κινέζοι. Πιόνια  άλλων είναι και αυτοί.
-Γιατί το λες αυτό;
-Σκέψου γιατί δεν έκαναν αυτή την επένδυση και την δεκαετία του 90;
-Γιατί τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να πουληθεί ένα λιμάνι.
 
-Θα μπορούσαν να κάνουν άλλου τύπου συμφωνία και να έχουν πρόσβαση και στο λιμάνι και όπου ήθελαν, ακόμα και τα λίγα σιδηροδρομικά  χιλιόμετρα που χώριζαν σκανδαλωδώς το τρένο από το λιμάνι θα είχαν φτιαχτεί.
-Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις παππού.
-Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά (ο παππούς βούτηξε τέσσερα κουλουράκια από το δίσκο της γιαγιάς).
-Τι κάνεις εκεί άνθρωπε μου, το ζάχαρο σου το σκέφτηκες;
-Μαθήματα γεωγραφίας και γεωπολιτικής κάνω.
 
-Λοιπόν, πρόσεξε Πετράν, εδώ είναι η Ευρώπη, ( κάνει δυο δαγκωνιές ο παππούς στο κουλούρι) στην λεκάνη της Μεσογείου ο Πειραιάς και πάνω βορειοδυτικά τα άλλα λιμάνια Αμβούργο Ρότερνταμ. Τώρα αυτά τα άλλα δυο κουλουράκια …
-Μην τολμήσεις να δαγκώσεις άλλα! (Φώναξε η γιαγιά.)
-Καλά αυτά τα αφήνω έτσι, δεν χρειάζεται, εδώ είναι η Αφρική και εδώ η Ασία. Τα πολλά και πλούσια εμπορεύματα της Κίνα πρέπει να περάσουν από την Διώρυγα του Σουέζ και μετά λογικά να έρθουν στον Πειραιά γιατί αλλιώς χάνουν κατά μέσον όρο εννιά μέρες πανάκριβης θαλάσσιας διαδρομής. Σωστά;
-Πολύ σωστά;
 
-Μπορώ παρακαλώ να έχω και ένα μακρόστενο κουλουράκι;
-Μόνο για γεωγραφία παρακαλώ, είναι πολύ γλυκό.
 
-Λοιπόν για να είναι χρηστικό το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να έχει ένα κάθετο άξονα διόδου προς την Κεντρική Ευρώπη. Μόνο έτσι έχει αξία η είσοδος εμπορευμάτων στην Ελλάδα. Ο κάθετος άξονας είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία λόγω σοσιαλιστικής κληρονομιάς, την δεκαετία του 90 διαθέτει ένα άρτιο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι Γιουγκοσλάβοι διατηρούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, η πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα τέτοιος χρυσοφόρος εμπορευματικός άξονας θα «ένωνε» αυτές τις δυο χώρες. Άσε που θα άρχιζε να πλανάται πάνω από την Βαλκανική το φάντασμα του Ρήγα Φεραίου.  Ποιοι θα έχαναν από μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων;
-Οι Βορειοευρωπαίοι  παππού.
 
-Ακριβώς , ο γερμανικός άξονας θα θρυμματιζόταν, έτσι μόνο μια επιλογή, είχε να καταστήσει τον Πειραιά  λιμάνι χωρίς έξοδο και τα κατάφερε.
-Με τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο εννοείς;
-Ακριβώς δεκαετία του 90, οι Βορειοευρωπαίοι ευνοούν ή και προκαλούν τον εμφύλιο στην Γιουγκοσλαβία, καταστρέφοντας τον νέο δρόμο του μεταξιού. Δεν άφησαν υποδομή για υποδομή που να μην καταστρέψουν.  Όλα τα κινέζικα φορτία ήταν αναγκασμένα να βγαίνουν στον Ατλαντικό και μετά να πηγαίνουν στα βόρεια λιμάνια για να αφήνουν τον πλούτο τους.
 
-Για να παροπλίσουν τελείως την ελληνική εκδοχή του δρόμου του μεταξιού ξυπνούν και το λαγοκοιμισμένο μακεδονικό ζήτημα.
-Ακριβώς Πετράν , και αντί οι Βαλκάνιοι να καταλάβουμε την δύναμη μια ενωμένης χερσονήσου χωριζόμαστε σε χίλια δυο κομμάτια. Κι όχι μόνο αυτό, αφού κατάστρεψαν τους ατίθασους και ενοχλητικούς Σέρβους, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ανοικοδόμηση των καταστραμμένων υποδομών. 
-Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει παππού. Αφού έσπρωξαν τα εμπορεύματα στα δυτικά λιμάνια, αφού πούλησαν αρκετό πόλεμο καιρός τώρα να ελέγχουν και την προσφορά ειρήνης.
 
-Ακριβώς το μεγάλο κεφάλαιο ήξερε ότι δεν μπορούσε για πάντα να κρατά αυτό το εκβιαστικό μονοπάτι για τον ατλαντικό, αργά ή γρήγορα η Ιταλία ή η Γαλλία θα ανέπτυσσαν υποδομές τύπου ενωμένης Γιουγκοσλαβίας για να παίξουν τον ρόλο του Πειραιά στην νότια Μεσόγειο.
-Αφού τώρα λοιπόν ελέγχουν τον Γιουγκοσλαβικό δρόμο του μεταξιού, με την ανασυγκρότηση των υποδομών δύο πράγματα μένουν , το λιμάνι και ο ελληνικός σιδηρόδρομος .
-Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, εύκολα ξεπουλάς υποδομές οι οποίες μέσα από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατάντησαν προβληματικές. Τώρα που θα τις αναλάβουν οι ξένοι αγοράζοντας τες για ένα κομμάτι ψωμί θα είναι κερδοφόρες!!!
 
Οι Βορειοευρωπαίοι αγοράζοντας τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο και ελέγχοντας τις ανασυγκροτημένες πρώην Γιουγκοσλαβικές υποδομές έχουν την μερίδα του λέοντος στο διαμετακομιστικό  εμπόριο. Έτσι δεν έχουν κανένα λόγο να μην αφήσουν ένα λιμάνι και στους Κινέζους. Κινέζοι οι οποίοι θα έχουν μεγάλη ωφέλεια και από την εκμετάλλευσης και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που θα μειώσει και άλλο το κόστος των επισκευών τους. Την δεκαετία του 90 καταστρέφοντας την Γιουγκοσλαβία δρομολογούσαν και την δική μας χρεοκοπία. Το σχέδιο τους πήγαινε μια χαρά. Μόνο ένας παράγοντας υπήρχε πιθανότητα  να τους χαλάσει τα σχέδια ή να τους εκβιάζει όποτε ήθελε.
-Η διώρυγα του Σουέζ, ( είπε ο Πέτρος και βούτηξε το σοκολατένιο κουλουράκι που έπαιζε τον ρόλο της Ασίας , ενώ με γρήγορα αντανακλαστικά πριν προλάβει να πει κουβέντα ή γιαγιά ο παππούς είχε καταβροχθίσει το  «αφρικανικό» κουλουράκι).
-Πετράν νομίζω ότι διάβασες και γεύτηκες σωστά τον χάρτη, για να είναι χωρίς προβλήματα απερίσπαστα κερδοφόρος ο νέος δρόμος του μεταξιού χρειαζόταν έναν τελευταίο προς το παρόν εμφύλιο πόλεμο. Την διάλυση άλλης μια χώρας. Με την διάλυση της Αιγύπτου ολοκληρώθηκε το σχέδιο του γερμανικού άξονα και των περί αυτού. Οι Κινέζοι δεν είναι παρά μια πολύ καλά σχεδιασμένη πολιτική σκακιέρα  ενός οικονομικού Ράιχ.  Μέχρι να ξεφουσκώσουν και αυτοί και να αναπτύξουν το άλλο μεγάλο υποψήφιο θύμα την Ινδία. Ο πρώτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος του εικοστού πρώτου αιώνα  είναι εν εξελίξει…
 
-Νομίζω ότι η ανάλυση σου ήταν πολύ καλή, αλλά τον  οδικό άξονα της Γιουγκοσλαβίας  θα τον φάω εγώ ( είπε η γιαγιά πριν προλάβει ο παππούς να αγγίξει το μακρόστενο κουλουράκι). Και το στιχάκι που έστειλες στον Πέτρο ταιριάζει να πιο πολύ να το λένε Γερμανοί :  Τα λιμάνια τους γεμάτα με Κινέζικη αρμάτα… Δεν φοβόμαστε την πείνα τους γεμίσαμε με Κίνα……
 
*Ο μακαρίτης ο Ηλιας Πετρόπουλος πριν είκοσι τόσα χρόνια είχε προβλέψει στην «Μυθολογία του Βερολίνου»: Η Γερμανία επέρχεται σαν μπουλντόζα. Όσο πιο γρήγορα ξεπορτίσουμε από το Ευρωπαικό Μαντρί τόσο το καλύτερο για την χώρα μας. Ειδάλως, μετά το 1993 μας περιμένουν μαύρες μέρες. Οι ξενόδουλοι πολιτικάντηδες ήσανε ανέκαθεν οι νεκροθάφτες της Ελλάδας σελ 87-88