ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τατούλης καλεί Νίκα να υπογράψει έργα 70 εκατομμυρίων ευρώ

Το γάντι σε Νίκα ρίχνει ο Πέτρος Τατούλης αναφορικά με μια σειρά έργων που περιμένουν να υπογραφούν και να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης.

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση η «Νέα Πελοπόννησος» και ο Πέτρος Τατούλης εγκαλούν τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με αφορμή την προεκλογική, αλλά και μετεκλογική του καμπάνια να εμμένει με ψέματα και λάσπη, ως πολιτικάντης και λαϊκιστής, να υπονομεύει το έργο της περιφερειακής Αρχής Τατούλη, απειλώντας τελικά την ίδια την Πελοπόννησο με απώλεια εκατομμυρίων σε πόρους .

Η «Νέα Πελοπόννησος» προκαλεί την περιφερειακή αρχή «να ανοίξει τα συρτάρια της Διαχειριστικής Αρχής και να υπογράψει άμεσα τις εντάξεις των έργων που είναι σε εκκρεμότητα, των οποίων ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ και που φέρουν ασφαλώς την σφραγίδα του Πέτρου Τατούλη». Συστήνει δε, στον Π. Νίκα «να αφήσει στην μπάντα τις απειλές για απεντάξεις έργων που δεν είναι στο χέρι του να κάνει και να τρέξει γρήγορα τα έργα που του κληροδοτεί ως ώριμα η διοίκηση του Π. Τατούλη».

«Ως παρακράτος θέλουν να διοικηθεί η Πελοπόννησος»

Τέλος, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου απώλειας πολύτιμου χρόνου σε μια κρίσιμη περίοδο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου. Τόσο η βαθιά άγνοια, όσο και ο ρεβανσισμός της νέας περιφερειακής διοίκησης την οδηγούν σε εξωθεσμικές ατραπούς με διαδικασίες παρακράτους και συμπεριφορές ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Για να γνωρίζουν οι πολίτες:

• Με σκληρή δουλειά, συστηματικό προγραμματισμό και συνεχή συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, αλλά πάντοτε με την έγκριση και την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη λειτούργησε με βασικό γνώμονα το αποτέλεσμα: να παραδίδει λειτουργικά έργα στους Πελοποννήσιους πολίτες.

• Ανέλαβε την τεχνική ωρίμανση έργων που λίμναζαν για χρόνια, ενώ παρείχε αφειδώς τεχνογνωσία και αρωγή σε όποιον δικαιούχο είχε ανάγκη. Έργα δε, που έχουν προταθεί, έχοντας λάβει με αυτόν τον τρόπο σειρά προτεραιότητας, είναι ώριμα μελετητικά στο 80% του εύρους τους.

• Σήμερα, είναι έτοιμα για χρηματοδότηση έργα που υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. «Ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνωρίζει» , καθώς τα στοιχεία είναι ευρέως γνωστά αφού εγκρίθηκαν από υποβολές προτάσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενώ η διασφάλιση της ωριμότητάς τους αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικών συσκέψεων υπό την περιφερειακή Αρχή Τατούλη με την συμμετοχή στελεχών από δικαιούχους (υπηρεσίες της περιφέρειας, δήμους, κοινωνικούς φορείς, υπουργείο υγείας, υπουργείο πολιτισμού κοκ).

«Υπογράψτε σήμερα κ. Νίκα»

Οδοποιίες 39 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα δύο σημαντικά έργα στην Μεσσηνία που είναι: Α) Η Βελτίωση της Εθνικής Οδού Κυπαρισσία- Φιλιατρά- Πύλος- Μεθώνη-τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι προϋπολογισμού 25 εκατ. Ευρώ (τριάντα. Εκατ. Ευρώ συμπεριλαμβανομένων των απαλλοτριώσεων). Β) Η Βελτίωση της 7ης επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας (Μεσσήνη- Εύα – Λάμπαινα), προϋπολογισμού 9 εκατ. Ευρώ.

• Το Μουσικό Σχολείο Άργους, προϋπολογισμού 5 εκατ. Ευρώ, σχετικά με το οποίο ξεπεράστηκαν όλες οι τεχνικές αντιξοότητες, σε αγαστή συνεργασία με τον δικαιούχο Δήμο Άργους – Μυκηνών, και το έργο είναι σήμερα μελετητικά άρτιο.

Αναπλάσεις στις πόλεις της Κορίνθου, της Σπάρτης, της Τριπόλεως, του Λουτρακίου και του Κιάτου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 εκατ. Ευρώ.

Προμήθεια άνω των 20 ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόταση ώριμη της 6ης ΔΥΠΕ (Πάτρας) του Υπουργείου Υγείας.

Εκσυγχρονισμός των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων και Άστρους, με συνολικό προϋπολογισμό και οι δύο πράξεις άνω των 3 εκατ. Ευρώ.

Γηροκομείο Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, με προϋπολογισμό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
• Έργα Κοινωνικής Μέριμνας και πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων του Κτιρίου Συσσιτίων του ΙΝ Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο και δύο Βρεφονηπιακούς σταθμούς στην ίδια πόλη του Αγίου Γεωργίου και των Αθικίων.

Έργα με αντικείμενο την λήψη μέτρων προστασίας ακτών και εδαφών από την διάβρωση και τις κατολισθήσεις, με την υποβολή προτάσεων που ωρίμασαν και προγραμματίσθηκαν κατά την διάρκεια της περιφερειακής Αρχής Τατούλη, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 εκατ. Ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται: Α) Για το έργο προστασίας των ακτών από την διάβρωση στην Αίπεια. Β) Για την αναστήλωση του Κάστρου της Κυπαρισσίας. Γ) Για την προστασία των πρανών του Κάστρου της Μονεμβασιάς.

Ώριμα επενδυτικά σχέδια στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που μπορούν να υπερβούν σε προϋπολογισμό τα 25 εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 15 εκατ. Ευρώ που έχουν ήδη εκχωρηθεί από τον Άξονα 1 ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Ο κ. Νίκας γνωρίζει και αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντα του, καθ ‘ υπέρβαση ή κατά παράλειψη»

Έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) είναι μια διαδικασία που απαιτεί στρατηγική, στενή συνεργασία όλων των δικαιούχων και κυρίως την ύπαρξη ενός στέρεου υπόβαθρου αναπτυξιακής πολιτικής. Η περιφερειακή Αρχή Τατούλη κατάφερε να κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα, αντλώντας σημαντικά κεφάλαια που δεν της αναλογούσαν. Με απλά λόγια: η Πελοπόννησος πήρε περισσότερα κονδύλια και δεν έχασε ούτε ευρώ. Με την ίδια στρατηγική χάραξε και υλοποίησε στην διάρκεια της θητείας της αι το τρέχον ΕΣΠΑ. Ανατρέχοντας στα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου και κυρίως στα πρακτικά της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του περασμένου Ιουνίου αντιλαμβάνεται κανείς με ευκολία ότι «το σύνολο του προγράμματος κληροδοτείται στην σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας εν πλήρη εξελίξει».

«Θα αντισταθούμε στο σκουλήκι του λαϊκισμού και του ολοκληρωτισμού»

Η θεωρία της «καμένης γης» που πλασάρει ο κ. Νίκας, μπορεί να υπηρέτησε μέχρι στιγμής την προσωπική του ανάγκη να σταθεί πολιτικά σε ένα απαιτητικό τοπίο, όπως αυτό της περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι κυβερνητικοί εντολείς του δεν έχουν ακόμη κανένα απολύτως αφήγημα. Η «Νέα Πελοπόννησος» και ο Πέτρος Τατούλης θα υπερασπιστούν με νηφαλιότητα και σύνεση, αλλά και με άγρια σύγκρουση όπου αυτό χρειαστεί, τόσο το παραχθέν και υπό εξέλιξη έργο, προκειμένου η Πελοπόννησος να παραμείνει στον δρόμο της ανάπτυξης που ακολούθησε ακόμη και τις πιο δύσκολες μνημονιακές περιόδους. Και κυρίως να μην μπολιαστεί από το σκουλήκι του λαϊκισμού και τις ολοκληρωτικές νοοτροπίες που ακολουθούν μνησίκακες και ανίκανες διοικήσεις.