ΟικονομίαΑρχείο

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους λαμπτήρες LED

Είστε από αυτούς που ακόμα έχουν λαμπτήρες πυρακτώσεως στο σπίτι ή την επιχείρησή τους; Αν ναι, τότε μάλλον χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε πόσα χρήματα «καίτε» δίχως λόγo στο λογαριασμό της ΔΕΗ! Η αντιπρόταση που υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια άκουγε στο όνομα CFL, ωστόσο μειονεκτεί σε αρκετά σημεία έναντι της ανερχόμενης LED τεχνολογίας. Οι λαμπτήρες CFL σίγουρα εξοικονομούν αρκετή ενέργεια σε σύγκριση με τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αγγίζουν τα ποσοστά (περίπου 95%!) εξοικονόμησης ενέργειας (άρα και χρημάτων) που επιτυγχάνει η τεχνολογία LED.

Παράλληλα, οι CFL λάμπες χρειάζονται κάποιο χρόνο… «ζεστάματος» από τη στιγμή που θα πατήσετε το διακόπτη μέχρι την στιγμή που θα φωτίσουν στο μάξιμουμ της φωτεινότητάς τους, ενώ ας μην ξεχνάμε πως περιέχουν υδράργυρο, γεγονός διόλου… ευχάριστο σε περίπτωση που σπάσουν. Όλα τα παραπάνω μειονεκτήματα εξαλείφουν οι λαμπτήρες LED, οι οποίοι έχουν γίνει πλέον προσιτοί οικονομικά, με τιμές που ελάχιστα διαφέρουν από αυτές των CFL, ενώ επιτρέπουν μια σειρά από εναλλακτικές διατάξεις, ιδανικές για διακοσμητικό φωτισμό.

Γιατί να διαλέξω LED;

1.) Ενεργειακή απόδοση

Οι λαμπτήρες LED είναι εξαιρετικά αποδοτικοί. Στους φωτεινούς σηματοδότες, μια μεγάλη αγορά για τα LED, ένα κόκκινο φανάρι το οποίο περιέχει 196 λυχνίες LED καταναλώνει 10 Watt αντί 150 Watt που καταναλώνει ένας αντίστοιχος λαμπτήρας πυρακτώσεως. Διάφορες εκτιμήσεις των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας κυμαίνονται από 82% έως 97%. Με το κόκκινο φανάρι αναμμένο περίπου τη μισή ημέρα, ο φωτεινός σηματοδότης κυκλοφορίας στο σύνολό του εκτιμάται ότι εξοικονομεί 35-40%. Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως στους φωτεινούς σηματοδότες κυκλοφορίας των ΗΠΑ (περίπου 260.000 κόκκινα, πράσινα και πορτοκαλί φανάρια), θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια kWh.

Στα τέλη του 1997, περισσότερα από 150.000 κόκκινα φανάρια σε φωτεινούς σηματοδότες μετασκευάστηκαν. Σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές, η μεγαλύτερη διείσδυση των LED είναι στη σήμανση των εξόδων, τόσο σε νέες πινακίδες όσο και σε μετασκευές παλαιών. Τα προϊόντα LED για μετασκευές, τα οποία διατίθενται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των μπαρών LED, πάνελ και βιδωτών, καταναλώνουν περίπου 2-5W ανά σήμα, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, με επιπλέον όφελος την πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η οποία με τη σειρά της μειώνει τις απαιτήσεις συντήρησης.

Μερικά από τα προϊόντα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά είτε για μονής είτε για διπλής όψης φωτεινές σημάνσεις εξόδου. Τα προϊόντα LED καλύπτουν σήμερα περίπου το 50% της αγοράς φωτεινών σημάνσεων εξόδου. Σε μελέτη που διεξήχθη από το Lighting Research Center το 1998, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 80% των νέων φωτεινών σημάνσεων εξόδου που πωλούνται στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν LED. Σημειώστε ότι οι περισσότερες μετασκευές περιορίζονται σε χρήση πινακίδων τύπου stencil έναντι πινακίδων τύπου πάνελ.

2.) Μεγάλη διάρκεια ζωής

Όλες οι λυχνίες LED είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου και σε συνεχή χρήση, με μερικές εξ αυτών να αγγίζουν διάρκεια ζωής μέχρι και τις 100.000 ώρες! Για το λόγο αυτό τα LED είναι ιδανικά για φωτιστικά με δύσκολη πρόσβαση/συντήρηση, όπως οι φωτεινές σημάνσεις εξόδου, και σε συνδυασμό με την αντοχή τους, για το φωτισμό οδεύσεων διαφυγής. Η διάρκεια ζωής μπορεί να επηρεαστεί από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας και της υπερφόρτωσης ρεύματος.

3.) Ποικιλία χρωμάτων

Οι λυχνίες LED είναι διαθέσιμες σε μια ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού φωτός. Λευκό φως μπορεί επίσης να παραχθεί μέσω της ανάμιξης χρώματος των κόκκινων, μπλε και πράσινων LED. Επιπλέον, μέσω του καινοτόμου συνδυασμού διαφόρων χρωμάτων LED, έντονες χρωματικές εναλλαγές μπορούν να παραχθούν από ένα μόνο φωτιστικό μέσω δυναμικής ενεργοποίησης των διαφόρων συνδυασμών LED.

Αυτά τα φωτιστικά μπορούν να ελεγχθούν μεμονωμένα μέσω Η/Υ, ελεγκτή DMX ή αποκλειστικούς ελεγκτές για να παράγουν ειδικά εφέ, συμπεριλαμβανομένων σταθερών χρωμάτων, τυχαίων αλλαγών χρώματος, strobing (ρυθμική λειτουργία), μεταβλητού strobing και εναλλαγής με εξασθένηση χρώματος. Ιδανική είναι η χρήση χρωματιστών LED και για βιτρίνες καταστημάτων, καθώς ο φωτισμός του φόντου σε συνδυασμό με τον σημειακό φωτισμό των εμπορευμάτων, μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να μειώσουν το κόστος συντήρησης, ενώ προσελκύουν το ενδιαφέρον του αγοραστή με έναν νέο τρόπο.

4.) Εξάλειψη UV ακτινοβολίας

Οι λυχνίες LED παράγουν λίγη θερμότητα και καθόλου υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, όντας ιδανικές για το φωτισμό αντικειμένων, όπως έργα τέχνης, που είναι ευαίσθητα στο υπεριώδες φως. 

5.) Αντοχή

Τα LED είναι πολύ ανθεκτικά. Δεν διαθέτουν ίνες που να μπορούν να υποστούν βλάβη εξαιτίας κραδασμών. Είναι ευαίσθητα ωστόσο στη θερμότητα και στην υπερφόρτωση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

6.) Μικρό μέγεθος και ευελιξία σχεδιασμού

Ένα μεμονωμένο LED είναι πολύ μικρό και παράγει συνολικά λίγο φως. Τα LED
μπορούν όμως εύκολα να συνδυαστούν σε οποιοδήποτε διάταξη για να παράγουν την επιθυμητή φωτεινότητα, σύμφωνα με τους σχεδιαστικούς στόχους και τις οικονομικές δυνατότητες. Επιπλέον, τα LED μπορεί να θεωρηθούν πολύ μικρά φωτιστικά σώματα. Η κατανομή του φωτός μπορεί να ελεγχθεί με εποξικό φακό, απλοποιώντας την κατασκευή αρχιτεκτονικών φωτιστικών σχεδιασμένων να χρησιμοποιούν LED.

Ένας ελεγκτής μπορεί να συνδεθεί με ένα LED φωτιστικό, ώστε επιλεκτικά να καθιστά πιο αμυδρά μεμονωμένα LED, με αποτέλεσμα τον δυναμικό έλεγχο της διανομής, της έντασης και του χρώματος του φωτός. Τέλος, το συνεχές (DC) ρεύμα επιτρέπει στη μονάδα να είναι εύκολα προσαρμόσιμη σε διαφορετικές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.

7.) Άλλα οφέλη

Άλλα οφέλη από τα LED περιλαμβάνουν στιγμιαία έναυση, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες CFL που… θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αγγίξουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους όποτε πατάτε το διακόπτη, εύκολη αυξομείωση της έντασης (dimming), αθόρυβη λειτουργία και φυσικά αυξημένη ασφάλεια, λόγω της χαμηλής τάσης τροφοδοσίας. Ακόμα το σκέφτεστε;

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED

  • Μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (με την ίδια και καλύτερη απόδοση σε φωτισμό) έως και 95%.
  • Δεν έχουν κόστος συντήρησης, συχνής αντικατάστασης, εργατικά κόστη.
  • Η διάρκεια ζωής τους είναι πάνω από 50.000 ώρες.
  • Δεν εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες (<65 βαθμούς Κελσίου).
  • Δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο.
  • Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό, με πολύ καλή ποιότητα χρώματος (CRI>80).
  • Οι λαμπτήρες LED αντικαθιστούν τους παλαιούς λαμπτήρες χωρίς να αλλάξετε το φωτιστικό σώμα.
  • Τα προϊόντα διατίθενται με πολυετή εγγύηση καλής λειτουργίας (ποικίλλει αναλόγως με το μοντέλο και τον κατασκευαστή).

 
Κ.Κ.