ΚοινωνίαΑρχείο

Αντιφασίστες vs. Φασίστες

Με αφορμή την μη παρουσίαση του περιοδικού “Πάτρια” στην Αγία Τριάδα οι δύο πλευρές έβγαλαν και ακονίζουν τα μαχαίρια τους:

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ:

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Την Κυριακή, στις 7 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να γίνει εκδήλωση του φασιστοπεριοδικού patria στην Αγια Τριάδα Αργολίδας. Η θεματολογία του περιοδικού μόνο ανατριχλία μπορεί να προκαλεί σε όλους εμάς που ζούμε σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στην κατοχή. “Η ιστορία της σβαστικας”, “Ενοπλες εθνικιστικές ομάδες”, “αντικομμουνισμός στα όπλα”, “Μας ενώνει το μίσος” και άλλα ανάλογα θέματα κοσμούν κάθε τόσο τις σελίδες του εντύπου το οποίο θέλησαν να διαφημίσουν στην περιοχή μας οι νοσταλγοί του Χίτλερ και της χούντας.

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Αντιφασιστικού – Αντιρατσιστικού Μετώπου Αργολίδας, που έβγαλε άμεσα καταγγελία και καλεσε την τοπική κοινωνία σε συγκέντρωση που θα ματαιώσει την εκδήλωση, είχε ως αποτέλεσμα να αρνηθεί ο Δήμος την παραχώρηση του χώρου του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Τριάδας στα ναζιστοειδή. Από νωρίς, ομάδα μελών του Αντιφασιστικου βρέθηκε στο χώρο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η εκδήλωση αυτή δεν θα γίνει. Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε ενημέρωση οτι οι φασίστες, σαν τους κλέφτες, λέγοντας ψέμματα και κρύβοντας το ποιοι πραγματικά είναι και τι θα παρουσιάσουν, μετέφεραν την εκδήλωση τους σε άλλο δημόσιο χώρο, σε διπλανό χωριό , στο Δημοτικό Σχολείο της Πουλακίδας (!) και βρισκόντουσαν ήδη εκεί υπό την προστασία μάλιστα της αστυνομίας. 

Η κινητοποιήση των συναγωνιστών που βρισκόντουσαν στην περιοχή και άλλων που ήρθαν από το Ναύπλιο και το Άργος αλλά και η άμεση ανταπόκριση του αντιπροέδρου και του προέδρου του χωριού της Πουλακίδας, είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί τελικά η εκδήλωση και να μπουν οι φασίστες κακήν κακώς στα αυτοκίνητα τους για να αποχωρήσουν…

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πως εξασφάλισαν την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου της Πουλακίδας παρά την διαβεβαίωση του Δήμου ότι κανένας δημόσιος χώρος (πόσο μάλλον σχολείο) δεν θα στεγάσει τέτοια εκδήλωση. Αναμένουμε απάντηση από τους αρμόδιους..

Ούτε σπιθαμή δημόσιας γης στους φασίστες!

Ούτε στην Αργολίδα, ούτε πουθενά!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας
Η ματαίωση ναζιστικού περιεχομένου εκδήλωσης για την «ιστορία της σβάστικας» και τις «ένοπλες εθνικιστικές ομάδες» στην Αγία Τριάδα και στην Πουλακίδα αποτελεί σημαντική νίκη του τοπικού αντιφασιστικού κινήματος.

Περισσότερο όμως, αποτελεί νίκη της τοπικής κοινωνίας, όπου στις δύσκολες ώρες που περνάει από τους ντόπιους και ξένους καταπιεστές του, τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – τρόικας, ο λαός μας έδειξε ότι οι νοσταλγοί της σβάστικας προσβάλουν την ιστορία του τόπου και τους αγώνες του ενάντια στον ναζιστή κατακτητή, και ως εκ τούτου είναι ανεπιθύμητοι.

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να βαφτίσουν τον αγκυλωτό σταυρό «αθώο αρχαιοελληνικό σύμβολο», οι λαοί όλου του κόσμου πάντα θα θυμούνται τι σημαίνει σβάστικα. Και ιδιαίτερα όσον αφορά τους «ιδεολόγους» του εθνικισμού, ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που βρέθηκαν πλούσιοι μετά την Κατοχή και ποιοί ήταν οι χιλιάδες που έδωσαν και τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε τα στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Αυτά τα δικαιώματα είναι που ενοχλούν τους τοπικούς απολογητές του φασισμού που κατά τα άλλα δεν είχαν κανένα πρόβλημα να στηρίξουν (ή και να είναι στα ίδια ψηφοδέλτια ακόμα) μνημονιακούς υποψηφίους στις πρόσφατες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Προφανώς τα όποια ανταλλάγματα και προσωπικά οφέλη νίκησαν την υποτιθέμενη «ιδεολογία» τους.

Οι καιροί όμως που ορισμένοι δρούσαν ανεξέλεγκτα σαν συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών παλαιότερα ή πιο πρόσφατα σαν όργανα της Χούντας των Συνταγματαρχών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η μαχητική δράση και η μετωπική – ενωτική λογική που διέπουν το Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας δείχνουν τον δρόμο για την πάλη όχι μόνο ενάντια στον νεοναζισμό και τις παραφυάδες του αλλά και για την ανατροπή της ίδιας της κυβερνητικής πολιτικής που σε τελική ανάλυση είναι αυτή που ενισχύει και ενισχύεται από τον φασισμό.

 

ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ:

Ήταν ο Μαζιώτης ή μια παρουσίαση Περιοδικού;

 Το απόγευμα της Κυριακής, είχαμε προγραμματίσει στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας την παρουσίαση του περιοδικού Patria. Με ομιλητές εκτός από εμένα τους Nαυπλιώτες Δημήτρη Μπουγιώτη και Πολύδωρο Δάκογλου. Μία απλή διαδικασία που την έχουμε κάνει αρκετές φορές σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές πόλεις και η οποία αντιμετωπίζεται συνήθως ως ένα πολιτιστικό δρώμενο, όπως συνήθως είναι.

Δυστυχώς όμως στην όμορφη πόλη του Ναυπλίου αντιμετωπίσαμε διαφορετικές καταστάσεις. Καταστάσεις που απορρέουν από μία τρομολαγνεία που έχει καλλιεργηθεί από τα μήντια και κάποιους περίεργους τύπους που ελπίζουν να χτίσουν την πολιτική τους καριέρα στην βάση μίας “αντιφασιστικής δράσης”.

Δίχως να έχει νόημα να αναφερθούμε με λεπτομέρειες αυτή την στιγμή στα όσα έγιναν, θα πούμε ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Και αυτό διότι εμείς, η συντακτική ομάδα ενός περιοδικού, καταφέραμε – πραγματικά χωρίς να ξέρουμε καν το πώς – να ενημερώσουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους τόσο σε σχέση με το περιοδικό μας, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας όσοι δηλώνουν πατριώτες ή εθνικιστές.

Μία μικρή ενημέρωση για όσους δεν γνωρίζουν: το περιοδικό μας είχε κλείσει εδώ και έναν μήνα την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της Αγίας Τριάδας. Με κάθε νομότυπο τρόπο, με αριθμό πρωτοκόλλου και αίτηση. Και την Παρασκευή έπρεπε να πάει ο υπεύθυνος στον χώρο να παραλάβει τα κλειδιά, αφού τον είχαν ενημερώσει τηλεφωνικά ότι είχε εγκριθεί.

Εκεί με τους γνωστούς – ελληνικούς τρόπους – του τηλεφωνήματος, του τηλεφωνήματος από ψηλά και της πολιτικής παρέμβασης, με τρόπο που αναδεικνύει τις παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τελικά “αποσύρθηκαν” με τρόπο δειλό οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και τελικά η άδεια.

Ως δικαιολογία χρησιμοποιήθηκαν οι “απειλές” για μία δήθεν συγκέντρωση αντιφασιστών.

Καταφέραμε, να πάρουμε την τελευταία στιγμή την άδεια για έναν άλλον χώρο, όπου το επταμελές συμβούλιο που διαχειριζόταν τον συγκεκριμένο χώρο, ψήφισε και μας παρέδωσε τα κλειδιά. Πάλι όλο νομότυπα.

Δυστυχώς εκεί, κάποιοι επέλεξαν να κάνουν επίδειξη της “πυγμής” τους. Με γελοίο τρόπο φυσικά, καθώς η εκδήλωση του περιοδικού στην οποία αναμέναμε 40-50 άτομα, βρέθηκε περικυκλωμένη από πάνω από 70 αστυνομικούς, και τα αυτοκινητά τους. Οι πρώτοι ντόπιοι μας ρώτησαν αν είχε βρεθεί κάποιο κρυσφήγετο του Μαζιώτη. Όταν τους εξηγήσαμε περί τίνος πρόκειται, απορούσαν όπως κι εμείς.

Εκεί και λίγο αφού ξεκίνησε η εκδήλωση, είχαμε και πάλι μία από τα γνωστά με τον τοπικό “κοινοτάρχη”, έναν συνταξιούχο αστυνομικό να θέλει να την διακόψει, λέγοντας “δεν θα βρώ εγώ τον μπελά μου”, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα που έχουμε στο κεφάλι μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ζωή οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Καθώς ήταν φανερό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν εκεί για να “προστατέψουν” την δημόσια τάξη, αλλά για να εφαρμόσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης έναντι όποιου αιρετικού, αναγκαστήκαμε να ολοκληρώσουμε την εκδήλωση έξω ακριβώς από το δημοτικό σχολείο.

Οι “χρήσιμοι κομπάρσοι” της όλης κατάστασης για μία ακόμη φορά ήταν οι αντιφασίστες. 15 χαζοί, αρκετοί όμως για να δώσουν την ευχέρεια στους “άρχοντες” να στείλουν την μισή δύναμη της Πελοποννήσου σε ένα χωριό. Διπλό φονικό αν είχε γίνει, τέτοια αστυνομία δεν θα υπήρχε.

Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη από όποια πλευρά και να το δεί κανείς. Δεν είναι οι 40 συμμετέχοντες, δεν ήταν οι 20-30 ακόμη που βρισκόντουσαν αποκλεισμένοι από την αστυνομία. Είναι και το ότι ενάντια σε όλες αυτές τις υπέρμετρες δυνάμεις, όχι μόνον κάναμε αυτό που πήγαμε να κάνουμε, αλλά και δίχως να δοθεί η παραμικρή αφορμή για ο,τιδήποτε περαιτέρω. Ολα θα ήταν πιο εύκολα αν είχαμε πάει απλά σε έναν ιδιωτικό χώρο, σε μία αίθουσα ξενοδοχείου ή μια καφετέρια. Και είχαμε αυτές τις επιλογές.

Αν το κάναμε όμως θα είχαν “κερδίσει” όλοι αυτοί που θέλουν να περιορίσουν τον λόγο μας. Και με την επιμονή μας δεν τους αφήσαμε.

Η μετρημένη στάση όλων των συντελεστών, η αποφασιστικοτητά μας ξεγύμνωσε όχι μόνο τους χαζούς αντιφασίστες, αλλά και την στάση των τοπικών αρχόντων. Ήδη έχουμε προσκλήσεις για επανάληψη της εκδήλωσης και είναι δεδομένο ότι τις έχουμε αποδεχθεί και θα ξαναβρεθούμε στο Ναύπλιο.

Δ. Παπαγεωργίου (patriamag.gr)

 

Τα συμπεράσματα δικά σας…